Как да се направи Правилния Смартфон от средната ценова категория?

...
Как да се направи Правилния Смартфон от средната ценова категория?
Коментари Харесай

Ревю на ASUS ZenFone 5

Как да се направи Правилния Смартфон от междинната ценова категория? Всеки производител има своя отговор на този въпрос, само че рецептата в действителност е много ясна и ASUS показва това с образец на новия ZenFone 5. От 5z, нашата „петица“ се отличава единствено по хардуерните характерности (те, несъмнено са по-прости), като се резервират и специфичните материали на корпуса и качествения екран, както и новата камера с набор от неповторими функционалности. В актуалното ни ревю ще разгледаме апарата с детайлности и ще се срещнем по-детайлно с неговите особености.



Технически характерности на ASUS ZenFone 5:
Екран: 6,2″ Full HD+ (2246х1080) Super IPS+;Процесор: осемядрен Qualcomm Snapdragon 636 (8x Kryo 260 до 1,8 Ghz);Графичен ускорител: Adreno 509;Операционна система: Android 8.0 + ZenUI5;Оперативна памет: 4 GB;Вградена памет: 64 GB;Поддръжка на карти памет: microSD до 2 TB;Връзка: GSM/GPRS/EDGE; WCDMA/HSPA+/DC-HSPA+; TD-SCDMA; CDMA 2000; FDD-LTE; TD-LTE;SIM: nano-SIM + nano-SIM (комбиниран слот), Dual SIM Dual Standby (DSDS);Безжични интерфейси: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4/5 Ghz, Bluetooth 5.0, NFC;Навигация: GPS, GLONASS;Камера: съществена — 12-Мегапикселова (f/1,8) + 8-Мегапикселова (f/2,2), предна 8-Мегапикселова (f/2,0);Сензори: за светлина, непосредственост, микрожироскоп, компас, дактилоскоп;Батерия: 3300 mah;Размери: 153×75,7×7,9 мм;Тегло: 155 грама. Опаковка и комплект
Тъмно-сивата кутия е приятна на досег, без ярки изображения и лога. В нея се намира и самия ASUS Zenfone 5, който наподобява оптимално просто. Зад скромния външен тип обаче се крие „богат вътрешен свят“ — набор от цялостни разширителни аксесоари в лицето на положителните слушалки и защитния силиконов протектор. Тук имате всичко належащо за вярното потребление на смарт телефона: USB Type-C кабел, зарядно устройство 5V/2А и „игла“ за добиване на SIM-тавата.


Външен тип
ZenFone 5 наподобява едносъставен: строги линии, стъклени повърхности от двете страни и алуминиева рамка. Тази съвестност обаче оживява от оптичния резултат на задната повърхнина, с помощта на която тя изкривява отражението и става сходна на шлифован метал. Недостатъкът в това решение е общ за всички стъклени смарт телефони — пръстовите отпечатъци и драскотините се появяват доста бързо и апарата незабавно губи своята прелест.

След включване на екрана, устройството се преобразува. Става видна дребната издаденост в горната част. В нея са вградени разговорния високоговорител, предната камера и датчиците за приближение и осветяване. Там се намира и знакът за известяван, „скрития“ под мрежестата решетка високоговорител.



Благодарение на това решение, рамката и от трите страни е минимална и наподобява доста впечатляващо. Долната рамка е прекомерно дребна, само че въпреки всичко малко по-дебела от останалите страни, въпреки че на нея няма никакви детайли — бутоните за навигация в този модел са сензорни и ситуирани върху екрана.



На задната страна се намира двойната съществена камера и двутоновата мълния, както и скенера за пръстови отпечатъци. Бутонът за зареждането и сдвоения бутон за контролиране силата на звука са вградени в дясната странична част. В ляво — слотът за картата памет (nano-SIM + nano-SIM/microSD). В долната част е ситуиран 3,5 мм аудиожак, USB Type-C конектора дружно с външния микрофон. Моделът е получил цели три микрофона — по един отляво и дясно, както и още един на левия борд.


Ергономичност
Благодарение на особеностите, структурата е разрешила слагането на огромен екран в относително компактния корпус. А смарт телефонът, макар стъклената си повърхнина, е комфортен за държане в ръка — заслуга за сполучливата форма имат страничните ръбове и дребната широчина на устройството.



Въпреки това, височината на ZenFone 5 е впечатляваща, огромна част от която е заета от екрана, тъй че от време на време въпреки всичко би трябвало „протягате пръста“. Разработчиците са се постарали оптимално да опростят живота на потребителите, вграждайки няколко функционалности, които да облекчат потреблението на смарт телефона. Двойния таб по бутона „Home“ включва режим на работа с една ръка, и работната област на екрана става понижена, след което може да се придвижва по ваше убеждение. А в случай че прекарате пръста си върху скенера за пръстови отпечатъци, ще се отвори панела за уведомления и бързите настройки.

Дактилоскопа извършва добре главната си задача, само че въпреки всичко има няколко забележки към работата му. Първо — скоростта: в настоящата версия на фърмуера, времето за сработване е доста по-голямо от оповестените 0,3 секунди. Вторият минус — градивен. Площта на скенера е с доста дребна дълбочина и тя е съвсем изравнена с повърхността. Поради тази причина не постоянно можете бързо да го напипате и докоснете с пръста.



В качеството на опция и допълнение на скенера за пръстови отпечатъци работи опцията за различаване на лицето на притежателя. За задачата се употребява предната камера без спомагателни датчици. Благодарение на съществуването на система за изкуствен интелект, скоростта и точността, с която устройството учи притежателя си, непрестанно пораства, само че и още в самото начало, тя е на високо равнище. Знайте обаче, че в тъмното системата не работи.

Относно качеството на направата на ZenFone 5 всичко е наред. Смартфона наподобява и се усеща като устойчиво устройство.
Екран
В основата на екрана — IPS-матрица с разграничителна дарба от 1080х2246 при диагонал 6,2ʺ. От техническите елементи ще споменем и цветовия обсег – 95,4% при NTSC с поддръжка на DCI-P3. Цифрата е добра, само че при „живо“ другарство, екрана поражда доста повече страсти.



С съществуването на прореза от горната страна, който постоянно е именуван от потребителите „бретон“, бързо се привиква и ще спрете да му обръщате внимание, макар че първоначално наподобява извънредно. Сред неговите справедливи дефекти, могат да се разграничат единствено понижената повърхност на мястото за уведомленията и друга информация в статус-бара.



Качеството на изображението не изостава от дизайнерските изкушения. Плътността на пикселите е задоволителна, с цел да може картината да бъде жива и реалистична, без късмет да се разграничат обособените точки. Цветовете наподобяват доста наситени, напомнящи даже тези в OLED-екраните, макар, че е IPS. При предпочитание, цветовата гама може да се контролира, а настройките Ви разрешават да извършите това много гъвкаво. Има и модерни функционалности за пречистване на синия цвят и автоматизирана конфигурация на цветовата температура, според от външните условия. Под надолнище, дисплеят се държи добре като се изключи белия цвят, който стартира да става червен.

Дисплея е предпазен от Corning Gorilla стъкло, което добре се оправя със своята задача – за седмица прилагане, не се появиха никакви драскотини или други петна. Тук също участва и олеофобичен пласт, който е с доста положително качество. Това се усеща както при въвеждане на текст, по този начин и от лекотата, с която се отстраняват отпечатъците и петната.
Интерфейс
В качеството на операционна система се употребява Android осма версия с конфигурирана върху нея фирмената обвивка ZenUI 5. Тези, които са употребявали предишните генерации смарт телефони на ASUS, при първата среща със ZenFone 5 ще виждат коренната преправка на дизайна на интерфейса. Новата версия е по-лесна, органична и образно е станала по-близка до Material Design на Гугъл. И в останалите моменти, разработчиците на ASUS не са се отклонили прекомерно надалеч от решенията, които се употребяват в „чистия“ Android. Например, за разлика от доста странични обвивки, в ZenUI не е нужно да се откажете от меню приложения, оставяйки на работния плот единствено най-необходимото. Менюто можете да го изведете единствено с придвижване на пръста отдолу-нагоре.

В качеството на фирмено допълнение работи лентата за бързо пускане — на нея системата демонстрира приложенията, съгласно разбора на желанията и интензивността на потребителя. Но, несъмнено има и някои основни промени. В настройките, целият раздел е отдаден на другите фирмени принадлежности и услуги. В него е показана да вземем за пример услугата за геймъри Game Genie. Тя Ви разрешава да записвате игровия развой, а при предпочитание незабавно да го качите в YouTube или Twitch.

Присъства и фирменото приложение за основаване на анимирани емотикони — ZeniMoji. То не е по този начин разширено, като аналога на „ябълковата“ компания, само че е много уместно с цел да разнообразявате беседата в месинджър със занимателни детайли.



Инструмента OptiFlex форсира стартирането на приложенията. Освен това, в листата от четирите най-важни стратегии, които при стартирането ще станат с приоритет, потребителят е свободен да ги избира и самичък. Наборът от авансово конфигурирани приложения е дребен, за наслада на съперниците на софтуерните отпадъци. Освен наложителните принадлежности, като този за набиране на номерата или стратегиите за изпращане на известия, „от кутията“ са конфигурирани единствено дребни фирмени приложения на ASUS и Гугъл, както и няколко обществени мрежи. Много консуматори към този момент оцениха високо вградената опция за запис на телефонните диалози. По подразбиране, тя е изключена, само че е елементарно да се включи от настройките.

Обвивката работи бързо и дружелюбно, само че в нея има и някои „детски болести“. Понякога може да забележите дребни лагове в интерфейса и други дребни неточности, като “увисване ” на клавиатурата Gboard. Поводи за неспокойствие обаче тук няма — нормално тези проблеми се отстраняват след една-две актуализации.
Апаратът в деяние
Основата на „желязото“ — актуалния чип от междинен клас Qualcomm Snapdragon 636: осем ядра, Kryo 260 архитектура в основата, работещ на периодичност до 1,8 Ghz и видеоядрото Adreno 509. Обемът на вградената памет е 64 GB, само че тя може да бъде разширена посредством карта с памет до 2 TB.

Всички ежедневни задания се извършват от устройството на ASUS с лекост. Без значение дали става дума за доста отворени табове в браузъра, „тежък“ филм или всяко приложение от Play Market.

Звукът от външния високоговорител може да се назова съвсем идеален по стандартите на смарт телефоните. Той е мощен, чист, без значение от равнището на звука, и даже възпроизвежда и ниски честоти. И, несъмнено, не можем да не споменем и това, че ASUS Zenfone 5 възпроизвежда в стерео режим — като втори източник на звука работи разговорния високоговорител. Разликата спрямо моно-звука е забележима, освен при слушане на музика, само че и при филмите или видеоклиповете. Звукът в качествените слушалки също е на доста положително равнище. Като спомагателен инструмент работи и вградения еквалайзер с огромен набор от настройки, което Ви разрешава да настройвате звученето за избрана обстановка.
Камера
Основната камера на ASUS Zenfone 5 се състои от два датчика и даже и в новото потомство смарт телефони, компанията остава вярна на себе си във връзка с избора на настройка за този тандем. Единия от обективите е получил 12 Mp матрица при светосила f/1.8 и размер на пикселите от 1,4 микрона, както и четириосев оптичен стабилизатор. Вторият широкоъгълен обектив е с ъгъл 120°. Неговите характерности включват матрица с 8 Mp резолюция, бленда f/2.2 и размер на пикселите от 1 микрон. От параметрите на спомагателния датчик се вижда, че той не е доста подобаващ за снимане в условия на мрачевина. Но тази широкоъгълна оптика доста опростява живота, когато би трябвало да извършите фотография на постройка или друга огромна комбинация.



По време на приложението, камерата е елементарна и с подсъзнателен интерфейс. Всички съществени детайли за ръководство и режимите са показани в началния екран, а с цел да преминете към спомагателните благоприятни условия и резултати е задоволително да извършите придвижване с пръста наляво или надясно.

Любителите на мобилната снимка сигурно ще оценят пълноценния ръчен режим. При активиране, потребителят получава достъп до настройките за фокусиране, ISO, време на експозицията, експониране и салдото на бялото. Но спецификата на снимане на смарт телефона е такава, че като цяло опция за деликатен асортимент на параметрите няма и по тази причина най-често се употребява автоматизирания режим. При неговата преправка е отделено огромно внимание, защото линията ZenFone 5 първа в продуктовата гама на компанията получи образован помощник. Благодарение на този смарт телефон, можете в действително време да анализирате сцената през визьора и да изберете оптималния режим на снимане. Освен това, логаритъмът може да се образова — колкото повече фотоси извършите, толкоз по-умен става.



Разбира се, с цел да оценим напъните на инженерите и програмистите, взели участие в основаването на камерата, ще използваме образци от действителния свят. Дневните фотоси както не е изненадващо, не са проблем. Те се отличават с добра подробност и асортимент на експозицията и цветопредаването.



За приемане на още по-изразителни и подробни изображения, изключително в комплицирани условия на осветяване, потребна опция е HDR-заснемането.



Режимът работи меко, без нападателни изсветлявания. Въпреки това, при директно съпоставяне, разликата е добре забележима, а картината резервира естествения си тип.

Вечерните фотоси, направени с камерата на ASUS ZenFone 5, са способни да ни изненадат към по-добро. Високата светосила и логаритмите за постобработка обезпечават доста добър за смарт телефон от тази ценова категория резултат. Както и дневните, по този начин и тези се отличават с съответен избор на експозицията, с помощта на което се резервира огромното количество елементи. Разбира се, цялостното елиминиране на цифровия звук при нощните фотоси не е допустимо, само че той е дребен и става забележим единствено при мощно мащабиране на фрагмента.



В обособени случаи има смисъл да се възползвате и от вградената двутонова мълния. Тя добре се оправя със своите задания и оказва помощ да се отличат спомагателните елементи на обекта.

Заснемането на гледка с ASUS ZenFone 5 също е на положително равнище, като се изключи малко изкривената вероятност.

Предвиден е и режим, който прави фотоси в „супер резолюция“. При нейното активиране, смарт телефона снима няколко фрагмента и ги събира в една фотография в свръхвисока резолюция. При потребление на главния модул, това ще бъде 49 Mp, а при положение на широкоъгълния — 21 Mp. Полезно е, в случай че би трябвало да се получи фотография с отлична подробност, която няма да се скапва даже и при огромно нарастване.

Във фотоарсенала на телефона участва и известния режим за портретно снимане с опция за размиване на фона.

 Предната 8 Mp камера, не е толкоз добра, само че се оправя със своите задания, да прави детайлизирани фотоси. В помощ на самофотографиращия се е очакван режим за декорации, който е включена по дифолт.

В снимането на видео, устройството на ASUS също има с какво да се похвали. Смартфонът знае по какъв начин да снима 4K-видео при 30 фрагмента в секунда, както и Full HD в режими на 30, 60 и 120 FPS!

При предпочитание даже можете да запишете дребен откъс от сниманото видео в GIF формат.
 Безжични интерфейси
Както прилича за всяко модерно устройство, по този начин и ZenFone 5 може да работи в 4G мрежите — качествата за приемане на сигнала и предаване на гласа са отлични. Истината е, че има и някои дребни забележки, свързани както наподобява с ранната версия на фърмуера. При потребление на две SIM-карти, онази, която се намира във втория слот, не постоянно може независимо да се свърже към мрежата след загуба на сигнала. Трябва ръчно да включвате/изключвате самолетния режим. Най-Вероятно този проблем ще бъде поправен със идващите актуализации.

ZenFone 5 е оборудван с боеприпас от безжични интерфейси. Тук Ви чака двудиапазонен Wi-Fi и Bluetooth от пето потомство и несъмнено NFC чип. Последният дава на потребителя опция да употребява системата Гугъл Pay за осъществяване на разплащания. Няма да бъде непотребна и поддръжката на aptХ HD — това, което е належащо за качественото предаване на тон по Bluetooth.
Автономна работа
ASUS ZenFone 5 не се нарежда като смарт телефон с продължителено време за самостоятелна работа, само че комбинацията от батерия с добър потенциал (3300 mah) и модерни енергоефективни съставни елементи дава учредения за оптимизъм. И се оказа, че смарт телефона при дейна приложимост без игри може да устоя един цялостен ден, от седем часа сутринта до късно вечер/нощ. Стандартният сюжет на приложимост на смарт телефона включва 10-15 минути диалози дневно, периодическа връзка в месинджър благодарение на Wi-Fi и мобилни мрежи,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР