Как да се движат трамваите, тролеите и колите в района

...
Как да се движат трамваите, тролеите и колите в района
Коментари Харесай


Как да се движат трамваите, тролеите и колите в района на Петте кьошета в София ще обсъж

Как да се движат трамваите, тролеите и колите в региона на Петте кьошета в София ще разискват жители и специалисти в постройката на Направление „ Архитектура и градоустройство “ на 1 февруари.

Ще бъдат показани задание за Комплексно транспортно изследване за решение проблемите на превоза в югозападната част на огромния център на София, направено от Неправителствени организации „ Група Град “, и осъщественото изследване от " Транспро “ ООД, оповестиха от НАГ.  

Първата опция е трите трамвая да минават от „ Петте кьошета “ по бул. „ Скобелев “ към площад „ Баба Неделя “, като в зоната на входящата рампа към подлез трасето минава на една релса до началото на тунела. Трамвайните мотриси се изчакват. Релсовият път се разполага на структура над рампата, която заема част от съществуващото трамвайно трасе в рампата. По този метод Югозападното локално платно на бул. „ Скобелев, което в този момент се употребява за индивидуален релсов път, се освобождава за автомобилно придвижване, а трамваят се отдалечава от прилежащото застрояване. През транспортния подлез минават единствено коли и тролейбуси.

Вторият вид планува същото трасе за трамваи 1 и 7, а за Шестицата паралелно на оборудването, построено за еднорелсов трамваен път на равнището на входящата рампа, се построява също еднорелсов трамваен път. Преди началото на рампата и в тунела той става двоен, а на горно и на долно равнище трамваите се изчакват. При този вид в транспортния подлез се възвръща остарялото състояние на трамвайното трасе на маршрут 6, който отива по бул. „ Черни връх “ до хотел „ Хемус “ и продължава по бул. „ Арсеналски “ до трамвайното ухо в Южен парк ІІ част.

Трети вид: О т кръстовище „ Петте кьошета “ трамваите 1, 6 и 7 влизат в транспортния подлез при НДК като  маршрут 6 продължава в тунела към съществуващата изходяща рампа. Маршрути 1 и 7 завиват на дясно на подземно равнище, като за това решение е направен план за реорганизация на бул. Скобелев от бул. Хр. Ботев до бул. Витоша със опазване на трамваен маршрут №6. Автор на решението е Оперативна програма „ Софпроект “. Предвижда се продупчване на стената на построения тунел под бул. „ Витоша “ и посредством късо тунелно оборудване и рампа с дължина към 240м., трамваят излиза на равнище. На долно равнище се разполагат и перони за устройване на спирки. Пероните се обвързват със съществуващия пешеходен подлез и вход-изходите от него.

При вид 4-А трамвайните направления 1, 6 и 7 се резервират както във Вариант 1. През транспортния подлез
минават единствено коли и тролейбуси. Изходящата рампа от тунела по бул. „ Фр. Нансен “ се употребява за коли. В този вид трамваен маршрут 1 се движи по остарялото си трасе до ухото в кв. „ Иван Вазов “. Изгражда се ново трасе за трамвай 6, като се поставят релси по бул. „ Витоша “ до централния вход на „ Южен парк “ ІІІ част, след което трасето завива на ляво по бул. „ Арсеналски “ и доближава до кръстовището с бул. „ Черни връх “. Поради неналичието на задоволително място за устройване на трамвайно „ ухо “ пред МОЛ „ Сити Център “ трамвайното трасе приключва на „ пендел “. Чрез това трасе се обезпечава положително транспортно обслужване на територята към бул. Арсеналски. За да се осъществя този вид, се постанова пренасяне на паметника на „ Иван Вазов “.

Вариант 4б се разграничава от предходния само по удълженото трасе на трамвай 6 от кръстовището при хотел „ Хемус “ до кръстовището при хотел „ Хилтън “ (бул. „ Черни връх – бул. „ България “). Отново заради неналичието на място за „ ухо “ се постанова да се планува пендел. При този вид се реализират в допълнение връзки и с всички рейсове, които минават по бул. „ България “.

Вариантът на Столичен електротранспорт цели да се реализира непрекъснато решение за употреба на трамвайните трасета на линии №№ 1,6 и 7 посредством елиминиране на настоящето краткотрайно трасена ТМ 1 и 7 по югоизточното локално платно на бу. „ Скобелев “. Проектът предлага създаване на мостова плоча от началото на подпорните стени на входящата рампа до началото на тунела и релсов  път върху настоящето трасе на ТМ 6.. на равнището на локалното платно.

Трамвайното трасе ТМ6 ще се отклони със система от трамвайни релсови уреди в единичен коловози коловози вид „ 2D “ Коловозът минава северно на новата мостова конструкция на равнището на входящата тунелна рампа и при влизане в тунела се съединява с постоянните си коловози. Единичният коловоз е със независими ленти за придвижване в двете направления. Това решение понижава с 50% потреблението на комплицираните и скъпи релсови съоръжения – стрелки и кръстачки. 
Във входящата рампа на тунела остават 3,20м за придвижване на коли, което обезпечава
единствено една лента. Поради съществуването и на тролейбусни направления се предлага тролейте в
сектора на рампата да се движат по трамвайното трасе, като придвижването се управлявя със
съответната синхронизирана светофарна уредба. 

Представеният вид от сдружението „ Спаси София “ предлага прокарването на двуколовозно трасе по булевардите „ Патриарх Евтимии “ и „ Витоша “, което да поеме маршрутите на трамвайни линии 1 и 7. Трамвайна линия № 6 остава в тунела под НДК. По този метод се заобикаля всякаква намеса във връзка с тунела и рампите. Осигурява се и добра връзка с метростанциите 2МС-9 НДК и 3МС10 „ Патриарх Евтимии “ при кръстовището на булевардите „ Патриарх Евтимии “ и „ Витоша “. Предлаганото трамвайно трасе се разполага
паралелно на южния тротоар на бул. „ Патриарх Евтимии “ и по-късно минава по бул. „ Витоша “. Според това предложение в сектора на бул. „ Патриарх Евтимии “ от „ Петте кьошета “ до бул. „ Витоша “ отпада паркирането от южната страна. За автомобилното и тролейбусното придвижване остават две ленти. Коментирана е и бъдеща опция за споделяне на тролейбусното придвижване с трамвайното на общо платно. Не е изяснено по какъв начин ще се реализира обслужването на съществуващото застрояване в южната част на бул. „ Патриарх Евтимии “.

Хората, които живеят сред Скобелев, Витошка и Патриарха, ще бъдат обградени с трамваи от три страни. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР