Как да разпознаем истинския от фалшивия мед и колко ще

...
Как да разпознаем истинския от фалшивия мед и колко ще
Коментари Харесай

Как да разпознаем истинския от фалшивия мед

Как да разпознаем същинския от подправения мед и какъв брой ще ни коства бурканчето тази зима? Рекордно ниски добиви на мед регистрират пчеларите в доста елементи на страната. Затова и бурканчето на щанда тази зима ще ни коства повече, споделя NOVA.

Според последните лабораторни проучвания на „ Активни консуматори ” от 10 тествани разнообразни марки мед – половината дават отклонения от нормите. Всяко второ бурканче има проблем с качеството. Най-често към меда се прибавят вода, захарни сиропи и нишесте. През последните две години ядем и български мед, разбъркан с нискокачествен китайски и украински мед, предизвестяват пчелари.

През последните години пчеларите са произвеждали приблизително по 10 тона мед. Тежката зима тази година докара до измиране на от 60 до 100% от пчелните фамилии. Затова и предстоящите добиви ще бъдат най-малко на половина, предвиждат производителите. Средно годишно ядем сред 6 и 7000 тона мед. Сега в сезона на настинките – потреблението пораства.

Как да изберем най-качествения артикул от щанда в магазина? Кюстендилско е региона, която пчеларите са прибрали минимално количество мед. Ниските добиви на мед ще доведат до по-високи цени, безапелационни са производителите. Поне с 20%. Така бурканчето мед на щанда може да ни коства с 1 -2 лв. от горната страна.

" Изкупуват се медове на доста по-ниски цени от Украйна или от Китай и се продават като български медове с български етикет ", споделя търговец. По етикет мъчно можем да отличим вносните артикули, само че постоянно на щанда са относително по-евтини.

" Ако написа пчелен мед - той би трябвало да е пчелен мед. Ако има примеси наложително името би трябвало да бъде - пчелен букет или ще бъде меден елексир ", добавя още търговецът. Когато наименованието е друго от " пчелен мед " то по това можем да познаем, че е някакъв тип реплика.

Най-лесната инспекция е като обърнем буркана с дъното нагоре. " Като се обърне дъното се образува една капица, която много постепенно се стича надолу. Ако медът ни е менте, откакто се обърне това мехурче доста бързо се движи нагоре - съвсем като вода ", изяснява специалист.

Още един опит демонстрира, че когато медът е същински той не се разтваря във водата незабавно, в случай че е подправен медът той се разтваря във водата за 5 -10 секунди. Бурканчетата с мед могат да не се скапват и с десетки години, само че в случай че се съхраняват при специфични условия - температура до 25 градуса и мокрота към 80%. /nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР