Как да различим баналните настинки от една грипна епидемия, която,

...
Как да различим баналните настинки от една грипна епидемия, която,
Коментари Харесай

Как да различим баналните настинки от една грипна епидемия

Как да отличим баналните настинки от една грипна зараза, която, в даден миг, се оказва, че поразява и нас? А ние безгрижно сме я подценили…

Този въпрос в последно време от ден на ден ни тревожи, откакто сме попаднали в клопката на първите признаци или наблюдавайки по какъв начин близки и познати падат жертви на подлите вируси.

Обърнахме се за съвет към един потвърден експерт, един от най-хубавите лекари в България - доктор Дончо Дончев, началник-отделение по аудиология и отоневрология в Клиниката „ Уши, нос, гърло ” на ВМА.

Ако към нас някой е боледувал неотдавна с нормалните недоволства, които стартират ненадейно - повдигане на температура, уязвимост, болки в мускулите и ставите, кашлица, главоболие, може и с повръщане и ние усетим върху себе си сходни признаци, по-добре е да не разсъждаваме доста, а да приемем, че става дума за грип, споделя той. И да се обърнем към доктор. Без да губим време. Тогава може и да минем единствено с противовирусни медикаменти. Но в случай че сме закъснели, той може да ни предпише и скица за лекуване.

В тази обстановка, съгласно доктор Дончев, интелигентните хора не биха прибегнали до самолечение, в случай, че не живеят изолирано или нямат наоколо човек за помощ.

Ако хората към нас боледуват, само че ние сме добре, не е неприятно да използваме маски, които да сменяме постоянно, продължава лекарят. Ако пък самите ние сме заболели, то маските ни трябват, с цел да предпазим другите. Не бива да забравяме да мием постоянно и ръцете си-това е доста значимо. При кашлица и кихане постоянно остават тайни по ръцете, а в случай че не ги отмиваме с вода, те могат да заразят елементарно и други хора, когато пипаме общи предмети, споделя той.

Причините за по-продължителните епидемии, започващи по-вяло и протичащи с два или три пика, както се обрисува да е тази година, се дължат на това, че циркулират два вида грипни варианти, изяснява доктор Дончев. Единият е така наречен пандемичен, именуван мексикански или „ Калифорния ”- H1N1, който се движи от Запад на Изток. И другият- сезонният, който си следва нормалния ход, само че върви в противоположна посока. По-сериозната причина, обаче, за продължителните епидемии, съгласно мен, е заради това, че хората все по-малко се имунизират, споделя лекарят. Ако го вършат множеството от тях, самото разпространяване на грипните вируси няма да бъде толкоз всеобщо, безапелационен е той.

Друг е въпросът, че има предубеждения за имунизациите. Но пък, в случай че хората са наясно с затрудненията, които могат да настъпят от едно заболяване от грип или от ненадейно повдигане на висока температура, уязвимост, болки в мускулите и ставите, кашлица, даже повръщане, човек би трябвало да реши дали да даде 20 лева за ваксина, в точния момент, или да поеме риска да даде доста повече пари, да отсъства от работа и да болести околните си.

За страдание, към този момент е късно за имунизиране. Но пък има характерни противогрипни медикаменти, които правят много добра работа,ако се вземат в първите 48 ч. от проявлението на признаците. Лекарите чудесно познават техните качества и ги предписват на пациентите си, уверен е доктор Дончев.

Грипът без затруднения не е рисков, той минава нормално за 2-3 дни. Но в случай че има такива, бих се фокусирал върху проявленията им за ушите, носа и гърлото, продължава експертът. Началото и края на грипните епидемии са присъщи с едно изключително заболяване на ушите - това е така наречен хеморагичен отит. То стартира с остра, мощна болежка в едното или в двете уши, звук и приключване на секрет, в който има кръв. При тази обстановка болният мъчно се повлиява от общоприетите противоболкови капки за отити. Хеморагичният или грипен отит може трайно да засегне слуха и да се повреди слуховия нерв. Ето една причина да не подценяваме тези признаци и да се предпазим навреме- за мен това е безапелационното потребление на имунизациите, и то още през октомври, преди зимния интервал, припомня доктор Дончев.

Други затруднения, в разгара на грипната зараза, каквито случаи имаме в нашата клиника, са епиглотитите, продължава той. Това е инфектиране във входа на ларингса, което протича с остра болежка при преглъщане, само че може да докара и до усложнения в дишането. При дребните деца пристъпната, задушаваща кашлица,т.нар. субхордален ларингит- инфектиране на лимфна тъкан, която се намира в гласните гънки, постоянно може да се смъкне надолу по дихателните пътища. И да се развие съществено усложнение- ларинготрахеобронхит, което протича доста трагично, изяснява доктор Дончев. И избира да спре дотук, с цел да не ни обременява с термини, които мъчно ще запомним, а по-скоро да ни внуши, че и болесттите имат своята логичност, с която е добре да се съобразяваме.

Търси положителния доктор - тази фраза чуваме от време на време, когато се усещаме безпомощни пред сложен проблем, обвързван със здравето. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР