Как да разбираме търговската война на САЩ срещу Китай. Защо

...
Как да разбираме търговската война на САЩ срещу Китай. Защо
Коментари Харесай

Доц. д-р Мариана Тиен, китаист в Института по исторически изследвания при БАН, пред „Труд”: Битката в света не е за Китай, а за Европа

Как да разбираме комерсиалната война на Съединени американски щати против Китай. Защо се стигна до стопляне на връзките сред Съединени американски щати и Северна Корея, в действителност ли двете Кореи могат да се обедният. Днес всички желаят да завоюват милионите китайски туристи на своя страна, ние също – какво би трябвало да имаме поради. По тези въпроси беседваме с един от най-големите специалисти за Китай у нас доктор Мариана Тиен.

– Каква е ролята на Китай във забележимите опити за стопляне на връзките сред Съединени американски щати и Северна Корея и сред Северна и Южна Корея, госпожо Тиен?
– Много е значимо първо да кажем какво значи думата Китай – това е среда, център. За тях страната им е центърът на света, а дълги години тя е била империя. През 2013 година стартира самодейността „ Един пояс – веднъж ”, която е голям принос освен към районното, само че и към цялото международно развиване. Инициативата съставлява нова фаза в икономическата глобализация. В китайската външна политика най-важното е мирът и хармонията, каквото и да значи това. За Китай би трябвало да се знае, че с цялостна мощ важи правилото: „ Не слушай китайските политици какво приказват, а какво не споделят ” (това е мисъл на Конфуций още от V век прочие Хр.) и какво значи страна в центъра на света. Те доста мощно приказват за мирното развиване, тъй като единствено по този метод има разцвет. Целият корейски полуостров постоянно е бил под доста мощното въздействие на Китай, даже в двата езика има доста общи думи, като при българския и съветския. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики най-силният другар на Корея остава Китай, изключително за Северна Корея. Ким Чен Ун и Си Дзинпин се срещат непрестанно.

– И по какъв начин тъкмо китайците помогнаха за връзките на Щатите с корейците?
– Няма връзки Корея – Съединени американски щати. Всички връзки са Китай – Съединени американски щати – двете най-велики сили и стопански системи в света. За стоплянето на връзките с Южна Корея концепцията пристигна от Северна Корея. На олимпиадата участваха дружно двата тима. Това е един народ. През 1995 година още като студентка бях свидетелка по какъв начин младежите от двете страни не си приказват и се разминават в университета. Не мисля, че въобще има стопляне на връзките сред двете Кореи. Всичко е доста видимо. За Китай няма безконечни другари, а има безконечни ползи.

– Затова ли в този момент доста анализатори приказват, че борбата в този момент била за Китай, кой да завоюва доверието им?
– Не, борбата не е за Китай, както мнозина приказват, борбата е за Европа. Защото Европа е третият състезател. Двамата най-силни са Китай и Съединени американски щати, а съгласно мен Китай са първи. И те се стремят да употребяват оптимално всички ниши, които Тръмп освободи – и за климата, и за Иран, Пражкото съглашение. В Китай се надигна доста мощна вълна против ПРО – противоракетната защита, която наближава китайската граница. От Пекин желаят единствено едно – успокоение и мир. И в действителност се работи за сякаш обединената Корея, само че да е под доста мощното влияние на Китай. А в Китай няма никаква съпротива, никой не може да пречи на Си Дзинпин. Китайската комунистическа партия е доста мощна, те имат 9 консултативни партии в Народното събрание, само че те не са опозиционни. Така с нищо не пречат и страната върви напред. Точно това за тях е основата за мира.

– Русия и Китай блокираха в петък опитите на Съединени американски щати да наложи нови наказания на Северна Корея. Защо се стигна до нови наказания от страна на американците?
– До тях се стигна, тъй като Тръмп е човек предприемач, той е открит, доста повече от всички западни политици. Докато китайският политик в никакъв случай не би бил толкоз открит. Китай желае обединена Корея, с цел да може по-лесно да я управлява. При Китай контролът е доста мощен безусловно на всички места. Има друго забавно. Знаете ли, че Китай и сега се води разрастваща се страна, а там в действителност е друга планета – в Шанхай и Пекин има напълно различен метод на живот. Ние – „ богатите европейци българи ”, би трябвало да плащаме доста повече от „ бедните ” китайци, които са втора стопанска система, за проблемите в климата. Ето по какъв начин те си отстояват правата.

– Американците започнаха с Пекин класическа комерсиална война. Какво приказват медиите там?
– В аналитичните излъчвания по тяхната телевизия първо се говореше за несъгласия, по-късно за спорове, а в този момент намерено се приказва за комерсиална война. Да, това е комерсиална война. В Китай няма друго мислене, всички мислят еднообразно, не е като при нас. Всички медии са следени и анализаторите приказват едно и също. През 90-те години, когато учех в Китай, имах самочувствие, че съм европейка. Европа беше друго. А в този момент китайците са с голямо самочувствие на страна в центъра на света. И водачът им Си Дзинпин доста мощно желае да възроди тази споделена орис с човечеството. Те не желаят и не харесват американския и евроатлантическия модел, желаят си техния друг строй.

– Много от производството на Щатите е изнесено в Китай и то надали ще се върне назад, тъй като е на първо място на ниска цена, по този начин ли е?
– Това към този момент е минало свършено, остаряла информация. Страхувам се обаче да не пристигна производството на Балканите, тук в България. Имам поради следното. Навремето това произвеждане беше проблем № 1 в Китай, изключително в Пекин. Ние дишахме с противогази. В Китай до неотдавна нямаше небе, не можеш една крачка да направиш. За замърсяването на въздуха там се вземат невероятни ограничения. Например, от Пекин са изкарани всички заводи, не остана нито една. Въпреки че са богати и имат по 1-2 коли, карат колелета, с цел да не замърсяват въздуха. Китай и китайците са необикновено гъвкави. Те ужасно бързо се приспособяват към измененията в света, даже сега ги дирижират. Та тези заводи на Съединени американски щати и на Европа няма по какъв начин да се върнат, тъй като китайците към този момент постановат доста строги ограничения и условия поради замърсяването на въздуха и на природата.

– Наказателните мита на китайските артикули възлизат за десетки милиарди долари, несъмнено, ще има и ответни реципрочни ограничения. Как ще се отрази това на страната и на хората там?
– Не мисля, че имат проблем с тези наказания, нито пък те им се отразяват отрицателно. Говорителката на Китайското външно министерство се изрази по този начин: „ Ние сме дипломати. Ако на нас ни подаряват, и ние ще подаряваме. Ние сме за реципрочния принцип. Ние постоянно желаеме правдивост. ” Така че щом американците започнаха тази комерсиална война, ние ще се защитим, като им отговорим по същия метод – ето това споделят те. През 2008-а по време на Олимпиадата в Пекин целият свят видя какво е Китай, по този начин както и в този момент на международното по футбол светът видя Русия. Всяка една провинция там е доста по-развита от огромните европейски страни. Китайците от дълго време са минали стопанските системи на Англия, Германия, Франция, на Съединени американски щати също. Затова с тези наказания в изолираност отива Съединени американски щати, а не Китай. След Брекзита незабавно Тереза Мей бе посрещната със 100 души там, посрещнаха и Макрон… Вижте какво става в този момент и в Португалия. Преди дни към този момент стартира и петролна война. Тръмп е безпределно открит и съгласно мен там е неговата неточност.

– Експанзията на Китай в Източна и Южна Европа обаче е реалност. Ето, купиха пристанището в Пирея и какво ли не още…
– На последната среща на формата „ 16 +1 ” в София през юли стана ясно, че Гърция желае да се причисли към страни, които не са съгласни с политиката на Брюксел. Китай гледа да влезе във всяка цепнатина, която се появи в Европа. Затова ние в Европа би трябвало да сме доста единни. Искам да имаме най-успешната политика и да се противостоим на тези два колоса Съединени американски щати и Китай. Ако при нас има неточности, в Китай – няма. Те са стъпили решително и на двата си крайници. Правят го в цяла Източна Европа – в Унгария, Полша, на Балканите – в Сърбия, Черна гора, даже Босна и Херцеговина. България е на предпоследно място в икономическите им връзки.

– Наскоро у нас пристигна китайският министър председател Ли Къцян с 500 предприемачи и публицисти. Засега обаче не се чу да се случва нещо, имате ли лична информация?
– Не единствено че нищо не се случва, въпреки да имаше доста планове. Аз съм част от тинк-танк центъра за Централна и Източна Европа, отивам на конференции в Будапеща, където се направи изследователския център за „ 16 +1 ”. Не мога с нищо да се похваля там, тъй като България нищо не прави. Говореше се, че китайците ще вземат летището в Пловдив. Но това няма да се случи. И повода не е в нашето държавно управление. Китай е супер могъща мощ и в случай че реши нещо, никой не може да я спре. Въпросът е, че те нямат такива ползи. Защо китайците са в Сърбия и в Македония? Защото те не са страни в Европейски Съюз, а при нас важат законите му. И за тях е доста по-изгодно – финансово и изключително политически, да минат през тези страни.

– Но вижте какво прави Виктор Орбан.
– Не считам, че би трябвало да разединяваме Европа. Китайците към този момент нямат планове в България. Е, в Добрич има за фураж. Дори срещата на формата „ 16+1 ” на 7 юли беше под въпрос. За АЕЦ „ Белене ” въпросът е доста сериозен – тъй като става дума за национална и енергийна сигурност. И около разпоредбите на Европейски Съюз не зная по какъв начин ще стане. Китайците желаят така наречен Аспарухов вал. Пътят на коприната желаят да мине от врата в Поти (Грузия) през Черно море за Бургас или Варна. Най-вече през Варненския порт, оттова през Шумен, Русе и през Дунава. На тях им би трябвало Черно море. Преди дни откриха жп линия до Милано от една китайска провинция, до Лондон пък е най-дългата жп линия в света. Тази линия минава през съвсем цяла Европа, само че не и през България. Китайците си гледат ползите, при тях няма обич. Тук ще вметна и нещо друго. Според мен глобите на Съединени американски щати и на Европейски Съюз против Русия са извънредно нездравословни за човечеството и за нас. Русия в този момент си търси други сътрудници. Ето, те продават на Китай на безценица, и Китай става все по-силен и по-силен.

– Европа е залята от китайски туристи, вие самата бяхте декларирала, че очаквате тази година те да бъдат 100 милиона. Как може да ги притеглим тук в България?
– Много е значимо да се знае, че туризмът в КНР е държавна политика. За да притегля дадена страна туристи от Китай, тя би трябвало съвършено да познава профила на китайския екскурзиант, който осезателно се разграничава от профила на всички други туристи по света. А китаецът е кредитоспособен, любопитен, традиционалист, доста държи на сигурността, пътува проведено. Обикновено в групи над 20 души, най-вече родственици, другари със сходни ползи, постоянно цели огромни семейства, даже родове, наложително посредством китайски туроператори. Много рядко, съвсем невероятно е да се срещне „ уединен странник ”, за разлика от европееца.

– Защо китайците избират екскурзиите, а не почивките? Не знам по морето да съм виждала китайци да плажуват. Но по туристически обекти те са доста.
– Да, тъкмо по този начин е. Никъде в Китай не съм виждала китайци да плажуват. За тях „ дейната отмора ” е туризмът, екскурзиите, а не „ мързелуването ” по плажовете и СПА-курортите, което одобряват за тотално „ губене на време ”, надали не за грях. Китайският екскурзиант пътува на екскурзии (колкото повече види и се фотографира, толкоз по-добре) – не Варна и Бургас, а по-скоро Розовата котловина, тракийските гробници, Пътят на императорите, мощта на царството. Той наложително би трябвало да попадне на доста посещавани места, международни забележителности, колкото повече хора на фотографията, толкоз по-добре. Ако е на българското Черноморие, то да е Несебър! Много е значимо екскурзията да съответствува със международни прояви – спортни, кино фестивали и други

– Какво от България е най-популярно в Китай?
– Може би най-популярното българско нещо в Китай е розата. Всички китайци са чували за нея и свързват страната ни с българската роза, с Розовата котловина. В Китай са известни и български козметични артикули на основата на други етерични масла, като лавандулово, да вземем за пример. Другият обичаен български артикул е закваската за кисело мляко, която се търгува от българска компания още от 2011 година насам. Успех за българските производители и търговци се следи и при виното, чийто износ бележи все по-голям растеж

– Вярно ли, че в Китай най-популярното кисело мляко е от родопското село Момчиловци?
– Изцяло китайци създават марката „ Момчиловци ” – това е шанхайската млекопреработвателна компания „ Гуанмин“. Много е мощна рекламата им по всички ТВ канали. Това е най-скъпото кисело мляко на китайския пазар. Има го във всички огромни вериги магазини в Пекин и огромните градове на страната. Всяка година към Малка Богородица, 7-9 септември, тази компания спонсорира празника на киселото мляко в родопското село и по традиция към този момент 6 години по това време натам се насочат доста китайски туристи. Любопитен е и фактът, че китайците направиха няколко риалити излъчвания (китайския Сървайвър) в родопското село Момчиловци. Всички тези планове, правени и напълно спонсорирани от китайци, оказват помощ за по-голямата известност на България в Китай.

Нашият посетител
Мариана Тиен е родена в Шумен. Завършила е първо българска лингвистика, по-късно китаистика, има докторат в Оксфорд – китайска просвета. Учила е и в Китай. Има повече от 100 изявления, написала е две монографии за Китай. От 2006 година живее доста повече в Китай в сравнение с в родината си. Преподавала е на студенти в Китай до 2014 година Китаист в Института за исторически проучвания при Българска академия на науките. Експерт в академичната тинг-танк мрежа „ 16+1 ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР