Как да превърнеш 5 хил. долара в 1 милиард? Четиридесет

...
Как да превърнеш 5 хил. долара в 1 милиард? Четиридесет
Коментари Харесай

Непримиримата Сара Блейкли

Как да превърнеш 5 хиляди $ в 1 милиард? Четиридесет и седем годишната милиардерка Сара Блейкли, родена в Клиъруотър, щата Флорида, сигурно знае отговора на този въпрос. Но преди този момент днешната преуспяла бизнесдама се провалила два пъти на встъпителния тест LSAT за юридическите факултети, оказала се несъответствуваща за ролята на Гуфи в Дисниленд поради ниския си растеж и в продължение на доста години се опитвала да продава факс машини. Случвало се да я извеждат наложително от офисите, да късат визитките й и да ги хвърлят в лицето й. Продажбите й вървели с изменчив триумф, само че по-голям тренинг за бъдещия милиардер мъчно може да се измисли. В свободното време момичето упражнявало остроумието си в любителски стендъп шоута и както може да се допусна, не било доста занимателно.

Късметът пристигнал при 27-годишната Сара през 1998-а, когато се оказала пред извънредно комплицираната задача - по какъв начин да наподобява безупречно в новите си прилепнали бели панталони. Тя, несъмнено, би могла да обуе кръвоспиращ чорапогащник, само че тогава щяла да извърши един от най-ужасните фешън грехове, съчетавайки го със сандали. Тогава й хрумнало да отреже издайническата долна част на чорапогащника. Сара блестяла с безупречния си контур през цялата вечер, а на идващия ден към този момент търсела в интернет информация по какъв начин да записва сама патента си, тъй като нямала пари за адвокати.

Младата жена вложила в концепцията си всичко, с което разполагала - 5 хиляди $. В продължение на цяла седмица обикаляла фабриките със собственоръчно направен първообраз на стягащо долни дрехи и на всички места я отпращали. Но белким някакви си 10 отхвърли можели да отчаят довчерашния продавач на факс машини? В края на краищата на едно от местата показали състрадание и се съгласили да й оказват помощ.

Когато се стигнало до продажбите, новоизпеченият изпълнителен шеф на компанията Spanx показала невероятна непримиримост. Сара прекарала две години в първата комерсиална верига, която се съгласила да предлага стоките й - Neiman Markus, като обучавала продавачките, разговаряла с клиентките и непрестанно местела своето коригиращо долни дрехи от най-далечния ъгъл по-близо до касата. Още през първата година продажбите достигнали 4 млн. $.

След две години Опра Уинфри оповестила, че Spanx е обичаният й артикул на годината, и поканила Сара в своето шоу. За по-добра реклама не можело и да се мисли, тъй че през 2011-а облагата на компанията и достигнала 250 млн. $. В резултат 41-годишната Сара станала най-младият милиардер в света, почнал от нулата, и продължава да е притежател на 100% от акциите на компанията си.

Днес името Spanx се е трансформирало в нарицателно, а самата компания е измежду най-големите производители в света освен на коригиращо долни дрехи, само че и на дамски и мъжки облекла. Годишната й облага е към 500 млн. $, а географията на продажбите включва над 50 страни.

Друга сфера, в която Сара Блейкли влага време и старания, е да окуражава дамите по-често да рискуват, създавайки личен бизнес. През 2013-а тя стана главен заемодател на Grameen America - организация, която отпуска микрокредити за дами. Милиардерката взе участие и в журито на реалити шоуто Shark Tank, където прохождащи компании се пробват да привлекат вложения от звездни акули в бизнеса. Един от тези планове е Alice’s Table за майсторски класове по цветарство. Личните вложения на Сара в компанията са 250 хиляди $, против които има 10-процентен дял.

Неотдавна тя сплоти напъните си с най-богатия човек в света Джеф Безос, като вложи пари във фонда Rise of the Rest. Основната му цел е да поддържа новосъздадени компании отвън Ню Йорк, Бостън или Калифорния, където по този начин или другояче отиват 75 на 100 от всички американски венчърни вложения. Вложенията във фонда, чийто настоящ размер е 150 млн. $, ще бъдат разпределяни до 1 млн. за една компания и ще се ръководят от съоснователя на медийния конгломерат AOL Стив Кейс.

През 2013-а Сара Блейкли стана първата жена милиардер, която се причисли към придвижването Giving pledge, проведено от Бил и Мелинда Гейтс, завещавайки половината от положението си за щедрост. След като пожертва 20 млн. за филантропия, наскоро милиардерката сплоти напъните си с Центъра за цивилен начинания, влагайки още 300 хиляди $ в осем женски плана, решаващи обществени проблеми. Печалбата от два от тях надвиши 1 млн. $. Първият - Goodr, дава на нуждаещите се непродадена храна от магазини и заведения за хранене, а вторият - TILA Studios, подкрепя тъмнокожите дами да развиват гениите си в изкуството.

Впрочем Блейкли влага и в неща, които са надалеч от поддръжката на дамите и предприемачеството. Заедно с Антъни Реслър, съосновател на фонда Apollo Management, тя купи баскетболния отбор Atlanta Hawks. Съпругът й - предприемачът Джеси Ицлър, който записва и рап албуми под псевдонима Джеси Джеймс, е обожател на тима от 2008-а, когато младоженците се откриват в Атланта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР