Как да не мислим за Студената война? Русия и Съединените

...
Как да не мислим за Студената война? Русия и Съединените
Коментари Харесай

Сблъсъкът между Москва и Вашингтон в Съвета за сигурност на ООН напомни за Студената война


Как да не мислим за Студената война? Русия и Съединените щати раздраха в понеделник Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради войските, струпани от Москва покрай Украйна, а западните страни заплашват съветските олигарси, че ще ги накарат да платят за всяка военна ескалация.

Съединените щати „продължават да приканват за дипломация“ за разрешаване на рецесията към Украйна, само че „ние сме подготвени без значение какво ще се случи“, предизвести американският президент Джо Байдън в понеделник.

В навечерието на значим телефонен диалог сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и съветския му сътрудник Сергей Лавров, плануван за вторник, с цел да се дефинират последващите дейности, които да бъдат подхванати по тази високорискова рецесия, Вашингтон разгласи във вторник вечерта, че е получил нов „писмен отговор“ от Москва след първична замяна на писма. Съдържанието на писмото не се разкрива.

По-рано, сесията на Съвета за сигурност се организира по искане на Съединени американски щати и срещу желанието на Русия. Десет от 15-те членове на Съвета гласоподаваха в поддръжка на тази среща, която надалеч не приличаше на умиротворяване, а се трансформира в открита борба.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя упрекна Вашингтон, че се стреми да „създава истерия“ и „залъгва интернационалната общност“ с „неоснователни обвинения“.

И на драго сърце върна Съединените щати към една от най-неудобните глави в новата им дипломатическа и военна история. Василий Небензя напомни, че преди нашествието в Ирак през 2003 година Вашингтон е уверил, че разполага с доказателства за оръжия за всеобщо заличаване в тази страна, които в никакъв случай не са открити.

Американската му сътрудник Линда Томас-Грийнфийлд от своя страна пресметна, че разполагането на повече от 100 000 съветски бойци към Украйна заплашва „международната сигурност“. Твърдейки, че разполага с „доказателства“, тя упрекна Москва, че желае да разположи повече от 30 000 спомагателни бойци при започване на февруари в Беларус, чийто режим е доста непосредствен до Кремъл.
Дипломатическите маневри и подготовката за наказания не престават
Съединените щати, както и Англия, която е измежду обичаните места за вложения на съветските олигарси, обявиха в понеделник, че ще наложат наказания против най-близкия до Кремъл кръг.

Вашингтон е подготвил „конкретни наказания против членове на съветския хайлайф и техните семейства“, в случай че Русия в миналото нападне Украйна, сподели представителят на Белия дом Джен Псаки в понеделник.

Тя уточни, че олигарсите са „особено уязвими мишени“ за наказания заради доста тесните си финансови връзки със западните страни.

В Лондон държавното управление ще затегне режима на наказания.

„ Ние ще подсигуряваме, че тези, които споделят отговорността за нападателните и дестабилизиращи дейности на Кремъл, ще платят висока цена “, предизвести английският външен министър Лиз Тръс.

Те ще рискуват замразяването на активите си във Англия и невъзможността да влязат на нейна територия. Също по този начин ще бъде невероятно за компания или физическо лице в Обединеното кралство да подписа договорка с тях.
Москва към този момент даде обещание „ отговор “
На дипломатически фронт съветският и френският президент Владимир Путин и Еманюел Макрон разговаряха по телефона в понеделник за повторно от четири дни.

Владимир Путин повтори, че желае „гаранции за сигурност“ за страната си.

Москва упорства НАТО да затвори вратите си за всяка нова страна-членка от Източна Европа, и по-специално за Украйна, искане, което западняците считат за недопустимо, тъй като се равнява на признание на сферата на непокътнато въздействие на Русия.

Това основно искане беше отхвърлено от Съединените щати в писмен отговор до Москва. Кремъл съобщи, че обмисля реакцията си.

Следователно Антъни Блинкен и Сергей Лавров би трябвало да приказват за това във вторник.

На военния фронт придвижванията също не престават. Няколко западни страни оповестиха през последните дни изпращането на нови контингенти в Източна Европа.

разполагане на войски в отговор на повишаването на „руската враждебност“ към Украйна.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, немската му сътрудник Аналена Бербок и полският министър председател Матеуш Моравецки се чакат да посетят Киев тази седмица.

Канадският министър на защитата Анита Ананд, чиято страна дава военна помощ на Украйна, ще дойде в неделя на двудневно посещаване в страната. Тя разгласи напредването на канадските военни елементи към Западна Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР