Как да не бъдем прецакани от шефа? Инспекцията по труда

...
Как да не бъдем прецакани от шефа? Инспекцията по труда
Коментари Харесай

Как да не бъдем прецакани от шефа? Инспекцията по труда с важни съвети


Как да не бъдем прецакани от шефа? Инспекцията по труда с значими препоръки.

Напролет обичайно пазарът на труда се раздвижва поради потребностите от сезонна работна ръка. А с това нараства и рискът от злоупотреби с трудови права, предизвестяват от ИА „ Главна ревизия по труда “.

Сключването на писмен трудов контракт, регистриран в Националната организация за приходите, подсигурява в най-пълна степен правата и на работещите, и на работодателите.

Тя не може да е по-ниска от минималната, която сега е 780 лв.. Става въпрос за брутно заплащане, преди удръжките за налози и осигуровки.

Преди започване на работа работодателят е задължен да даде на служителя три неща: образец от трудовия контракт, подписан и от двете страни, копие на уведомлението за регистрация на контракта в Национална агенция за приходите и длъжностна характерност.

За наетите за краткосрочна претовареност за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн земеделските стопани могат да употребяват и така наречен еднодневни контракти.

Образци на този тип контракти могат да бъдат получени онлайн когато и да е на денонощието посредством специфичен програмен продукт в Инспекцията по труда. Наетите с еднодневни контракти не губят обществени и осигурителни права, а работодателите не би трябвало да ги записват в Национална агенция за приходите, да оформят трудови книжки и заповеди за преустановяване.

В случай че работодателят желае да ревизира уменията на служащите и чиновниците, той може да подписа с тях контракт с уговорка за период на изпитване. Срокът на изпитване се уговаря в трудовия контракт, като не може да бъде повече от 6 месеца в общия случай. Когато обаче трудовият контракт е срочен и е за интервал по-малко от 1 година, срокът за изпитване може да бъде най-много до 1 месец според измененията на трудовото законодателство от 1 август 2022 година

За да бъдат предпазени трудовите права на служащите и чиновниците, те не трябва да се съгласяват да работят при условия, контрактувани устно.

В Инспекцията по труда постоянно постъпват сигнали от служащи, които са работили без трудов контракт и не им е платено, откакто са освободени.

В тези случаи контролните органи на Агенцията са възпрепятствани да се възползват от пълномощията си да разгласят битие на трудовото правно отношение, предизвестяват оттова.

Друга процедура е при преустановяване на трудовото правно отношение да не се изплаща част от възнаграждението,

В тези случаи заради липса на писмени доказателства, че сумата е дължима, работодателят не може да бъде длъжен да я изплати.

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР