"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска

...
"Как да живеем по-дълго?" е въпрос, чийто отговор всеки иска
Коментари Харесай

Храните, които съдържат калий и фибри, удължават живота

"Как да живеем по-дълго? " е въпрос, чийто отговор всеки желае да знае. Според редица експерти основна роля за дълъг живот в положително здраве играе храненето. Кои артикули обаче са най-полезни? Ако желае да избегне ненавременна гибел и да се радва на дългоденствие, човек би трябвало да употребява повече артикули, богати на калий и фибри, считат английски експертки по хранене, представени от в. "Дейли експрес ".

Според диетоложката Джулиет Келоу и нутриционистката и медицински съветник доктор Сара Брюър потребните за здраве и дългоденствие субстанции могат да се набират от кореноплодните зеленчуци. Специалистките открояват пет от тях:

- Картофи

Картофите са отличен източник на калий - минерал, който способства за контролиране на кръвното налягане.

- Моркови

Морковите са един от най-богатите източници на извънредно потребния за очите бета-каротин.

- Земна ябълка

Кореноплодният зарзават съдържа пребиотика инулин, който подкрепя храносмилането.

- Червено цвекло

Червеното цвекло е отличен източник на подсилващата имунната система фолиева киселина.

- Сладки картофи

Двете разновидности - оранжеви и лилави, съдържат надлежно бета-каротин и антоцианини, които се свързват с положително сърдечносъдово здраве.

Богатите на фибри кореноплодни зеленчуци оказват помощ и за контролиране на кръвната захар и тежестта, както и за намаление на холестерола.

"Тези зеленчуци съдържат разтворими фибри, които поддържат здравето на храносмилателната система и обезпечават отбрана против запек, хемороиди, дивертикулит и рак на дебелото черво. Приемът на влакнини се свързва и с намален риск от диабет вид 2 ", изясняват експертките.

Повечето кореноплодни зеленчуци са богати и на калий, който в комбиниране с стеснен банкет на натрий намалява кръвното налягане.

"Всички кореноплодни съдържат и нитрати, които се преобразуват в азотен оксид в кръвта. Той на собствен ред способства за отпущането на кръвоносните съдове и надлежно за намаление на кръвното налягане ", допълват Джулиет Келоу и доктор Сара Брюър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР