Как да изкараме трудния месец януари след големите харчове около

...
Как да изкараме трудния месец януари след големите харчове около
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как да спасим семейния бюджет през януари?

Как да изкараме сложния месец януари след огромните разходи към Коледа и Нова година?

Снимка: btvnovinite.bg

Най-много от парите би трябвало да заделим за главните си разноски – храна, ток, вода, парно, вноски по заеми, лизинги. Около 55-60% от приходите ни е добре да покрият всички тези разноски. Не е добре да натоварваме целия приход с тях, тъй като няма да ни останат средства за други пера – здраве, почивки, спортуване, занимания. 25-30% от месечните доходи е добре да се заделят за тях, изясни кредитният съветник Тихомир Тошев.

По думите му в последните няколко години от ден на ден българи икономисват. Депозитите нарастват, сумата към този момент нахвърли 50 милиарда, което е връх, означи Тошев. Той още веднъж повтори, че е добре да заделяме най-малко 10% от месечните си приходи.

Ако по празниците сме взели бързи заеми, е значимо да ги върнем в период.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако сумата е дребна, моят съвет е тя да се почисти даже и по-рано, още на първа заплата. Когато се забавим, стартират да текат наказателни лихви и такси. Някои хора не престават да вършат грешката да изтеглят нов заем, с цел да погасят остарелия и влизат в серпантина от заеми, означи Тихомир Тошев.

Снимка: btvnovinite.bg

Прогнозата е, че от средата на тази година ще стартира леко повишаване на лихвите по ипотечните заеми – с към 0,2 – 0,4%.

Снимка: btvnovinite.bg

Това значи сред 20 и 40 лв. по-скъпа месечна вноска, пресметна кредитният съветник.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му ще има спад в растежа на заемите, а цените на парцелите се задържат.

Снимка: btvnovinite.bg

А ето по какъв начин се оправя със фамилния бюджет едно семейство от Берковица. Фамилията на Борислава Трендафилова е огромна и харчовете и без празници са доста.

Но през декември парите просто изтичат. „ За дарове на децата, на околните, за нас също дарове – почивки, екскурзии, трапези. Поне два пъти повече сме изхарчили от другите месеци със сигурност”, пресмята тя.

Съпругът ѝ е интернационален водач, този месец е на курс и тя ще би трябвало сама да „ дисциплинира” бюджета – само че по този начин, че деветмесечният ѝ наследник да не го усети.

„ Да се спести от храна и други битовизми няма по какъв начин, само че както подаръците, по този начин и излизанията, почивките – да вземем за пример този месец няма да се върви на почивка”, споделя Борислава.

Като част от семейството и участник в дългите празници, Димитрина Гелова също е похарчила прекалено.
„ Ние си направихме новогодишен подарък – екскурзия. Беше в България и това беше най-скъпият разход, другото бяха дарове. Ще би трябвало много да се " свием ", тъй като въпреки всичко е януари”, признава тя.

Със старшинство по възраст в фамилията единствено Лалка Гелова ще се оправи с януари без проблеми – за толкоз години се е научила да пести.

„ Въпреки всичко, оставяхме си за през януари малко пари, с цел да можем да претърпяваме някак си. Просто по този начин сме си правели сметка да ни стигат”, акцентира тя.

Поради заетостта на съпрузите си, за преодоляването на фамилните бюджети дават отговор Борислава и Димитрина – въпреки да признават, че харчат повече от тях.

С доста воля и без перо „ лични” обаче са безапелационни, че ще съумеят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР