Как да изберем виното в магазин или ресторант? Къде стои

...
Как да изберем виното в магазин или ресторант? Къде стои
Коментари Харесай

От лозата до чашата - DiVino.Taste. събира ценители на винен уикенд

Как да изберем виното в магазин или ресторант? Къде стои България на международната винена карта? Какъв е капацитетът на страната като винопроизводител? Кои са най-хубавите региони за винопроизводство в България? Това са единствено някои от въпросите, чиито отговор може да се потърси по време на най-големия конгрес на българското вино DiVino.Taste.

Деветото му издание стартира в петък и то ще е много по-мащабно от предходните, оповестяват уредниците. Започва с конференция, която ще открие отрасловия аграрни министър в петък и ще продължи през целия уикенд в " Интер експо център ". През трите дни на този винен празник посетителите ще имат избор да дегустират измежду над 550 качествени и разнородни виновност.

Какво ново

За пръв път в това издание на ревюто то ще заеме две огромни зали - 5 и 6 в изложбения център. Зала 5 е отдадена напълно на българските мазета и техните виновност. Със сигурност посетителите ще открият виновност, които не са опитвали и производители, за които не са чували. По традиция доста винари избират точно DiVino.Taste с цел да показват новите си реколти и марки, споделят уредниците.

Съседната зала 6, наречена Good Mood зона, ще предлага улеснения за диалози и отмора. Посетителите ще имат разполагаем вкусна храна, кафе специалитети и вода, особено подбрани деликатеси, зехтини, занаятчийски, био и натурални артикули, винени и кулинарни аксесоари и съдове, книги и списания на кулинарна и винена тема... По традиция виновността от ревюто ще могат да се купят в формалния магазин на събитието, построен от Casavino.

Накъде отива българското вино?

След присъединението на България към Европейски Съюз, лозарството и винопроизводството в България претърпяха обилни промени, които дадоха нов образ на сектора. Българското вино непрекъснато покачва качеството си, а страната е с неизчерпан капацитет за развиване. Накъде върви българското винопроизводство? Какви законодателни промени са нужни? Възможно ли е да се сътвори обединен бранд в бранша. Тези и други въпроси ще бъдат разисквани на първата Национална конференция Българското вино в ХХI век. Тя ще се организира в първия ден на DiVino.Taste от 10:00 до 17:00 часа. С програмата може да се запознаете тук.

Майсторски класове – акценти

В майсторските класове ще бъдат показани някои от най-известните винарски региони в света, разнообразни типове вино и последните трендове в производството. Водещи на майсторските класове са измежду одобрените международни и български винени специалисти.

За ревюто идва най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската аудитория той няма да приказва за виновността на изток от Рейн, а ще показа виновността на Калифорния. Като дипломат на Калифорнийския винен институт за Европа, Константин Баум MW ще поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат, с неговите хора, геология, климат и страхотни виновност.

Заслужено внимание ще бъде отделено и на именитите подсилени виновност от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека тайнственост, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за схващане и като че ли все остават настрана от отъпканите винени пътища.

Класове са отдадени още на това какъв брой значим е произходът на виното, за връзката сред виното и изкуството, показана от типичен пианист - Иво Върбанов. Създал през 2005 лозе край село Изворово в Южен Сакар, той стартира да създава забележителни виновност и е уверен, че тероарът там се демонстрира по впечатляващ метод в характера на сирата. Самият той е създател на концепцията на тези виновност и ще води отвесната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 обратно до 2009.

Сертифициарният сомелиер на зехтини Анна Петкова ще показа някои от най-хубавите зехтини в света.

Деветото издание на DiVino.Taste обръща внимание и на непредвиденото за мнозина сортово многообразие в Австрия.

Fine Wine Corner - единствено за определени

Тазгодишното издание на DiVino.Taste още веднъж предлага и едно особено дегустационно място: Fine Wine Corner! Това е обособено пространство в главната зала на ревюто, където ще бъдат показани 25 подбрани български виновност от най-голям клас – всички те от локални сортове: мавруд, рубин, мелник, димят, тамянка, мискет... Това са редки виновност, някои са от по-стари реколти, в къси серии, или виновност, които показват в цялост капацитета на локалните сортове и по най-хубав метод отразяват философията на основателите си .
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР