Как да бъдат обучавани запознатите с технологиите деца безопасно да

...
Как да бъдат обучавани запознатите с технологиите деца безопасно да
Коментари Харесай

Медийните скаути на помощ: как германчетата се учат да оцеляват в интернет

Как да бъдат обучавани осведомените с технологиите деца безвредно да се движат в цифровия свят? В Германия това става, като се включват младежите.

Един ден наскоро 18-годишната Шантал Хюбен се изправи пред група петокласници и ги прикани да обсъдят програмата за известия " Уотсап " (WhatsApp), която множеството от тях употребяват, с цел да вземат участие в колективен чат на своя клас. Те приказваха за тематики като издевателството в киберпространството и кой материал е подобаващ за издание.

" Мнозина в действителност още не си дават сметка какво влияние могат да имат техните известия върху другите ", споделя Хюбен, облечена напълно в черно, като се изключи белите маратонки. " Ние ги учим да не разгласяват нищо персонално в чата на класа, да не пращат фотоси, които са на други хора, и да не наскърбяват никого. "

Срещата в междинното учебно заведение " Борбек " в западния немски град Есен е част от обширна стратегия, при която младежи учат по-малки възпитаници по какъв начин да работят безвредно и рационално в интернет. Когато станат по-големи, те също по този начин вземат участие в семинари по въпроси, свързани с авторските права в медиите и известията със полово наличие, а в края на осми клас поставят изпит за приемане на ламинирано " мобилно позволение ", което им разрешава да употребяват своите смарт телефони в несъмнено време в учебно заведение.

Изпитът включва 10 въпроса с избиране на отговор от няколко благоприятни условия. В един от тях се пита какво да направиш, когато някой изпрати по " Снапчат " (Snapchat) смущаваща фотография, принадлежаща на съученик. Отговорът, несъмнено, е да не препращаш фотографията на други.

Над две трети от децата в Германия имат смарт телефони до 11-годишна възраст и сходно на връстниците по целия свят доста от тях са уплашени от големия брой известия, които получават, и

не знаят по какъв начин да постъпват с несъответствуващи и нездравословни изявления.

Като се има поради, че доста родители и учители нямат цифрови умения и не могат да усетят какво значи да си израснал със смарт телефон, немските управляващи са решили, че образованието сред самите възпитаници е най-хубавият метод.

В " Борбек ", което има към 1000 възпитаници и е считано за едно от най-модерните учебни заведения в Германия, когато става дума за преподаване на цифрови умения, има 32 възпитаници, които преподават в програмата " Медийни скаути ". " Ние сме и възпитаници, по тази причина сме като другари и образци за подражателство за по-малките деца, което несъмнено ги стимулира да се учат от нас ", споделя Хюбен.

 Медийните скаути на помощ: по какъв начин германчетата се учат да оцеляват в интернет
© Associated Press

С тази стратегия Германия изпреварва доста други страни, в които " медийните умения " постоянно се преподават от учителите и се отнасят повече до това по какъв начин да се четат или гледат новинарските медии, в сравнение с до персоналното въздействие.

Тя е основана през 2011 година от публичните управляващи в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Германия образованието се ръководи от 16-те обособени провинции в страната и в този момент 11 от тях са основали сходни стратегии в стотици учебни заведения.

В Северен Рейн - Вестфалия към този момент 766 учебни заведения вземат участие в програмата за медийни скаути. Над 3120 гимназисти са подготвени за скаути, а към 1500 учители работят като наставници, с цел да оказват помощ на децата да израстват като

зрели жители на кибернетичния свят.

" Би било прелестно, в случай че във всяка гимназия има медийни скаути ", сподели Свен Хулвершорн от ръководството по медийните въпроси в западногерманската провинция, което управлява програмата за медийни скаути. " Още не сме стигнали до такава степен, само че работим по това. "

Наред с обучаването на децата по какъв начин да се оправят с ежедневното напрежение от цифровите връзки, специалисти в Германия са съгласни, че е належащо те да бъдат подготвяни по какъв начин да се пазят от онлайн тормоз, полови хищници или подправени вести.

" Първоначално имахме цялостна възбрана на телефоните в нашето учебно заведение ", изясни учителката Вера Сервати, която е ментор на медийните скаути в гимназия " Борбек ". " В реалност обаче медиите са главен детайл от живота на учениците. Ако учебните заведения не им оказват помощ да се оправят с медиите, а родителите също не оказват никаква помощ, тогава по какъв начин децата да се научат да се отнасят отговорно към цифровия свят? "

 Медийните скаути на помощ: по какъв начин германчетата се учат да оцеляват в интернет
© Associated Press

Програмата е по-добре развита, в сравнение с в доста други страни. В Съединените щати доста учебни заведения не поддържат изцяло обучаването на възпитаници от възпитаници по въпросите на обществените медии, споделя Лиз Колб, която преподава просветителни технологии в Мичиганския университет.

Федерална стратегия изисква учебните заведения в Съединени американски щати да преподават уместно държание в интернет, само че това се прави от учителите и въпреки някои учебни заведения да оферират обучаване на възпитаници от възпитаници, то не е в подобен мащаб като в Германия.

" Училищата значително търсят свои способи,

тъй като в действителност няма твърда наредба да имат избран образователен проект или съответни цели ", сподели Колб от Съединени американски щати. " Това несъмнено е належащо и учебните заведения виждат, че е належащо, просто не знаят по какъв начин да го вкарат в така и така препълнения образователен проект, който имат. "

В гимназия " Борбек " медийните скаути преподават по няколко часа на петокласниците по какъв начин да не разрешават Уотсап да обсеби живота им. Наред с практични хитрости като изключване на настройките, позволяващи на изпращача да разбере дали известието е прочетено, по-големите възпитаници също по този начин беседват с петокласниците за това да се научат по какъв начин да си почиват от своите смарт телефони.

След края на семинара на Хюбен 11-годишният Симон Шаренберг изглеждаше укротен. Той сподели, че постоянно се усеща обхванат от стотиците известия, които получава всеки ден по " Уотсап ", множеството от тях от съученици в груповия чат на класа. Той се чувствал задължен да ги следи всичките от боязън да не изпусне значима информация за домашните или учебните действия.

Шаренберг сподели след семинара за Уотсап, че се усеща по-уверен да си почине от известията. " Ще оставя телефона си в кухнята, когато се прибера вкъщи от учебно заведение ", сподели той, обяснявайки новата си тактика. " Преди да си легна, ще ревизира всички известия. Ще отговоря обаче единствено в случай че в действителност считам, че е належащо. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР