Как България преговаряше за приемането си в Европейския съюз? Отговор

...
Как България преговаряше за приемането си в Европейския съюз? Отговор
Коментари Харесай

Как България влезе в ЕС? Едни честни хора лъжеха по света за благото на държавата

Как България преговаряше за приемането си в Европейския съюз? Отговор на този въпрос даде Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб и външен министър през 2001-2005 година.

" Беше доста елементарно да повеждам договарянията. Имах прелестен екип във Външно министерство, сътрудници в държавното управление, в това число европейския министър госпожа Кунева. На всички нас беше много елементарно да водим договаряния, тъй като имахме над себе си царя (бел. ред. Симеон Сакскобургготски, министър-председател по това време). Където и каквото и да станеше, можехме да му се обадим и да го помолим да се обади на който и да било държавен глава, на който и да било министър-председател.

Това не е задоволително, само че какво са договарянията? Какво са дипломатите? Дипломатите са почтени хора, които лъжат по света за богатството на личната си страна. Това е, което трябваше да експортираме на открито. Да кажем, че всички ние, българите, сме като царя, който приказва седем езика - спокойни, уравновесени хора, тъй че " Приемайте ни по-бързо! ". Трябваше да експортираме добър имидж и да създадем положителни промени ", показа Паси.

" България се готви интелектуално за това председателство на Европейски Съюз от 1926 година, - сподели още той - когато проф. Иван Шишманов става съучредител на Паневропейския съюз във Виена, година по-късно основава и Паневропа в България. "

Организацията беше възобновена през 2002-2003 под егидата на Симеон Сакскобургготски.

" Политически за това се готвим от 1990 година, когато създателите на Атлантическия клуб внесоха във Великото Народно заседание резолюция за влизане на България в Европейски Съюз, която беше гласувана със незабравим консенсус на 22 декември. "

Имаше обаче миг, в който приемането ни можеше да бъде осуетено, добави Паси.

" Първоначално в Европейски Съюз бяха определили бюджет единствено за 10 нови членки и натам се бутаха нещата, че България и Румъния би трябвало да изпаднат. Това беше преодоляно през 1999 година, когато Тони Блеър пристигна в София, от летището връхлетя на лекция на Атлантическия клуб и сподели: " Няма да разреша България да стартира договарянията след десятката и това беше неговия жест поради присъединяване на България в консулската интервенция ".

Другият рисков миг бил обвързван с договарянията по глава " Енергетика ".

" Още по-интересно беше 2002 година Най-лесният метод да отпаднем беше, в случай че България беше отказала да затворим глава " Енергетика " в договарянията с Европейски Съюз. Тогава в инфарктно съвещание трябваше да решим дали затваряме тези блокове, което беше контрактувано пет държавни управления преди този момент, или променяме политиката на тези пет държавни управления и няма да влезем в Европейски Съюз.

Това се случи есента на 2002 година, октомври, и няколко седмици по-късно Расмусен - министър-председател на Дания, която беше ръководител на Европейски Съюз, сподели " Ок,  2007 година ставате членове ".

След това на три стъпки договорихме датата 1 януари 2007, сподели още Паси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР