Как атакуваш политическата си противничка, когато в момента си в

...
Как атакуваш политическата си противничка, когато в момента си в
Коментари Харесай

Да нападнеш коалиционен партньор, или предизборната дилема на германските социалдемократи

Как атакуваш политическата си противничка, когато сега си в политически съюз с нея? Това е казусът, с който Германската социалдемократическа партия (ГСДП) непрекъснато се сблъскват от 2005 година Тази година, когато е нейната трета акция, откогато канцлерката Ангела Меркел зае поста, проблемите са явни както постоянно.

Вземете срещата на върха на Г-20 в Хамбург в края на предходната седмица. Меркел се срещна с задгранични водачи в барикадиран конферентен център, а елементи от града изглеждаха като обхваната от революция, откакто някои от митингите против срещата на върха прераснаха в принуждение.

Повредени бяха магазини. Изпочупени бяха коли. Изгорени бяха домове. Обикновените поданици на Хамбург са вбесени. По принцип това би било време да бъде атакувана Меркел, само че ръцете на левоцентристката ГСДП частично са вързани. Тя е в коалиция с Меркел. Освен това кметът на Хамбург Олаф Шолц е от ГСДП, а той беше главен последовател на това срещата на върха да се състои в Хамбург.

Такъв е животът при съдружната политика. Какво да се прави? Какво да се прави?

Германският външен министър Зигмар Габриел, за който мнозина мислеха, че ще поведе ГСДП на изборите тази година, преди той да отстъпи пред Мартин Шулц при започване на годината, реши да схване враждебен метод във вторник вечерта. В изявление за вестникарската група " Функе " той назова срещата на върха " цялостен неуспех " и упрекна Меркел, че употребява Г-20 като сцена за саморекламиране два месеца преди изборите.

Топката се връща при Габриел

Още не е ясно дали този метод носи някакви опасности. Все отново критикуването на решението за провеждането на Г-20 в Хамбург може да се преглежда и като офанзива против кмета Шолц. Той употребява тирада в сряда, с цел да се извини за насилието и да похвали жителите на града за тяхната устойчивост. А Габриел направи коментара, откакто Шулц сподели в понеделник след Г-20, че " просто желае да даде ясно да се разбере, че обвиняванията от политически вид, които чува сега, са в действителност доста глупави ".
Нито пък Меркел изглеждаше изключително разтревожена от офанзивата.

" Честно казано, бях удовлетворена, че външният министър Зигмар Габриел ме придружи в Хамбург, срещна се с външните министри на разнообразни страни и взе участие в разнообразни диалози, в това число с американския президент. Това спомага за триумфа на тази среща на върха ", сподели тя в Есен във вторник.

Така топката се връща още веднъж при Габриел. Все отново той участва на 6 юли на концерта " Гражданин на света " - събитие, което ненапълно е обвързвано с Г-20, облечен с тениска и яке, и насочи апел за разоръжаване.
Шулц и Габриел най-малко могат да намерят разтуха във обстоятелството, че подлагаха на критика Хамбург като място, преди да бъде хвърлена първата тухла по време на Г-20 през уикенда.

Преди събитието те споделиха, че суетнята е прекомерно огромна и рискът от принуждение е прекомерно висок и че международните водачи би трябвало да помислят за постоянни срещи в Ню Йорк, вместо да карат разнообразни градове да поемат бремето всяка година.

" Това би било забележителна алегорична стъпка напред ", сподели Габриел преди срещата. Той съобщи, че този ход ще ускори позициите на Организация на обединените нации и няма да окаже изключително влияние върху Ню Йорк, който е привикнал да бъде хазаин на огромни политически прояви.

Това е удар, който двамата съумяха да нанесат в устрема си да изместят Меркел от лидерския пост. Според някои тя наподобява неуязвима преди изборите на 24 септември. ГСДП се радваше на къс напредък, откакто Шулц стана претендент за канцлер, само че от този момент изборите в три провинции демонстрираха, че ХДС на Меркел е в по-силна позиция.

Готовност за отстъпки

Шулц също по този начин насочи някои нападки по-рано този месец, когато разкритикува Меркел, че не демонстрира по-голяма неотстъпчивост към президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. " Германската канцлерка рядко посмява да влиза в спор с американския президент. Досега тя постоянно остава на доктрина ", сподели Шулц пред в. " Велт ам зонтаг ".

" От време на време може да се дава отговор на президента с ясно " не ". Аз бих споделил на Тръмп: Вашето мислене за военно нарастване, което не е целесъобразно от нищо, не е наше ", добави той. " Трябва ли да вършим отстъпки на Тръмп, на Ердоган, на Путин? Не ", сподели Шулц, поставяйки турския президент Реджеп Тайип Ердоган и съветския президент Владимир Путин в общия кюп.

Има и други въпроси, по които двамата можаха да бележит разликите си с Меркел. Когато Бундестагът неотдавна утвърди еднополовите бракове, Шулц можа да съобщи, че ГСДП е упорствала за това право от доста дълго време. Шулц дори загатна това на предизборни прояви през уикенда преди гласуването.

Все отново въпреки ГСДП да може да претендира, че е постигнала победа, мнозина също по този начин благодариха на Меркел за това, че разреши гласуването, с помощта на видимо импровизиран коментар вечерта, когато Шулц приказва по въпроса. После тя гласоподава срещу узаконяването на гей браковете, видимо без да заплати каквато и да е политическа цена. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР