Как 34 млн. лв. от парите по ПВУ се превърнаха

...
Как 34 млн. лв. от парите по ПВУ се превърнаха
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Пари за стартъпи с политически привкус; Бюджетът мина на дефицит

Как 34 млн. лева от парите по ПВУ се трансфораха от новаторски в политически въпрос
Разпределянето на милиони под формата на безплатни евросредства на дузина частни компании е тематика, която води след себе си разумните въпроси: какви са тези компании?; за какво, по какъв начин и защо са определени да получат обществено финансиране? Но също и кой и под каква форма стои зад тях и триумфа им. Затова новината, която другояче трябваше да мине в графата „ позитивни “ и да даде звук на диалог за по този начин бленуваната стопанска система с висока добавена стойност, отключи следващата мини стихия с политически привкус.
Само за месец се стопи 450 млн. лева остатък и бюджетът излезе на недостиг
За юли Министерството на финансите се похвали с 455 млн. лева остатък в бюджета, само че предварителните данни за август към този момент демонстрират към 100 млн. лева недостиг. Това значи, че единствено за един месец страната е похарчила над 550 млн. лева повече, в сравнение с е съумяла да събере.
Банките в България могат да се похвалят с 2 милиарда лева облага за 7 месеца
Банковият бранш в България върви към най-успешната година в историята си. Само за първите седем месеца от 2023 година кредитните институции в страната отчитат внушителните 2 милиарда лева. печалба. За съпоставяне, съвсем толкоз бе финансовият резултат за цялата 2022 година – 2.1 милиарда лева – което бе и безспорен връх тогава. Най-близо до това бяха годините 2018-та и 2019-та с резултат около 1.7 милиарда лева
Прокуратурата стартира следствие на „ Турски поток “ през България
Софийската градска прокуратура (СГП) стартира инспекция на метода, по който беше издигнато разширението на „ Турски поток “ през България. Държавното обвиняване се е самосезирало по публикуваната в медиите информация за нарушавания, свързани с избора на реализатор и ускореното създаване на тръбата, нерегламентирано договаряне сред подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за публичните поръчки и разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана.
Богданов даде обещание непоколебим надзор върху държавната „ черна касичка “
Министерството на стопанската система и промишлеността дава обещание да ускори контрола над така наречен „ черна касичка “ – Държавната консолидационна компания (ДКК). Тази поръчка идва след първичен разбор на холдинга и предприятията под неговата шапка. Освен това ще бъде заменено управлението на ДКК с нов 5-членен състав. Той ще има за цел да направи обстоен разбор на предприятията до месец, като също така е претрупан и с още задания за излекуване на държавните компании.
Бизнес, който трансформира човешки ориси
Социалното предприемачество е икономическа интензивност, която съчетава нюхът за бизнес със обществена задача. Умело реализиран баланс сред обществени и стопански цели. Социалното предприемачество е напълно в интерес на чиновниците и се устоя независимо от активността, която развива.
Цената на газа пораства с 6% през септември
„ Булгаргаз “ предложи дефинитивно цената на природния газ да бъде 63.35 лева/MWh (без данък и ДДС) през септември. Това значи, че публичният снабдител ще продава суровината на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, с 6% по-къпо по отношение на август.
Водещ оператор в областта на здравния туризъм стъпва в България
Един от водещите оператори в областта на здравния и СПА туризъм, Ensana, стъпва на българския пазар. От 1 октомври марката поема ръководството на петзвездния Aquahouse Hotel & Spa в " Св. св. Константин и Елена ".
Българската EnduroSat ще изследва тайните на слънцето дружно с НАСА
Българската галактическа компания EnduroSat ще взе участие в разгадаването на тайните на Слънцето в границите на взаимна задача с НАСА. Специализирана в региона на наносателитите, тя ще спомага за изпращане в откритото пространство на скъпа изследователска инсталация, посредством която ще се прави същинското изследване.
Чували ли сте за жилищно хакерство? В България също се среща
Чували ли сте за термина house hacking? Буквалният превод от британски език е жилищно хакерство. Но не става въпрос за хакерство в оня смисъл, при който успяваш да влезеш в компютъра на някой различен, да вземем за пример, а за печелене на пари посредством инвестицията в парцели.
От трамплина на INSAIT: Обещаващ български AI стартъп набра $2.2 милиона
Стартиращата компания The Martian Lawyers Club (MLC), чийто съосновател е българинът Камен Брестнички, а неин трамплин е високотехнологичният институт INSAIT в София, е на гребена на софтуерната AI вълна сега. Инвеститорите очевидно харесват това, а новините към нея са лъх на вяра за положително оживление в района.
Стартира националният конкурс „ Кмет на годината “ за мандат 2019 – 2023 година
Националният конкурс „ Кмет на годината “ за мандат 2019 – 2023 година, проведен от Kmeta.bg, стартира. От през днешния ден, в платформата Kmetnagodinata.bg, всеки жител може да гласоподава за своя любимец в една от петте профилирани категории, както и в една от двете съществени категории.
Какво се трансформира в България от 1 септември 2023 година
Закъснялото приемане на Бюджет 2023, едвам през юли, докара до няколко промени, които влизат в действие от 1 септември. Основно те съставляват хрумвания на финансовия министър Асен Василев, които след известни взаимни отстъпки бяха признати дефинитивно с бюджета. Целта им пък е да увеличи събираемостта в държавната хазна и да понижи сивата стопанска система.
Може ли AI да реши казуса с неналичието на личен състав в заведенията?
Липса на фрагменти, неприятно обслужване и недоволни клиенти. Така в резюме могат да бъдат разказани главните проблеми в ресторантьорския бизнес в България в последните години. Винаги е имало проблем с обслужването в заведенията и със съотношението „ цена-качество “, само че след Коронавирус рецесията обстановката сякаш се утежни доста.
Всичко за освободените от такси банкови сметки за заплата и пенсии
Банковите такси в България не стопират да порастват, като сега те са главният източник на облаги за родните финансови институции, компенсирайки по-малките приходи от лихви. Заради това възходящо задължение за хората новината, че от 1 септември банките в България наложително би трябвало да оферират базова сметка без такси, притегли огромен интерес.
Правителството ще изземва повече средства от производителите на ток
Министерският съвет реши на днешното си съвещание, че ще изземва по-голяма част от приходите на производителите на ток. За задачата държавното управление утвърди по-нисък таван на продажните цени на АЕЦ „ Козлодуй “, въглищните централи и ВЕИ производителите, над който ще прибира постъпленията им във  Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС).
Забраната за импорт от Украйна остави България без задоволително слънчоглед
Заводите за олио и шрот ще би трябвало да затворят или да понижат производството си, в случай че вносът на слънчоглед продължи да бъде неразрешен. За това предупреди Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, по време на конференция през днешния ден. Призивът на браншовата организация е държавното управление да не удължава забраната след 15 септември 2023 година
Кабинетът дава отстъпка от тол таксите единствено на 5% от превозвачите
Правителството разгласява окончателния вид на плана си за отстъпки от тол таксите за някои превозвачи. Бонусите се раздават от новата власт, защото транспортните компании са недоволни от плануваното отдавна  повдигане на пътните такси и заплашиха с митинги. Така още в първите дни на своето ръководство министрите на превоза и на районното развиване дадоха обещание на българските превозвачи да ги обезщетят.
Денков даде обещание да управлява цените на тока за битовите консуматори
„ Няма да позволим покачване на цената на тока за битовите консуматори след цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия. “ Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков преди началото на постоянното държавно съвещание през днешния ден.
EUobserver: Отлагането на фантазията на България и Румъния за Шенген оказва помощ на Русия
Гласуването на Съвета на Европейския съюз през декември предходната година за приемането на България, Хърватия и Румъния в Шенген трябваше да бъде надвит миг за Блока. Той трябваше да покаже единение след година на политически и стопански компликации, както и да подчертае, че Блокът към момента има политическия потенциал да интегрира в допълнение балканските страни в европейския план, споделя EUobserver в собствен разбор.
Банките в България стягат изискванията за разпределяне на заеми
От началото на годината банките в България стягат изискванията за разпределяне на дълготрайни заеми на огромни предприятия, както и на потребителски и жилищни заеми на семействата. Това демонстрира обичайна анкета на Българската национална банка, провеждана измежду банките в България във връзка с кредитната им активност.
Телефонната палата в София става хотел
Главният проектант на София Здравко Здравков е издал проектантска виза за преустройство на Телефонната палата в хотел. Това излиза наяве от информация, качена на уеб страницата на Столична община. Към момента предназначението на постройката е „ за многофункционално публично обслужване “, като в този момент издаденото позволение е за „ многофункционална публично обслужваща постройка с хотел “.
Vivacom пристъпи към завършване на покупко-продажбите за 4 районни сдружения
Вече две години напрежението на телеком пазара се нажежава, подклаждано от конкуренцията за 5G честоти, сключването на серия от покупко-продажби в бранша и (без)действията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по линия на антимонополните правила. Общият знаменател съответно сред покупки-продажбите се оказа единият от трите огромни мобилни оператора в страната – „ Виваком България “, чието гладко уедряване докара до систематичен отпор от страна на другите два играча – „ Йеттел България “ и „ А1 България “.
Каравана вместо хотел: Все повече българи избират къмпинг за своята почивка
Все повече българи избират да прекарат лятната си почивка покрай природата и да нощуват на къмпинг вместо в огромен хотел. Това сподели последното изследване на най-голямата българска платформа за резистентен туризъм, която предлага онлайн резервация на каравани, кемпери, бунгала и палатки у нас – Karavani.bg.
Денков се надява на корейски вложения в Перник, Кюстендил и Стара Загора
Премиерът акад. Николай Денков предложения корейския бизнес в трите въглищни района, най-силно наранени от енергийния преход. Според него Стара Загора, Кюстендил и Перник оферират добра инфраструктура, близо са до столицата и имат потребност от нови вложения и нови работни места на мястото на тези, които ще бъдат изгубени при затварянето на въглищните централи и мините.
След зелената светлина в България: Саудитската TAWAL даде ход на телеком бизнеса си в Европа
Саудитската компания TAWAL, инфраструктурното звено на Saudi Telecom Company Group (stc Group), публично разгласи старт на активността си в Европа. Това се случва броени седмици след полученото одобрението от българската Комисия за отбрана на конкуренцията на договорката за придобиване на 3200 телекомуникационни кули в страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР