[KaiOS] Два от най-големите мобилни оператори в Африка - MTN

...
[KaiOS] Два от най-големите мобилни оператори в Африка - MTN
Коментари Харесай

Частният сектор започва да налага достъпни смартфони в Африка

[KaiOS] Два от най-големите мобилни оператори в Африка - MTN Group и Orange, започнаха да продават смарт телефони на цена 20 $, оповестява Bloomberg.

Операционната система, която телефоните поддържат, се споделя KaiOS и е създадена от американската KaiOS Techonologies. В момента това е третата най-популярна операционна система след iOS и Android. За две години, откогато е на пазара, компанията е привлякла финансиране за над 70 млн. $, като съществени вложители са Гугъл (която създава Android) и TCL Holdings.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Маркетинговата компания Strategy Analytics чака продажбите на KaiOS телефони да скочат с 50% тази година, надвишавайки 100 млн. продадени устройства. По-голямата част от продажбите евентуално ще дойдат от Индия, където е и главният пазар на KaiOS смарт телефони. Компанията възнамерява разширение в още страни от Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

Какво съставляват устройствата?

Устройствата нямат тъчскрийн, а копчетата им са направени от най-евтината пластмаса. Основните функционалности на един смарт телефон са непокътнати – Wi-Fi, HTML 5 приложения, GPS, 4G покритие и мобилни заплащания. Поради неналичието на сензорен екран в средата на телефоните има бутон, който задейства приспособена версия на Гугъл Assistant.

Премахването на екстрите удължава живота на батерията, което е от огромна изгода за потребителите без непрекъснат достъп до електричество.

Паметта на KaiOS е четири пъти по-малка от тази на най-евтиния Android смарт телефон, което значи, че устройствата не могат да поддържат няколко приложения отворени по едно и също време. Според основния изпълнителен шеф на компанията Себастиен Кодвил тази функционалност е в развой на разработка.

За някои KaiOS модели Qualcomm преработва остаряла версия на собствен процесор с последна цена почти 3 $. Анализатори считат, че цената на всички елементи e към 15 $. За съпоставяне - частите на Apple костват 390 $.

Пазарна опция

Според изследване на Counterpoint продажбата на мобилни телефони съставлява 25% от тази на всички мобилни устройства през третото тримесечие на 2018 година, оценявайки пазарната опция в бранша на 28 милиарда $.

" Три милиарда души нямат достъп до интернет, а 1.5 милиарда употребяват мобилни телефони, тъй че виждаме опция за напредък ", прибавя Кодвил пред Mobile World Live.

Проблемът пред компанията е към момента скъпият интернет в едва развитите страни. Доклад на Алианса за наличен интернет (A4AI) показва, че всеки гигабайт коства 9% от месечния доход на средностатистическия гражданин на Африка (в съпоставяне с 0.5% от бюджета на един американски гражданин).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР