Кахокия (Cahokia) е един от най–големите индиански древни градове, намиращ

...
Кахокия (Cahokia) е един от най–големите индиански древни градове, намиращ
Коментари Харесай

Мистерията около индианския град Кахокия

Кахокия (Cahokia) е един от най–големите индиански антични градове, намиращ се в югозападната част на щата Илинойс, покрай град Сейнт Луис в прилежащия щат Мисури. Мястото е несъмнено като обект на международно завещание. До 5 век след Христа мястото е било необитавано, след което последователно се заселва от индианци, употребяващи земята за земеделие.

Според археологическите находки градът Кахокия е бил населяван към 700–1400 след Христа. Към 1050–1200 година градчето е наброявало близо 6 квадратни благи повърхност и са живели почти 20 000 души, достигайки апогея си през 13 век. С времето били издигнати 120 могили подредени по редове, като най–голямата от тях доближава 10 етажа.

Оказва се от разкопките, че там в действителност са живели доста хора и всичко било издигнато за къс интервал от време. Има и основни доказателства за станали жертвоприношения в една от могилите. Открити били останките на 53 дами и обезглавени четирима мъже. Извън града са се намирали селскостопанските площи.

Смята се, че селището получило настоящето си название в името на френски новозаселници към 1699 година.

Съдбата му през години предстои на още изследвания, а от актуалните такива се смята, че след 1200 от нашата епоха е почнало последователно изселване от региона, а към 1400 е бил зарязан.

Но къде са отишли всички тези хора е към момента неразбираемо. Археолозите допускат привършване на естествените запаси, заради смяна в климатичните условия и хората са останали без прехранване. Върлуването на заболявания, напрежение, войни също може да са дали отражение.

 Хълм Кахокия

Според последни изследвания огромен разлив на река Мисисипи е станал причина за изгубването на един от първите градове в Северна Америка. Самуел Муньос - географ от университета на Уисконсин-Мадисън, споделя, че 19-сантиметровият открит пласт кал, датиращ от към 1200 години, е доказателство за потопа, който е погубил поминъка и домовете на към 15 000 души.

Данните сочат, че Кахокия е зарязан след 1350 г и вероятно точно водното злополучие от Мисисипи е причина за изселването от региона.

Той е най–важният център за народите, известни като Мисисипианци. Градчето разполага с скъпи първични материали като кварц, който се употребява за изработката на аграрни принадлежности. Също се намира на стратегическо място, наоколо до мястото на вливане на три реки - Мисисипи, Мисури и Илинойс.

От 1976 година насам обектът е станала предпазена зона, почнали археологически изследвания, просветляване на обществото с просветителни лекции за историята на града, а в този момент е и известна дестинация за туризъм.

През 1982 година селището е прието за Американска Национална историческа забележителност.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР