Кафявият ориз е наричан диамантът на зърнените храни или още

...
Кафявият ориз е наричан диамантът на зърнените храни или още
Коментари Харесай

10 ползи за здравето от кафявия ориз

Кафявият ориз е именуван " диамантът " на зърнените храни или още „ азиатското знамение “ и това по никакъв начин не е на вятъра.
Достатъчни са ни към 100 грама от него, с цел да се почувстваме сити, а съдържащото се в него нишесте не води до струпване на мазнини. Не съдържа и глутен, който е присъщ за съвсем всички останали зърнени култури и провокира алергии.
На всичкото от горната страна аз персонално не познавам някой, който да не го харесва. Освен, че е апетитен, е и елементарен за подготвяне. Но освен това ще ви опиша за него. Или по-точно за една негова вариация, която е доста, доста потребна и която би трябвало да използваме по-често.
Макар и белият и кафявият ориз да съдържат почти еднообразно количество калории, кафявият има редица преимущества, които не е по никакъв начин зле да знаем.
10 изгоди от кафявия ориз
Богат на селен
Кафявият ориз е богат на селен, който понижава риска от развиване на постоянно срещани болести като рак, сърдечни заболявания и артрит.
Богати на естествено срещащи се масла
Естествено срещащите се масла са потребни за организма, защото тези здравословни мазнини оказват помощ за нормализиране на равнищата на холестерола.
Насърчава загубата на тегло
Съдържанието на фибри в кафявия ориз поддържа функционалността на червата на върха си, защото прави храносмилането доста по-лесно. Той е съвършеното допълнение към ежедневната диета за тези, които имат проблеми с червата. Кафявият ориз кара корема да се усеща цялостен, което значи, че се нахранвате с по-малки порции.
Високо наличие на манган
Една чаша от него обезпечава 80% от дневните ни потребности от манган. Манганът оказва помощ на тялото да синтезира мазнини. Той също е от изгода за нашата нервна и репродуктивна система.
Пълнозърнест е
Кафявият ориз се смята за пълнозърнест, защото не е изгубил своята „ целокупност “ посредством процеса на рационализиране. Доказано е, че пълнозърнестите храни понижават натрупването на артериална плака и понижават риска от сърдечни болести и висок холестерол.
Богат на антиоксиданти
Това е една от най-добре защитаваните секрети по отношение на кафявия ориз. Обикновено свързваме богатите на антиоксиданти храни с боровинки, ягоди и други плодове и зеленчуци. Антиоксидантният му потенциал е задоволително огромен.
Високо наличие на фибри
Той е с високо наличие на фибри е измежду храните, които могат да оказват помощ за попречване на рак на дебелото черво. Това може да се дължи на високите равнища на фибри, естествено съдържащи се в кафяв ориз. Тези нишки се прикрепят към субстанции, които предизвикват рак, както и към токсините в тялото, като по този метод ги отстраняват и пазят от прикрепване към стената на дебелото черво.
Ниско наличие на захар
Кафявият ориз спомага за стабилизиране на равнищата на кръвната захар, затова, това е отличен избор на храна за страдащите от диабет. Проучванията демонстрират, че тези, които употребяват половин чаша, изядена всеки ден, понижават рисковете от развиване на диабет с 60%. От друга страна, тези, които употребяват бял ориз, постоянно усилват възможностите си за развиване на диабет многократно.
Перфектна бебешка храна
Кафявата оризова зърнена просвета е съвършената храна за бебета заради плътното естествено наличие и фибрите, които съдържа. Той е доста по-добър избор от рафинираните артикули от зърнени храни от бял ориз, защото бързо растящите бебета и дребни деца изискват диети, богати на хранителни субстанции.

Кафявият ориз в кулинарията Кафявият ориз е извънредно апетитен, само че подготовката му е по-дълга спрямо белия ориз. На първо място изплакнете усърдно ориза, най-малко три пъти в студена вода. След това го оставете да кисне във вода минимум половин час.
Отцедете го и загрейте котлона на среднатемпература. Изсипете ориза в тенджера и го разбърквайте, като леко го запичате в това време. Това трае няколко минути, до момента в който оризът стане благоуханен и зрънцата са съвсем сухи.
Добавете ч.л. сол и лой, а откакто заври го похлупете. Оставете да ври минимум 40 минути на муден огън, спрете котлона и махнете капака след 15 минути. Така оризът става извънредно апетитен и благоуханен, може да го съчетаете с месо илизеленчуци по желание.
Друг доста апетитен вид за подготвяне на кафявия ориз е като се свари в зеленчуков или гъбенбульон, като естествено под бульон се има поради водата от варени на пара зеленчуци с желаните подправки. Овкусете с куркума, с цел да получите благоуханен ориз със страховит жълт цвят.
Ако желаете да експериментирате може да добавяте към ориза кашу, парченца ябълки, стафиди, червени боровинки, кубчета манго, чесън и лук. Свареният в гъбен бульон кафяв ориз и гарниран сгъби е вкусно ядене, на което малко на брой устояват.
Съхранение Съхранявайте кафявия ориз на мрачно и ветровито място, до което няма директен достъп на слънчева светлина. Температурата на предпазване не трябва да е по-висока от 20 градуса, а относителната мокрота на въздуха не би трябвало да надвишава 75%. Както стана ясно кафявият ориз е доста сензитивен във връзка с високи температури, тъй че с цел да го запазите за по-дълго време го дръжте на хладно място.

източник: www.vegkitchen.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР