Кафето наистина има доста променлива репутация, както сред потребителите, така

...
Кафето наистина има доста променлива репутация, както сред потребителите, така
Коментари Харесай

12 причини да пием кафе сутрин

Кафето в действителност има много променлива известност, както измежду потребителите, по този начин и измежду експертите, които вършат все нови проучвания върху неговите позитивни и негативни свойства. Въпреки това има задоволително доказателства, че при избрани условия и при доста хора, то може да бъде наречено лек стимулатор и даже антидепресант, пишат здраве.бг.

Тук ви предлагаме 12 от неговите потребни свойства, които съгласно английски експерти, представени от Би Би Си, мъчно могат да бъдат оспорени:

1. Колкото е да е изумително, кафето се съчетава добре с алкохола. Доказано е, че феновете на спиртните питиета, които постоянно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб.

2. Кофеинът намалява риска от рак на кожата. Лосионите за тяло, съдържащи дестилат от кофеин и зелен чай намаляват риска от развиването на злокачествени формирания.

3. 1-2 чаши кафе на ден покачват настроението и с това здравето ни като цяло. Това му свойство се дължи на допамина – веществото, което съгласно учените е отговорно за нашето приучване с кафето. Но с напитката не трябва да се прекалява - тези, които изпиват повече от 2 чаши кафе на ден, са по-податливи на пристъпи на суматоха.

4. Доказано е, че хората, които не обичат кафе, рискуват в по-голяма степен да развият заболяването на Паркинсон.

5. Кафето съдържа огромно количество антиоксиданти.

6. Резултатите от ново проучване удостоверяват, че кафето отстранява мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. В такива обстановки то е даже по-ефективно от аспирина.

7. Развенчана е и заблудата за това, че кафето нарушава сърдечната активност. Според ново проучване, 4-5 чашки на ден вършат организма по-малко уязвим към сърдечносъдови болести.

8. Тези, които обичат кафе, не трябва да се тревожат за своята памет в преклонна възраст. И след 60 години такива хора страдат по-рядко от утежняване на паметта и когнитивните функционалности.

9. Кафето усъвършенства и кратковременната памет. Учените допускат, че евентуално това се дължи на стимулиращия резултат, който кафето оказва върху организма.

10. Кафето не провокира хипертония. При приложимост на 1-2 чаши от ароматната напитка хората, които не пият постоянно кафе, в действителност краткотрайно покачват кръвното си налягане. Но това не са следи при тези, които пият постоянно кафе – евентуално поради привикването.

11. Кафето (при избрани обстановки!) е потребно даже за децата - през 1999 година публично бяха утвърдени кофеинови инжекции, които подтикват дишането при бебетата (в случай на ненадейно спиране).

12. С помощта на кафето можете да намалите визитите при стоматолог. Но основното изискване е кафето да се пие без захар и мляко. То има способността да унищожава бактерията Streptococcus mutans - един от причинителите на кариес. 

Въпреки очевидните преимущества от използването на кафе, не е належащо особено да станете негов почитател. А буйните фенове на кафето не трябва да прекаляват с него макар многото проучвания, доказващи изгодата от използването на 3 и повече чаши кафе дневно, защото количеството му работи изцяло самостоятелно и в този смисъл непредсказуемо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР