Кафето е третата най-разпространена напитка на планетата след водата и

...
Кафето е третата най-разпространена напитка на планетата след водата и
Коментари Харесай

60% от популярните видове кафе са застрашени от изчезване


Кафето е третата най-разпространена напитка на планетата след водата и чая. Всяка година консумираме по над 10 милиона тона кафе, като 40% от него са създадени в Бразилия.

Истината обаче е, че е огромна част от дивите типове кафе произлизат от Африка, и по-конкретно от Мадагаскар и Етиопия. Тези типове са извънредно значими, тъй като семената им се изнасят в целия свят и се употребяват за основаването на нови, по-устойчиви типове кафе.
 Снимка 401148

Наскоро английско проучване заяви, че 60% от всичките познати на индивида 124 типа са застрашени от изгубване, като се планува, че до 2080 година от продукцията в тези елементи на света може да се стопи с до 85%.

Сред тях е и най-популярният вид кафе арабика, който към този момент е разгласен за заплашен тип, написа The Guardian.

Основната причина за протичащото се, както несъмнено можем да се досетим, е световното стопляне. То въздейства на репродукцията освен на самите типове, само че и на животните и растенията, които играят роля в развиването на кафето.
 Снимка 401150

Като допълнение към покачващите се температури, всеобщото изсичане на гори трансформира трайно климата и изражението на цели райони, а от там и техния екологичен свят.

Екипът, който стои зад проучването, насочи зов към международните банки за семена и организациите за отбрана на застрашени типове да вземат казуса насериозно и да стартират разработка на устойчиви типове кафе.

Учените напомнят също, че все още 22% от всички растителни типове на планетата са застрашени от изгубване в резултат на измененията в климата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР