Кафето е една от най-консумираните напитки в света.На фона на

...
Кафето е една от най-консумираните напитки в света.На фона на
Коментари Харесай

Полезно ли е кафето за паметта ви?

Кафето е една от най-консумираните питиета в света.

На фона на голямото количество изследвания в днешно време за това по какъв начин всяко едно нещо, което консумираме, въздейства на здравето ни, не е изненадващо, че кафето също е обект на такива проучвания.

Въпросът е доколко кафето е потребно за мозъка?

През 2017 година Бук ван Гелдер и нейни сътрудници оповестяват резултатите от изследване с присъединяване на възрастни мъже, които те следили в продължение на над 10 години, с цел да открият дали кафето ги защищава от намаляване на когнитивната функционалност. Те заключават, че при мъжете, които пиели кафе, познавателната функционалност отслабвала по-малко, спрямо тези, които не пиели, показа.

Най-голям резултат бил регистриран при тези, които пиели по три чаши кафе дневно, като при тези тези, които пиели по-малко или повече, резултатът не бил толкоз огромен.

Как кафето може да защищава мозъка и да поддържа паметта?

Ума Найду, психиатър от Харвард, е превзета от позитивната връзка сред кафето и нашето психическо здраве, споделя тя пред CNBC.

Ето единствено няколко от методите, по които кафето може да оказва помощ на мозъка:
Кафеинът усилва серотонина и ацетилхлорина, което може да подтиква мозъка и да помогне за стабилизирането на кръвно-мозъчната преграда.Полифенолните микроелементи в кафето може да предотвратяват увреждането на тъканите от свободни радикали, както и запушването на мозъчни кръвоносни съдове.В зърната на кафето има висока централизация на тригонелин, който може също по този начин да задейства антиоксиданти, което също защищава мозъчните кръвоносни съдове.
Не забравяйте обаче, че не всяка субстанция в кафето е потребна. Нефилтрираното кафе, да вземем за пример, съдържа естествeни масла на име дитерпени, които усилват равнищата на LDL холестерола, което от своя страна може да докара до удебеляване и сгъстяване на стените на мозъчните артерии.

Как да създадем по този начин, че кафето да подтиква мозъка?

Препоръчителната консумация е сред две и четири чаши дневно, или по-малко от 400 мг. Консумацията на мрачно изпечено кафе може също да понижи наличието на нежеланите химикали във вашата напитка.

Ето по какъв начин Найду употребява своето кафе, с цел да се възползва оптимално от изгодите му за мозъка:

1. Допитайте се до тялото си

Кафето не работи на всеки и може да има неподходящи резултати, в случай че се употребява в несъразмерни количества.

За да определите какъв брой кофеин да консумирате (или дали да консумирате въобще), използвайте вродения разсъдък на вашето тяло. Това значи да отчитате по какъв начин храните и напитките ви карат да се чувствате и по-късно да действате уместно.

Ако кафето не ви кара да се чувствате добре, откакто го изпиете, за тялото ви евентуално не е добре да го консумирате.

2. Превърнете кафето в част от утринния си обред

Сутрешният обред може да помогне за подобряването на положението на мозъка и за основаването на чувство за цел. Найду споделя, че откакто медитира заран, пие лате с мляко, куркума и еспресо.

Тя споделя, че е приготвяла тази рецепта с баба си, тъй че в този момент, когато употребява утринното си кафе, то усъвършенства настроението й, само че също по този начин основава у нея едно чувство за съгласуваност. Тя поучава да намерим удовлетворяващ метод да превърнем кафето си в част от утринния ни обред.

3. Спрете с кафенетата

Спестяването на пари и приготвянето на кафе вкъщи ви дава опцията да употребявате здравословни съставки и да избягвате модифицираните, които могат да доведа до възпаления на стомашно-чревния тракт и на мозъка.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР