Кафенето на една от централните улици в пострадалия миналата есен

...
Кафенето на една от централните улици в пострадалия миналата есен
Коментари Харесай

Албания три месеца след земетресението: животът продължава

Кафенето на една от централните улици в потърпевшия предходната есен от разрушителното земетресение албански град Дуръс е цялостно в петък на обяд. Срещу него има жилищна постройка, част от чиито стени са разрушени.На 26 ноември м.г. морският град бе обиден от най-смъртоносното земетресение в света. Магнитудът бе 6.4 по Рихтер, жертвите - 52.

На донорска конференция в Брюксел бяха събрани 1.1 милиарда евро за потърпевшите.

 Албания три месеца след земетресението: животът продължава
© Здравка Андонова

" Десет минути, откакто посещавахме обект като този - опустошен, с евакуирани хора, те се идваха и ни питаха могат ли да се върнат в постройките. В множеството не можеха ", описа проф. Петър Павлов от Университета по архитектура и геодезия в София, който е бил част от специалистите, помогнали за оценка на вредите. Днес той се разноски из Дуръс дружно с президента Румен Радев, който е на посещаване в Албания.
" Пострадали са близо 10% от постройките. Хората са настанени в жилища чартърен, за които заплаща държавното управление. Предстои градеж на нови къщи ", сподели министърът на земеделието в Албания Бледи Чучи, който придружаваше делегацията.
Помощ от София
Освен финансова и експертна помощ България предлага и стратегия за образование на албански студенти и докторанти в Университета по архитектура и геодезия, както и съдействие с Албанския политехнически университет за присъединяване в научни стратегии в региона.
Българският университет ще прави и онлайн образования на инженери от Албания и Дуръс за въвеждане на еврокод 8 - нужен при еврочленството стандарт за планиране на стоманени и бетонни структури, които да устоят на сеизмологична интензивност.

 Албания три месеца след земетресението: животът продължава
© Здравка Андонова

" Ние мислим в далечна вероятност. Знаете, че Албания дава прелестни условия за морски и планински туризъм като природа, само че занапред ще се развива инфраструктурата в това направление, тъй като туристическия взрив е голям. За предходната година тук има над 6 милиона визити. На фона на популацията в Албания това е доста солидна цифра и България тук може доста интензивно да работи с албанската страна насърчаване на нужната инфраструктура, и за планински и ски туризъм и за морски туризъм ", сподели президентът Румен Радев.
Риск за България
От Дуръс професорът от Университета по архитектура и геодезия Петър Павлов прикани българската страна да отпусне средства за построяването на Експериментален лабораторен комплекс за сеизмологично инженерство, какъвто на " земетръсните " Балкани няма единствено у нас. За задачата били нужни 25 млн. лева
В центъра могат да се изследват здания или техни модели на сеизмологично влияние. Сега това се прави единствено терeотично, а при потребност от опит се употребяват центрове в Македония, Гърция и Румъния.
По думите на професора имало вид този център да бъде издигнат в София техпарк.

 Албания три месеца след земетресението: животът продължава
© Здравка Андонова
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР