Кафенета и дневни барове в Шумен отказват достъпа на клиенти

...
Кафенета и дневни барове в Шумен отказват достъпа на клиенти
Коментари Харесай

Скандалната "такса стол“ придоби нови измерения! Мургавият Митко засне на ВИДЕО каква е врътката в шуменските кръчми

Кафенета и дневни питейни заведения в Шумен отхвърлят достъпа на клиенти до масите си като ги дискриминират на етнически принцип. За това заяви общинският консултант Асен Асенов, който бил потърсен от българин, живеещ от години в Германия, който отказали да обслужат в кафе в пешеходната част на бул. " Славянски ". Проверка откри, че " ембаргото " работи, а приложението му е субективно по убеждение на сервитьорките, написа в. Монитор. " Имах среща с мои другари от Ирландия, които се завръщаха от Каваците и избрах заведение покрай паркинг, с цел да се намерим по-лесно ", описа Митко, шуменец, който от години живее и работи в Германия.

" Бях с чисто облекло, с чисти обувки, само дето съм малко по-черен ", изясни предисторията мъжът, който приказва български без мекане и без редукции и по-правилно от 80 % от популацията на Шумен, само че е ром.

Вместо да пристигна да му вземе поръчката при полупразно заведение към него се доближили сервитьорка и го попитала дали има членска карта. На изненадата от въпроса му момичето траяло с пояснение, че заведението работи единствено с непрекъснати клиенти и с гости, които имат членски карти.

" Разбрах каква е работата, че съм нежелателен в това заведение, и без да върша кавги, без да давам отговор на сервитьорката просто се реалокирах нагоре през няколко кафенета и там организирах срещата си ", разказа продължението Митко.

Няколко часа по-късно емигрантът се върна в локала, само че към този момент със скрита камера. След малко закъснение същата сервитьорка одобри поръчката, а откакто я донесе изясни и своя версия за станалото малко по-рано на същото място. Тъй като имали доста клиенти и за непрекъснатите трябвало да има постоянно свободни места, шефката й всеки месец раздавала членски карти.

" Заведението има в действителност доста работа и би трябвало да има място за постоянните клиенти на заведението, нали се сещате? ", изясни момичето. За обслужване на клиенти без карта имало санкция от 50 лв. за сервитьорите. Келнерката не можа да даде никакви доказателства за съществуването на сходни карти, нито пък ревизираше " документите " на останалите клиенти. Наемателката на заведението не можела да разяснява сега, тъй като била в Гърция на отмора. (Разговорът, записан със скрита камера можете да видите във видеото по-долу).

Инцидентът по ларгото не е индивидуален случай, обясниха сервитьори и роми, които настояват, че им е отказван достъп до заведенията. Номерът с членски карти бил прилаган и в други заведения, а някъде държали нон стоп табелки " Reserve ", само че ги махали за " подобаващи " клиенти. На други места пък не пускали роми, като се оправдавали, че част от масите не се обслужват заради липса на задоволително личен състав. За случая с Митко е известен районният представител на Комисията за отбрана от дискриминация в Шумен Бейхан Иляз. Очакваше се в петък Митко да подаде публична тъжба в комисията и по случая да бъде стартирано произвеждане.

" Практиката е остаряла. Когато бях студент ме пускаха с сътрудници в локалната дискотека " Колизеум " в Шумен, само че когато отивах с други роми - не ", разяснява случая блогърът Огнян Исаев, бакалавър по публицистика и магистър по логика на психиката, който излиза от средите на върбишките роми. Това, което с те създали със записа се води тестиране и се приема като доказателство за непряка дискриминация, изясни Исаев.

БЛИЦ напомня и за друга шашма с изключение на такса " Стол ", а точно такса " Чиния ".



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР