Кадровите комбинации в ЕС са тревожни за Русия. Това пише

...
Кадровите комбинации в ЕС са тревожни за Русия. Това пише
Коментари Харесай

Трябва ли Русия да се тревожи от кадровите комбинации в ЕС?

Кадровите комбинации в Европейски Съюз са тревожни за Русия. Това написа съветският вестник " Независимая газета " в материал показан без редакторска интервенция.
След интензивни тридневни договаряния в Брюксел държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз съумяха да се спогодят за претендентите за основни постове в Европейския съюз. Постигането на компромис стана допустимо с помощта на изоставянето на системата " водещ претендент ", въз основа на която ръководителят на Европейската комисия (ЕК) бе определян преди този момент в Европейски Съюз. Фактът, че политиците, най-много известни в личните си страни, станаха претенденти за висшите постове, провокираха същински потрес измежду европейците, добавя организация Фокус.
" Избрахме две дами и двама мъже в четири съществени позиции. Идеален баланс сред половете. Много съм благополучен от това. В края на краищата Европа е жена ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха. Решението, което струваше доста часове договаряния, се трансформира в същинска сензация. Победителят в борбата за най-високата служба в Брюксел - поста на началник на Европейската комисия стана министърът на защитата на Германия, Урсула фон дер Лайен, чието име не беше упоменато от никого в този подтекст преди този момент. Когато гласоподаваха за кандидатурата си, водачите на страните от Съюза демонстрираха същинска европейска взаимност.
Самият Туск , чийто период изтича на 1 декември, ще бъде сменен от белгийския министър председател Шарл Мишел. Той ще управлява Съвета на Европа в продължение на 2,5 години и мандатът му може да бъде възобновен още един път. " Да станеш ръководител на Европейския съвет е огромна отговорност и задача, която ще извършвам уверено ", сподели Мишел. Той изрази вяра, че Европейският парламент (ЕП) ще утвърди кандидатурата на Фон дер Лайен и даде обещание да направи всичко допустимо да сътвори " обединена Европа, която зачита националното разнообразие ".
За поста на висш представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Европейският съвет дефинира испанския външен министър Жозеп Борел. Неговото публично предопределение обаче изисква единодушието на новия ръководител на Европейска комисия. Последното се утвърждава с болшинство от гласовете на Екологичен потенциал. Наблюдателите считат, че канцлерът Ангела Меркел няма да допусне европейските финанси да попаднат под френски надзор, само че Кристин Лагард, която в този момент оглавява Международния валутен фонд, е номинирана за ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Европейският съвет ще вземе формалното решение за назначението на Лагард, която международните медии назовават " рок звезда в света на финансите ", след съвещания с Екологичен потенциал и Управителния съвет на ЕЦБ. Както е известно, мандатът на ръководителя на ЕЦБ е осем години.
Такава композиция от номинации беше същинска изненада за доста специалисти. Сред номинираните за водещи позиции в Европейски Съюз не беше един от тези, които в началото бяха номинирани от главните политически фракции на Екологичен потенциал в системата на " водещия претендент ". Миналата седмица германецът Манфред Вебер, който оглавява най-голямата секта - Европейската национална партия (ЕНП), напусна конкуренцията за поста на началник на Европейската комисия. Неговата номинация, направена минимум преди шест месеца и беше интензивно подкрепян от Меркел.
След изборите ръководителят на ЕНП беше изправен пред яростна опозиция от страна на редица европейски водачи, водени от френския президент Еманюел Макрон. Изглеждаше, че това отваряше пътя за претендента на социалдемократите, холандският претендент Франс Тимерманс, който понастоящем заема поста на първия заместник-председател на Европейска комисия. Особено откакто неговата фигура подхожда както на Париж, по този начин и на Берлин. Въпреки това, против назначението на Тимерманс внезапно се оповестиха Чешката република, Словакия, Полша, Унгария и Италия. Наред с други неща, тези страни мотивираха позицията си от мощно противоречие с позицията на холандеца във възгледите за миграцията. До скоро възможностите да заеме мястото на Жан-Клод Юнкер на датският комисар Маргрете Вестагер от фракцията на демократичните демократи бяха високо оценени. Сега тя заема длъжността европейски комисар по конкуренцията. Много специалисти акцентираха, че тя е най-компромисната фигура и предвидиха, че ще стане началник на Европейска комисия. Между другото да се приказва, че Тимерманс и Вестагер ще бъдат оставени зад борда от Брюксел, не е належащо. Те са номинирани за заместник-председатели на Европейска комисия.
" На хората, които отидоха на изборите във всички европейски страни, беше дадено, че този път решението няма да бъде бюрократично, а демократично ", съобщи в изявление за НГ немският политолог, теоретичен шеф на немско-руския конгрес Александър Рар. " В реалност обаче нямаше демократично решение. " Всичко ясно демонстрира, че Европейски Съюз не е демократизиран, а европейският церемониал се управлява напълно от ръководителите на националните държавни управления, а не от европейските институции, сподели специалистът.
" Това е германско-френско съглашение за номиниране на подобаващи хора за водачество, които никой не е очаквал да види на тези места ", сподели специалистът. Според него новите водачи в своята активност ще се подчиняват на волята на водачите на страните. " Няма да има придвижване към либерален нов политически съюз под формата на Съединените американски щати. Европейски Съюз е доста разграничен, тъй че ще бъде по-трудно да се вземат решения, в сравнение с преди, сподели анализаторът. " Просто доста разнообразни политически сили са попаднали в Европейския парламент. Там десните и зелените се усилиха, до момента в който центристките партии или националните партии понесоха загуби в цяла Европа. Последните в Европейския парламент, макар че те към момента се държат в средата, в реалност са лишени от всякаква власт. "
Според Рар, Берлин и Париж, които дейно разделят властта между тях, се пробват да запазят контрола си върху европейските процеси. Това обаче не е елементарно за тях, защото се основава доста мощна и открита съпротива в лицето на поляците, унгарците и италианците.
Говорейки за това, какво да чака Москва от ротации на личния състав в Брюксел, анализаторът уточни мощния ангажимент на Фон дер Лайен и Лагард във връзка с трансатлантическите убеждения. " Фон дер Лайен е една от тези политици в немския кабинет, който може би се отличават с най-критичното отношение към Русия ", сподели Рар. " Разбира се, тя няма да бъде единствената, която ще дефинира пътя към Русия , макар че може да промени позицията си, както вършат доста политици. Засега обаче мисля, че не си коства да се надяваме, че нещо ще се усъвършенства с новия състав на европейското управление. Тук нищо положително, било то в развиването на концепцията за основаване на единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток или за анулация на глобите, не може да се чака. "
Припомняме, че по-рано през май, в изявление за Periodico Борел, който ще дава отговор за външната политика на Европейски Съюз, когато приказва за геополитическите провокации на Стария свят, употребява термина " остарял зложелател " във връзка с Русия. След думите му, че Москва още веднъж удостоверява наличието си в света и " се трансформира в опасност ", испанският дипломат бе извикан в съветското външно министерство. В друго изявление за същото издание политикът съобщи, че е бил свестен неправилно. " Не споделих, че Русия е зложелател на Испания, приказвах за Европа. Казах, че Европа вижда по какъв начин някогашният й бранител Съединените щати престава да го пази и по какъв начин някогашният му противник или зложелател се появява още веднъж, имайки поради Съюз на съветските социалистически републики ", изясни Борел.
Рар не изключи опцията в Екологичен потенциал да има сили, които да се пробват да се намесят в назначението. " Европейските депутати могат да кажат: изтощени сме от френско-германското подмолно съглашение. Ние ще отхвърлим тези номинации, не ни попитаха изобщо ", предложи специалистът. " Ето за какво мисля, че през идващите дни ръководителите на европейските страни ще извиват ръцете на европейските депутати, ще приказват с тях, ще ги убеждават и сплашват някъде. Ако тези претенденти не бъдат утвърдени в Европейския парламент, те ще се опозорят, нещо което не могат да си разрешат. Такъв удар по институциите от държавните глави на Европейски Съюз в никакъв случай не е имало " Отхвърлянето на претендентите, препоръчани от Европейския съвет, сподели той, ще бъде мощен удар за Макрон и Меркел. " Ето за какво на депутатите ще им набиват в главите: никога да не се провалят тези претенденти, тъй като по този метод унищожавате политическите кариери на водачите на Франция и Германия. Мисля, че причините им ще стигнат до това, само че да поживеем и ще забележим ", добави анализаторът.
Междувременно най-малко една конспирация в Европейски Съюз стана по-малко: на 3 юли в Страсбург европейските депутати избраха нов началник на Екологичен потенциал. Те гласоподаваха за италианеца Давид Сасоли. Той към този момент е съумял да съобщи, че все още не вижда никакви предпоставки за промени в метода на Европейски Съюз към глобите против Русия. " Струва ми се, че няма оферти за преразглеждане на към този момент взети решения ", сподели политикът. Той призна, че " има свои лични хрумвания " по този въпрос, само че не ги е разкрил, като се има поради, че като ръководител на Екологичен потенциал той не би трябвало да ги показва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР