Кадрови промени заради безпрецедентния срив в Тръговския регистър – за

...
Кадрови промени заради безпрецедентния срив в Тръговския регистър – за
Коментари Харесай

Организационни и кадрови промени след краха на Търговския регистър

Кадрови промени поради невиждания срив в Тръговския указател – за това загатна министър председателят Бойко Борисов в Шумен и разгласи, че не е удовлетворен от работата на шефа на Агенцията по вписванията. Вече е ясно и по какъв начин ще действа държавното дружество за предпазване на стратегически значимите данни на институциите.

Пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че новото вместилище, което да събира и архивира данните от всички регистри, би трябвало да е готово до октомври. Мястото, му като обект, обвързван с националната сигурност, е секретно.
Държавното е-хранилище – готово до октомври, на цена до 800 000 лева Вицепремиерът Томислав Дончев акцентира, че информацията ще е с най-голям стандарт на отбрана
„ И по днешните условия всеки който стопанисва данни би трябвало да ги архивира на два сървъра и да води списък. Води се двойно подсигуряване, концепцията е да стане тройно. Ще бъде с размер един петабайт и ситуирана на едно или няколко места. Сами се досещате, че това е чувстнвителна информация и това ще е нещо като банков трезор, в която всяка институция ще има сейф и, в случай че се получи срив, информацията да бъде възобновена от това хранилище”, изясни той.

Инвестицията за хранилището ще бъде 700 до 800 хиляди лв. и ще се ползват най-големи ограничения за киберсигурност.
Възстановяват поетапно Търговския указател Системата ще проработи изцяло другата седмица
Търговският указател в това време продължава да работи с лимитирана функционалност. Правосъдният министър разгласи, че в края на другата седмица ще станат ясни аргументите за срутва и кой би трябвало да понесе отговорност.

От декември до в този момент Агенцията по вписванията е усвоила три и половина милиона за техническа поддръжка.

„ Изцяло съм подкрепила предписаните ограничения от страна на компанията, дала съм напътствие във допустимо най-краткия период Агенцията по вписванията да извърши тези наставления. Средствата са обезпечени по бюджета декември месец 2017 година е подписан контракт за немалка сума. Онова, което мога да кажа, че над 4 милиона за 2017 година страната е осигурила точно за сигурността на държавния регистър”, сподели Цецка Цачева.
Бойко Борисов: Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател, ще има промени Да изчакаме още 4-5 дни да си довършат работата, посочи министър председателят
Премиерът през днешния ден се разгласи за кадрови промени в организацията: „ Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател. Немалко пари и значително вложения са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, само че когато има рецесия, не се пипа”.

По думите на премиера няма по какъв начин да изчезне информация от регистъра.
Христо Иванов: Проблемът с Търговския указател се замазва Последните месеци е имало редица сигнали за проблеми с хардуера, твърди водачът на „ Да, България ”
В утринния блок на bTV обаче някогашният правосъден министър Христо Иванов изрече противоположната теза: „ Големият проблем сега е, че никой не може да подсигурява сигурността на данните и ние виждаме замазване на проблема”.

От през днешния ден Търговският указател възвърне и опцията за информации по ЕГН на физически лица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР