Кадрова криза в сферата на психиатрията у нас, особено на

...
Кадрова криза в сферата на психиатрията у нас, особено на
Коментари Харесай

Системата спъва лечението на психично болните

Кадрова рецесия в областта на психиатрията у нас, изключително на медицински сестри, която ще се задълбочава поради неатрактивните условия на труд и възнаграждение. Нарушаване на човешките права на пациентите, както и правата им на хора в неравностойно състояние. Усещане в част от клиниките и лечебните заведения за душевно заболели, което се асоциира с пъкъл. Крайно незадоволително финансиране на бранша. Невъзможност за осъществяване на съответно лекуване и следваща реинтеграция в обществото поради неприятно проведена система.

Това са част от усещанията на интернационалните специалисти от Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), които са на посещаване в България, стана ясно от среща сред непознати и родни експерти.

Проблемите не идват от работещите в системата, а от самата система – тя е фрагментарна, недофинансирана, не е в положение да даде цялостния набор от услуги на психиатрията и всичко това води до икономическа неефективност, уточни проф. Силвана Галдеризи, президент на ЕПА.

Припомняме, че представители на организацията са в страната ни по самодейност на националния ни съветник по психиатрия акад. Дроздстой Стоянов в съдействие с Националния център по публично здраве и разбори и Министерството на здравеопазването

Над 70% от легловата база на България в този бранш би трябвало да бъде напълно преструктурирана, съобщи акад. Стоянов. Нарушават се всевъзможни национални и интернационалните правила и по тази причина са нужни незабавни ограничения, както и система от знаци за качеството на контрола в бранша, добави той.

Сред рекомендациите на ЕПА към страната ни през октомври ще бъде увеличение на бюджета за психиатрични грижи. В момента те са 1-3% от парите за здраве като ще се означи потребност от нарастване на най-малко до 10%.

Това, което видяхме в клиниките и лечебните заведения за душевно заболели мигновено би трябвало да се промени. При тези визити се люшкахме като че ли сред пъкъла и парадайса, горчиво се пошегува проф. Волфганг Гебел.

На 27 октомври ще излезе цялостният отчет на ЕПА.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР