Кадрите на Борисов и Пеевски в правосъдната система са същите

...
Кадрите на Борисов и Пеевски в правосъдната система са същите
Коментари Харесай

Мирослав Николов пред Фрог: Бухалката продължава. Кадрите в правосъдната система са същите

Кадрите на Борисов и Пеевски в правосъдната система са същите и бухалката продължава по същия метод. Това съобщи в изявление за ФрогНюз Мартин Николов, някогашен началник на ДЪржавен фонд " Земеделие ".

Обвиненията против Николов са за това, че е сключил неизгодни за Държавна фирма " Земеделие " контракт за връзки с обществеността с външна компания, на която са платени близо 20 хиляди лева Преди дни обаче стана ясно, че някогашният началник на фонда е бил оневинен. Мотивите към оправдателната присъда занапред ще станат ясни, само че тя не е дефинитивна и прокуратурата може да я стачкува пред Софийския апелативен съд.

Ето и цялото изявление:

Господин Николов, 7 години минаха от тази правосъдна сага. Можете ли да ни кажете какво се случи за този интервал?

Всичко стартира през лятото на 2014 година откакто напуснах Държавен фонд “Земеделие” и бях упрекнат в разходване на 19 хиляди лв. за спешен пиар. Твърдеше се, че това е договорка, която е неизгодна за фонда. Но преди този момент извънредно обвиняване по това дело имаше четири разнообразни обвинявания, които се сменяха. Първите три години се смениха две - за корупция, търговия с въздействие, преди да се стигне до 2017 година, когато делото влезе в правосъдна фаза.

По-интересното по него е, че това се застъпваше с моето трудово дело. Аз съм единственият изпълнителен шеф, съумял да осъди страната в лицето на фонд “Земеделие”, тъй като се оказа, че съм освободен безусловно непозволено - имало е съвещание на Управителния съвет, който е имал кворум да заседава, само че не е имал квалифицирано болшинство да взема решения. От там нататък всичко е било единствено за пред медиите - казано е извън пред Министерството на земеделието, само че действително по документи не съм бил освободен.

В процеса на това трудово дело, когато надвивам в някоя от инстанциите се придвижваше и наказателното дело. Сиреч се правеше паралел - “внимавай какво правиш, тъй като ние те следим”.

Защо?

В това трудово дело крайният резултат трябваше да е възобновяване ми на поста. Защото аз потвърждавам, че съм непозволено освободен. След като 2017 година пуснах сигнали за 2 милиарда и 400 млн. за нарушавания във фонд “Земеделие” и че са подписвани без правно съображение от Румен Порожанов, който не е бил изпълнителен шеф, тогава вкараха делото в правосъдна фаза. Преди това го държаха и го местиха от ДАНС в полиция, от там в Столична следствена работа като опит да ме възпрат или по-скоро да ме държат в послушание.

Защо не са желали да Ви възстановят на работа в Държавен фонд “Земеделие”? От какво толкоз се тормозят?

Притесняват се, тъй като 2015 година направиха едно самоволство. Госпожа Десислава Танева и Румен Порожанов сякаш се самосезираха, че съм спечелил първите каузи против тях. Вземат решение да ме назначат, без да съм подал документите си, и да ме уволят. Така се получи, че те уволняват Порожанов, с цел да назначат мен, по-късно ме уволняват в същия час, само че не назначават Порожанов назад. Става по този начин, че той е подписвал документи година и три месеца без правно съображение - не е бил назначен, не е имало документ от Борисов за оставането му на поста.

Но пък може би е би комфортен.

Точно по този начин. Знаете, че действително Порожанов бе комфортен до 2019 година, когато избухна огромният скандал с къщите за посетители - досиетата, които ние отказахме да подпишем 2014 година Това са всички къщи за посетители,в които има политици, кметове от ГЕРБ, Движение за права и свободи, роднините на Мустафа Карадайъ.

Затова не бяхме комфортни - разкривахме истината. Затова откакто пуснахме сигналите и се явихме по медиите, стартира същинската атака в правосъдна фаза. 2017 година съдът приключи делото поради неразбираемо обвиняване, по-късно втора правосъдна инстанция го приключи при обжалване. Вкараха го още веднъж, отново беше прекъснато и обжалвано и сюжетът се повтори.

2018 година го пратиха в Специализирания съд, където беше още по-смешно. Там при инцидентното систематизиране “случайно” делото попадна в ръцете на индивида на Гешев - прокурор Ангел Кънев. Там завърши по същия възмутителен метод. Видяха, че нямат изгода от това дело и още веднъж го върнаха в Софийския градски съд, където го прекратиха още два пъти. Случаят стигна до Върховния касационен съд с искане за конкретизиране. Делото стартира едвам предходната пролет. Три експертизи потвърдиха това, което се твърди като изцяло несъстоятелно.

Това звучи като още едно доказателство за това, че институциите се употребяват като бухалки против неуместните. Възпира ли това хората, които са “в кухнята” и имат вътрешна информация да разкриват злоупотребите по високите етажи?

Това е като спомагателен резултат. Всички тези, които проговорят, знаят, че по-късно ще последва ожесточаване. Виждам го сега и по себе си - откакто завоювах делото КПКОНПИ оповестиха, че ще стартират произвеждане по същото, за което съм оневинен. Същите хора, които са в правосъдната система и в антикорупционната комисия не са заменени. Същите са. Затова всичко продължава, за жалост. Кадрите на Борисов и Пеевски в правосъдната система са същите и бухалката продължава по същия метод.

Какво би трябвало да се направи тогава?

Първо би трябвало да се направи метаморфоза. Нещата стигнаха до такава дълбочина, че те можеха да въздействат в правосъдната система. Политическият напън, който е стигал от Министерския съвет, е бил оказван и в правосъдната система. Последното дело излезе два дни откакто падна държавното управление на Борисов, а решението трябваше да бъде взето още през февруари тази година. Четири месеца делото е било написано и стимулирано, само че не е пускано поради напън да не се придвижва. Всичко сега е завещание от остарялата система. Промяната сега е единствено на равнище политика. В правосъдната система хората са същите. Там е разковничето. За да поискаш да получиш правдивост, би трябвало да има кой да ти я даде.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР