Кадри в пенсионна възраст покриват остър недостиг на акушерки и

...
Кадри в пенсионна възраст покриват остър недостиг на акушерки и
Коментари Харесай

Кадри в пенсионна възраст покриват недостиг на акушерки и медицински сестри

Кадри в пенсионна възраст покриват изострен дефицит на акушерки и медицински сестри. Незапълнените щатове за акушерки са към 4 хиляди, а за сестри над 30 хиляди, разясниха пред BulgariaONAIR Павлинка Герина и Ева Павлина от Алианс на българските акушерки.
Българската асоциация на експертите по здравни грижи реши при започване на година да има национални професионални препоръки на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, рехабилитаторите и лаборантите, а повода са другите стандарти за всяка специалност.
Те не са съгласни да са под обща шапка, а огромният проблем с дефицита на акушерки остава. Дефицитът се постанова да бъде покриван с фрагменти в пенсионна възраст. Според информация от края на годината, незапълнените щатове за акушерки са към 4 хиляди, а за сестри над 30 хиляди, като главната причина е заплащането.
В България работят към 4 хиляди акушерки, към половината потребностите на системата, а огромна част от приключилите и придобилите компетентност отпътуват за чужбина.
Нужни са към 9 милиона медицински сестри и акушерки в международен мащаб, като България не е изключение от международната статистика.
Според изследвания на общественото министерство, до 15 години най-търсени на пазара на труда ще бъдат акушерките и медицинските сестри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР