Кадри в медиите показаха хора да се придвижват с лодки,

...
Кадри в медиите показаха хора да се придвижват с лодки,
Коментари Харесай

Екстремните наводнения в Канада показват заплахата от климатичните промени

Кадри в медиите демонстрираха хора да се придвижват с лодки, където в миналото са ходили, домове и коли, цялостни кална вода, доброволци, търсещи изгубени домашни любимци. Хиляди хора в Източна Канада бяха принудени да изоставен домовете си, откакто поройните дъждове и топенето на снеговете провокират невиждани евакуации поради наводненията.

Един от най-силно засегнатите региони е предградие на Монреал, където над 6 000 души бяха евакуирани след пропукала се дига в неделя. Още 3 000 души бяха евакуирани в други елементи на Квебек, а в Онтарио и Ню Брънзуик още стотици чакат отдръпването на наводненията в хотели и приюти.

" Тази година наводненията са извънредно рискови ", показва Урсул Бойер-Вилмейр, който е доцент в Университета на Квебек, който специализира в ръководството на бедствия и планирането на устойчивостта на климата.

Климатичните промени значат, че пагубните наводнения ще стават все по-чести, само че специалистите споделят, че събитията от предходната седмица акцентират събитието, че Канада към момента не е направила задоволително, с цел да се приготви за такива бедствия.

Сегашните всеобщи евакуации принудиха канадските политици на всички нива да изправят пред това трагично доказателство за климатичните промени в година на парламентарни избори. Говорейки в неделя вечерта, министър председателят Джъстин Трюдо уточни, че потреблението на средства от федералния бюджет за подпомагането на преместването на общности, наранени от наводненията, е опция. " След като закърпим ситуацията през този пролетен сезон на наводнения, ще би трябвало да предприемем съществени размишления и диалози за това по какъв начин ще продължим напред ", настоя Трюдо.

Това не е първият случай, в който Квебек става очевидец на огромни наводнения: през 2017 година реките в Квебек са достигнали сходни равнища, само че наводненията не са засегнали мощно популации район Отава-Гатино и доста по-малко хора са били евакуирани.

Бързото повишаване на температурите напролет и големите разлики в количеството на преваляванията, два фактора за наводненията, са свързани с климатичните промени, споделя Лора Користин, биолог от Университета на Британска Колумбия.

Но Канада не е сторила задоволително, с цел да се приготви за наводненията, които евентуално ще станат още по-чести, защото планетата продължава да се затопля, предизвести тя. " Реагирането на бедствия ще бъде доста по-скъпо, в сравнение с да бъдем самодейни в уязвимите места. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР