Кадри на плачещи деца, изтръгвани от ръцете на родителите им,

...
Кадри на плачещи деца, изтръгвани от ръцете на родителите им,
Коментари Харесай

Хиляди деца отделени от родителите им и държани в клетки в най-ужасяващия акт на Тръмп досега

Кадри на плачещи деца, изтръгвани от ръцете на родителите им, шокираха света. Кадри не от другаде, а от Съединени американски щати - страната, гордееща се неимоверно със своите права и свободи.
През последните шест седмици на американо-мексиканската граница към 2300 деца са били разграничени от майките и бащите си - незаконни мигранти, опитващи се да се трансферират в Съединени американски щати. Задържането на самите бежанци е част от новата, по-твърда политика на президента Доналд Тръмп по отношение на миграцията. И в Америка, и по света обаче недоумяват за какво децата - постоянно още бебета - се отделят от родителите им.
Голяма част от тях са държани безусловно в кафези в уреди по границата, ръководени от митническите служби. Налага се самите деца да сменят памперсите на най-малките. Някои са толкоз ужасени, че са спрели да приказват, сочат репортажи на медии. Не е ясно по кое време и по какъв начин родителите, разпределени в напълно разнообразни центрове и с повдигнати обвинявания, ще открият рожбите си.

Вътрешният министър на Тръмп – Джеф Сешънс, разяснява, че управляващите просто извършват закона за миграцията, който до момента не е прилаган. Той уточни, че заповедта за политиката на „ нулева толерантност” по отношение на бежанците е пристигнала от „ най-високо ниво”. А разделянето било, тъй като възрастните се проверяват и децата не можели да бъдат дружно с тях в същите арести.
Говорителката на Белия дом Кирстен Нилсен пък сподели, че незаконните имигранти „ де факто са престъпници” и „ влизайки в Съединени американски щати, постоянно при рискови условия, слагат в риск личните си деца”.
„ Митническата администрация към този момент не пренебрегва закона. Ние прилагаме регулациите по този начин, както са написани”, уточни Нилсен. (Малко по-късно тя бе залята от много груби рецензии, откакто бе снимана да се храни в мексикански ресторант - бел. ред.).

Самият Тръмп се опита ненапълно да се разграничи от протичащото се, като съобщи, че не е разпореждал нищо, а отговорни били демократите, защото те приели закона - просто чак в този момент почнало използването му. Но и не изневери на стила с много бездушно изявление: " Когато обвинявате родителите, че са влезнали нелегално в страната, какво би трябвало да извършите - да отделите децата. "
Това опрощение обаче не му оказа помощ доста. В момента президентът е подложен на може би най-безмилостните рецензии от началото на ръководството си. Буквално стотици политици (и републиканци, и демократи), правозащитни организации, публицисти, звезди и просто елементарни родители избухнаха против него, проведени бяха и митинги. Според хората новата политика е ужасяващо нечовечна и може да се съпоставя с дейностите на нацисти по отношение на еврейски фамилии през Втората международна война. Психолози и лекари пък натъртват на обстоятелството, че отделянето на децата от околните им по подобен метод може да им аргументи дълготрайни и тежки контузии.

Снимки: Getty Images/Guliver
Показателно бе, че и първата дама Мелания Тръмп , чийто глас съвсем не се чува от началото на мандата, се опълчи на брачна половинка си и се разгласи обществено срещу разделянето на фамилии. Към нея се причислиха и някогашните първи дами Лора Буш и Хилари Клинтън.
Тръмп получи голям брой рецензии и извън. Върховният комисар на Организация на обединените нации по човешките права Зейд Раад ал-Хюсеин прикани за преустановяване на тази мигрантска политика и евентуално това бе измежду аргументите Съединени американски щати да се отдръпват от Съвета за човешките права на Организация на обединените нации. Мексиканските управляващи също осъдиха жестоките дейности на Щатите.
Не е ясно дали целият този напън ще докара до някакво бързо развиване. И дали Тръмп е кадърен да се трогне от рева на деца, викащи родителите си:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР