кадри: БтвТози декември Националната библиотека Кирил и Методий отбелязва 140-годишния

...
кадри: БтвТози декември Националната библиотека Кирил и Методий отбелязва 140-годишния
Коментари Харесай

Националната библиотека „Кирил и Методий” става на 140 години

кадри: Бтв

Този декември Националната библиотека „ Кирил и Методий ” отбелязва 140-годишния си празник.

Един от най-дългогодишните ѝ чиновници показа особено за Бтв дребна част от най-древното завещание във фонда ѝ от над 2 млн. книжни екземпляра.

Почти век и половина Националната библиотека пази най-ценното ни завещание. Най-старата културна институция у нас е домът на знанието за предишното и очакванията за бъдещето, изписани в милионите книги. В библиотеката от 32 години работи  Бояна Минчева , която признава, че книгите и ръкописите са нейния живот.

 



 

„ От самото изписване на текста през украсата, съпровождаща текста, до обкова, който към този момент покрива книжния кодекс, минава доста време и оставят труда си доста майстори. Всеки един има своята полезност, неповторим е по един собствен метод, носи духа и чертите на книжовниците или книжовника, които са виновни за неговата поява ”, споделя Бояна Минчева, началник на отдел „ Ръкописи и старопечатни книги ”.

Голяма част от най-древните съкровища на Националната библиотека са дарения от интелектуалци и общественици и са под нейния покрив от основаването ѝ преди 140 години.

 



 

При самото учредяване на библиотеката е била отправена покана към нашето общество и към всички съидейници и нации, подкрепящи новосформираната българска страна, да спомагат по всевъзможен вероятен метод за попълването на нейните фондове и сбирки.

Тогава сме очевидци на доста забавни дарителски жестове. Сред тях е и екземплярът от най-старата печатна Библия на Църковнославянски език от 1581 година Историята обаче е заличила името на индивида, направил едно от най-ценните дарения за библиотеката.

 



 

Сред огромните благосъстояния в сбирката са и над 1500 славянски ръкописи и стотици на гръцки език.

Тежките условия за книгите през вековете не изтриват най-важното – думите. Единствено те – знанието за предишното и историята, отварят пътя към бъдещето и фантазиите за него. Когато държим в ръце скъпоценните антики, осъзнаваме смисъла им за живота ни през днешния ден и благосъстоянието, което носят.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР