Кадри БТВСоциалният министър Иванка Шалапатова съобщи добри новини за пенсионерите

...
Кадри БТВСоциалният министър Иванка Шалапатова съобщи добри новини за пенсионерите
Коментари Харесай

Шалапатова: Вдигане на пенсиите с по 50 лв на месец

Кадри БТВ

Социалният министър Иванка Шалапатова заяви положителни вести за пенсионерите и хората с увреждания за идната година. Тя дефинира бюджета, който сега е на разискване в Народното събрание като обществен.

Коледни добавки към пенсиите няма да има и това е главната смяна на нашата политика към пенсионерите – вместо два пъти в годината да даваме надбавки по 50 лева, ние усилваме приходите от пенсия на пенсионерите ежемесечно с малко над 50 лева

Тя посочи, че приказва за увеличението на минималната пенсия от 523 лева на 580 лева Този растеж на пенсиите е заложен в бюджета на Държавното публично обезпечаване и е с 11% от юли, по Швейцарското предписание.

Иванка Шалапатова добави, че се чака междинната пенсия да се вдигне с към 100 лева на месец. Прогнозата за инфлацията е под 5%, до момента в който нарастването на пенсиите е 11%, акцентира тя.

Нещо с което най-вече се гордее общественото министерство е и увеличение с 26% на вдовишките добавки.

Тези хора нямат други приходи, те са самотно живеещи и небогати и им подаваме ръка с покачването на този приход.

Нашата цел е трайно увеличение на размера на пенсиите, тъй че те да бъдат съответни. И въпреки това – да активираме пенсионерите. Вчера Министерския съвет одобри проект за деен живот на пенсионерите, да бъдат трудово дейни.В проекта са планувани безвъзмездни образования за цифровия умения за най-възрастните и включване в обществения и публичния живот, разгласи още общественият министър.

В центрове за обществена работа могат да се включат пенсионери, които могат да работят, продължи Шалапатова. Те могат да бъдат потребни на доста фронтове в помощ на хората с увреждания, обгрижване на самотно живеещи или заболели.



За битката със сивата стопанска система министърът показа:

За следващата година общественото министерство, взаимно с финансовото и Национален осигурителен институт, ще провежда и осведомителна акция за най-младите, с цел да схванат за какво е значимо да се обезпечават върху цялостния размер на заплатата си.



 

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР