Където има фондове и субсидии, има и измами. Този термин

...
Където има фондове и субсидии, има и измами. Този термин
Коментари Харесай

Асоциация Биопродукти: В МЗХГ има воля за справяне с измамите в бранша

" Където има фондове и дотации, има и измами. Този термин неслучайно е залегнал в европейското законодателство, включително в регламентите, касаещи общата селскостопанска политика. При кандидатстването за каквато и да е дотация, всеки от нас подписва декларация че е „ осведомен с определението за машинация и неправда “. И все пак измами има – от леките форми на заобикаляне на разпоредбите, на възползване от разнообразни малки врати, до сериозните форми на изцяло подправени данни, документи, изчезнали насаждения ". Това пишат в позиция изпратена до медиите, от Асоциация " Биопродукти " във връзка абсурда със земеделския министър Десислава Танева.
" Разбира се, измамите ощетяват както европейските данъкоплатци, по този начин и правилните аграрни производители, чиито дотации понижават, а в доста случаи и не доближават до тях. И колкото по-сериозни са инспекциите и административната тежест, толкоз по-изобретателни са схемаджиите и измамниците, а елементарният земеделец, ангажиран с действителна работа по полето, бива ощетен и осъден, тъй като не е дал отговор на високите административни условия ", смятат от организацията.
" Всичко това се задълбочава в годините и е неизменима тематика на всички консултативни препоръки, работни срещи, кръгли маси и полемики по тематиката „ Земеделие и дотации “. И не е по никакъв начин чудно, че тази тематика беше повдигната за следващ път на последния съвещателен съвет по плодове и зеленчуци.
А що се отнася до разгласяване на измамите – това е едно вървене по тънкия лед на доверието. Защото всяко сходно разобличаване ерозира доверието на потребителите – в съответния отрасъл, както и на данъкоплатците – в цялата структура на общата селскостопанска политика на Европа. Пример: Преди дни беше огласена вест, за оголен незаконен завод за произвеждане на месо, което се продавало посредством атрактивен уебсайт и се предложило като " Био ". Всъщност, оказа се, че не е предлагано като " Био месо ", а като " еко ", " пасищно ", " домашно " и какво ли още не. Но всички новинарски уеб сайтове и вестници сложиха огромни заглавия, в които присъстваше „ Био “ „ Месо “ и „ Измама “. И у потребителите остана горчивия привкус на биоизмама, който разрушава нежното доверие, построено с големи старания на биофермери и администрация през последната година.
Затова и ние, като Асоциация на биопроизводителите, нееднократно сме били изправени пред алтернативата дали да огласим измамите в нашия бранш, касаещи най-често приемане на дотации от псевдо биопроизводители, които в действителност отглеждат и продават продукцията си като стандартна, само че някак се доставят със биосертификати с фигурираща продукция 0 кг. Те не вредят на пазара и потребителите, само че получават лъвския къс от средствата, планувани за биофермерите. Именно това докара до две нулеви години за подкрепяне на нови биопроизводители. В същото време сме си давали сметка, че сходно разгласяване още веднъж ще остави у всички единствено загатна за машинация в био бранша и ще ги отдалечи от този пазар. И по тази причина се придържахме към тактиката – сигнали до способените органи, напън върху Министерство на земеделието и храните за непоколебим надзор и прекъсване на тези практики. Та толкоз за думите ", пишат от Асоциацията.
" И стигаме до делата: Истината е, че в последната година сме очевидци на невиждани до момента инспекции – като брой, като суровост и като размер. На първо място – още с влизането на екипа на министър Десислава Танева и зам.-министър Чавдар Маринов в МЗХГ, бяха осъществени серия инспекции на „ биопроизводителите “, упоменати нагоре. Истински инспекции, с взимане на проби от насажденията, които в огромния брой случаи откриха предстоящото от нас – съществуване на останки от пестициди в полетата. Тези инспекции бяха огласени. Имаме уверения, че дотациите на тези хора ще бъдат спрени. А това елементарно ще бъде забелязано, когато излязат описите на бенефициентите, получили дотации за последната година.
Подобно беше ситуацията с обвързаната поддръжка. През 2019 година инспекциите бяха всеобщи. Явно е имало доста нарушавания. Субсидиите, които са избран пакет за всяка група култури, се разпределиха на правилните производители. Междувременно разпоредбите в допълнение се стегнаха, заложиха се по-големи наказания за нарушителите. Всичко това докара до увеличение на ставките и ограничение на измамите.
Измамите в никакъв случай няма да бъдат победени изцяло. Важна е волята за справяне с тях. А такава воля от настоящия екип на Министерството на земеделието и храните има. И това е по-важно от съответните думи, извадени от диалог, който даже от записа проличава, че е сред съидейници – фермери и администрация, които, от една страна, се пробват да преборят схемите и измамите, от друга – да не петнят положителното име на бранша и правилните зеленчукопроизводители и овощари.
Ако някой има данни за прикрити и протектирани измамници, това би било напълно друго и си заслужава медиен звук. Но казусът не е подобен и дано не се употребява за въвличане на земеделския отрасъл в набиращата мощ политическа и медийна война ", приключва позицията на Асоциацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР