Къде ще посрещнете новата 2019 година?“, попитахме читателите си от

...
Къде ще посрещнете новата 2019 година?“, попитахме читателите си от
Коментари Харесай

Нашенецът остава домошар, празнуващ вкъщи или с приятели

„ Къде ще посрещнете новата 2019 година? “, попитахме читателите си от страниците на нашия уебсайт. И към този момент съвсем месец се питаме между тях, надаваме ухо какво ще прави родата, подочуваме това-онова и от кварталната социология. От нея и споделеното излиза, че надали не всеки втори ще си пие шампанското в среднощ на 31 декември в близка или далечна чужбина. Ясно е за какво: в Барселона излиза по-евтино, в сравнение с във Велинград, а в Дубай е по-изгодно, в сравнение с в Кюстендил (и двете изказвания ги има синтезирани във вестникарски заглавия). Обаче, в случай че имаме вяра на очите си, а не на ушите си, се оказва, че в чужбина за празниците ще пътуват едвам 5,2% от жителите на региона. Този дял е прекомерно непосредствен и със статистическите данни от минали години.

Толкова за космополитите и

бягството от галактическите цени у нас.

Резултатите от анкетата ни демонстрират доста изрично, че въпреки и да влиза в 2019 година, нашият четец остава традиционалист, завързан към фамилните полезности и домашното огнище. Цели 70,9% от далите отговор декларират, че ще посрещнат Новата година вкъщи, със фамилията. Ако прибавим и близо десетте %, които ще са на посетители при (семейни) другари, можем да създадем извода, че 4/5 от интервюираните са последователи на празнуването в стеснен, най-често фамилен кръг. Нещо повече - има хиляди, които ще си дойдат от столицата по родните места, с цел да бъдат с най-близките си, и други - също не малко, които ще употребяват коледната си почивка в близка или далечна чужбина за същото. Няма по-сладко от това да се завърнеш в бащината къща, твърдеше още Дебелянов.

Но за какво се губи празненството на площада?

Това е сложен въпрос, на който едва ли може да се даде еднопосочен отговор. Ако става дума за нашата област и най-много за Пазарджик, резултатите от анкетата ни са напряко обезкуражаващи: единствено 7 от 1000 запитани споделят, че ще отидат на площада.

Вашият създател е правил това, само че не в Пазарджик, а в София. Свиреше Горан Брегович, който и тази година ще прави същото, само че на площада в Сопот. В спомените ми за онази новогодишна нощ на жълтите плочки има доста въодушевление, както и закъсняло самопризнание, че не бях прав да зарежа шампанското вкъщи за сметка на части от баницата с шансове. Така в среднощ близките си разменяха тостове с пластмасови чаши, а ние имахме мезе, по-точно баница.

Половинката ми обаче е посрещала Нова година и на Тортата, тоест на площада в Пазарджик. И споделя, че в никакъв случай не би повторила, тъй като канонадата от пиратки в среднощ заглушавала зарята и карала земята да трепери под краката <210>. Сигурно преди години в действителност е било по този начин, преживявали са го мнозина.

От друга страна, на тазгодишното запалване на гирляндите по коледната елха имаше най-хубавата заря, която съм виждал в живота си, нищо че в Панагюрище всяка година се организира международно състезание по фойерверки. Но Горан Брегович ще е в Сопот, Ивана ще пее в частно заведение в Пазарджик, а Тортата евентуално няма да е пренаселена. Със сигурност е въпрос на стратегия, програмата е въпрос на пари, а парите към Нова година са по-скоро на приключване, в сравнение с в излишък…

Дали кувертите в действителност са свършили?

В други години по това време нормалното вестникарско заглавие беше: „ Кувертите за новогодишната нощ свършиха “. Сега е мъчно да се каже дали и до каква степен е по този начин. По нощните заведения те потеглят от 35 лв. за малко пиво, безалкохолно, ядки и звук до бога. В заведенията за хранене парите за вечер на маса са от 50 през 80 до 100 лв.. С уточнението, че приказваме за Пазарджик, а не за оня петзвезден хотел във Велинград, където двудневният престой с празнична вечеря излиза колкото тридневна екскурзия със аероплан и не по-малко празнична вечеря в Барселона.

С това предостатъчно дълго предисловия стигаме и до цифрите. Точно 9,7 от участниците в анкетата ни са показали, че ще изкарат новогодишната нощ в (български) ресторант. И както към този момент стана дума, още малко - 5,2% - също ще посрещнат 2019-а в ресторант, само че зад граница. Това е разумното съмнение за желанията на всеки, който си е платил задгранична екскурзия за дните към Нова година.

Липсата на шанс не е единствено въпрос на баница

Надали ще намерите някой, който да ви се похвали, че е извадил шанс да е дежурен навръх Нова година. Но по този начин или другояче има десетки служби, които работят непрекъснато 365 или 366 дни в годината и мърдане няма. „ Пада ми се да съм на работа “, споделят 3,7% от нашите читатели.

Да е лека, пожелаваме на лекари, пожарникари, служители на реда, енергетици, машинисти, хотелиери и ресторантьори, шоумени, звезди, таксиметрови водачи и всички останали, за които празничната нощ ще е следващ делник.

А на всички наши читатели желаем Весела Коледа! Преди Нова година ще се забележим отново. Или по-точно казано - ще си пишем!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР