Къде се намира щитовидната жлеза?Щитовидната жлеза се намира в предната

...
Къде се намира щитовидната жлеза?Щитовидната жлеза се намира в предната
Коментари Харесай

Ето по тези неща можете веднага да хванете дали ви работи правилно щитовидната жлеза


Къде се намира щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията, тъкмо под адамовата ябълка (ларингса). Тя е под формата на пеперуда и се състои от две елементи, ситуирани от двете страни на трахеята. Обикновено, тя не е забележима на открито, само че може да се усети в случай че си притиснеш гърлото с пръсти.

За какво служи щитовидната жлеза?

Тя  създава хормони , които са извънредно значими за организма. Те контролират метаболизма, както и функционалността на сърцето, храносмилателната функционалност, мускулите, развиването на мозъка и поддържането на костите. Нейното вярно действие зависи от съществуването на йод в храните с които се храним.



 

Каква е връзката на щитовидната жлеза с тежестта?

От доста дълго време се твърди, че има тясна връзка сред болесттите на щитовидната жлеза, телесното тегло и обмяната на веществата.  Хормоните на жлезата  регулират метаболизма на животните и хората. Скоростта на метаболизма се дефинира посредством премерване на количеството О2, употребен от организма в течение на избран интервал от време. Пациенти, при които щитовидната жлеза не работи, имат ниски стойности, както и тези с нараснала функционалност имат по-високи. В днешно време обаче, проучването на тези хормони откриват доста по-лесно и тъкмо дали жлезата работи обикновено или има някакви отклонения.

 

Признаци, че не работи вярно:

1.  Постоянна отмалялост  – Чувство на отмалялост и липса на сила са признаци, свързани с доста положения, само че те са мощно свързани и с хипотиреоидизъм, разстройството, което е резултат от прекомерно малко хормони на щитовидната жлеза. Ако сте изтощени заран или през целия ден след дълъг сън, това е знак, че функционалността и може да е намалена.

2.   Липса на въодушевление  – Необичайната меланхолия или угнетеност също може да бъде признак на хипотиреоидизъм. Защо? Смята се, че производството на прекомерно малко хормони на жлезата може да окаже въздействие върху равнищата на серотонин в мозъка (хормона на положителното настроение). С понижаване на функционалността и жлеза се задвижват други индикатори на тялото надолу което води до спад и в настроението.

3.   Чувствате се нервни и тревожни  – Тревожността е признак обвързван с хипертиреоидизъм, когато щитовидната жлеза създава прекалено много хормони. Ако имате възприятието, че просто не може да се отпуснете, тя може да е с хиперфункция.

4.   Промяна в апетита и вкусовите рецептори  – Повишеният вкус може да е симптом на хипертиреоидизъм, когато жлезата създава прекалено много хормони е допустимо да се чувствате гладни от самото начало. Това обаче не значи, че  тежестта се покачва , тъй като болестта нормално компенсира калориите в резултат на нарасналият вкус, тъй че крайният резултат не е увеличение на тежестта. От друга страна едва дейната жлеза, може да докара до комплициране на усети и аромати.

5.   Разсеяност  – Разбира се, това може да бъде породено от липса на сън или стареене, само че може да се дължи и на заболяване на щитовидната жлеза. Твърде доста хормони (хипертиреоидизъм) могат да водят до компликации в концентрацията, а прекомерно малко (хипотиреоидизъм) до забравяне и обща мозъчна мъгла.

6.   Липса на полово предпочитание  – Малкото или никакво предпочитание за секс може да е непряк резултат от разстройство на щитовидната жлеза. Твърде дребното хормони на щитовидната жлеза могат да доведат до по-ниско либидо.

7.  Сърцебиене  – Понякога усещате, че сърцето ви бие прекомерно бързо? Това чувство може да бъде симптом на хипертиреоидизъм.

8.   Суха кожа  – Кожа, която е суха и сърбяща може да бъде признак на хипотиреоидизъм. Промяната в структурата на кожата и външния тип евентуално се дължи на по-бавния метаболизъм (причинена от прекомерно малко произвеждане на хормони), което понижава изпотяването. Кожа без задоволително влага става суха и лющеща се. Ноктите ти също могат да станат чупливи.

9.   Проблеми с изхождането  – Хората с хипотироидизъм от време на време се оплакват от запек. Прекъсването в производството на хормони е повода за закъснение на храносмилателните процеси. От друга страна, при хиперфункция на щитовидната жлеза може да се следи диария или по-чести придвижвания на червата.

10.   Промяна в месечния цикъл  – Дългият менструален цикъл може да е знак за хипотиреоидизъм, когато хормоните на жлезата са в дефицит. Периодът сред циклите също може да бъде по-кратък. С хипертиреоидизъм, високи равнища на щитовидните хормони предизвикват нарушавания в менструалния цикъл по друг метод. Периодите са по-кратки, по-далеч един от различен и доста леки.

11.   Болки в крайниците и мускулите  – Ако имате необикновени или ненадейно появили се изтръпвания или вдървеност в ръцете или краката, това може да бъде знак за хипотиреоидизъм. С течение на времето, производството на прекомерно малко хормони на щитовидната жлеза поврежда нервите, които изпращат сигнали от мозъка и гръбначния мозък през тялото ви.

12.   Високо кръвно налягане  – Според някои лекари, хората с хипотиреоидизъм са два до три пъти по застрашени от насърчаване на хипертония. Една от теориите е, че дребни количества от хормона на жлезата може да забави сърдечния темп, което въздейства на силата на изпомпване на кръв от кръвоносните съдове.

13.   Постоянно ви е студено или топло  – Усещането за мраз или настинка е  обвързвано с хипотиреоидизъм . От друга страна, при хиперфункция сила се създава прекомерно мощно. Ето за какво хората с хипертиреоидизъм от време на време се се усещат прекомерно топли или се потят щедро.

14.   Усещане за бучка в гърлото  – бучка в гърлото може да бъде симптом на разстройство на щитовидната жлеза. Един от методите да се ревизира, е да погледнете врата си, с цел да видите дали можете да откриете признаци на отичане на жлезата.

 

 

15.   Разстройство на съня  – Ако ви се спи непрекъснато това може да е симптом на хипотиреоидизъм, а в случай че не можете да спите на хипертиреоидизъм.

16.   Рязко напълняване  – внезапното повишение на тежестта е един от сигурните признаци за проблем със щитовидната жлеза.

17.   Косопад или изтъняване на косата  – Сухата, чуплива коса или косопада са знак за хипотиреоидизъм. Твърде дребното хормони нарушават цикъла на растежа на косата и слагат прекалено много фоликули в режим на „ възобновяване “, което води до загуба на коса, от време на време по цялото тяло, в това число най-външната част на веждите.

18.   Проблем със забременяването  – Ако сте се опитвали да забременеете дълго време, без триумф, това може да се дължи на незадоволително или прекомерно дейна щитовидна жлеза.

19.   Висок холестерол  – може да бъде симптом на хипотиреоидизъм.

 

ofertomat.bg

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР