Къде са парите от държавната субсидия за Рилския манастир. Това

...
Къде са парите от държавната субсидия за Рилския манастир. Това
Коментари Харесай

Рилският манастир остана без държавна субсидия, въпреки че е в списъка на ЮНЕСКО

Къде са парите от държавната дотация за Рилския манастир. Това се питат в Рилската света обител, откакто за първи път от години насам в хазната на храма няма преведени никакви средства, макар че манастирът е в листата на ЮНЕСКО.

Финансовата рецесия, съгласно игумена дядо Евлогий, е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, с цел да не се стигне до банкрут. Субсидията, която манастирът би трябвало да получи тази година, е в размер на 597 хиляди лв.. Парите са планувани за реставрации, поправки и поддръжка.

До този миг ние не сме получили нито един лев от държавната дотация, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като монумент на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията дотацията да се продължи. Но по-късно се губи някъде в дебрите на нашата администрация и не можем да открием какво се случва с нея, споделя дядо Евлогий.

В манастира се притесняват, че неналичието на държавна помощ може да има доста тежки последици.

Когато един обект на ЮНЕСКО, за който съответната страна е поела задължения, да се поддържа, не се прави, несъмнено следователно Световната организация по запазване на недвижимото културно завещание е в цялостното си право да го извади този обект от своя лист, което ще бъде доста тъпо, прибавя игуменът.

От Дирекцията по вероизповеданията обясниха, че след промени в закона от предходната година, парите, предопределени за Българската православна черква към този момент се разпределят от Светия Синод. Тази година получената сума от Синода е в размер на 26 милиона лв.. Оттам обаче показаха, че въпросната сума стига единствено за заплатите на чиновниците на църквата. Добавиха, че Синодът не е уведомяван, че от получените 26 милиона, би трябвало да се отделят 600 хиляди лв. за Рилския манастир. И посъветваха екипа на Нова телевизия да се пита Министерството на финансите. Оттам обаче декларират, че дотацията се дава на Дирекцията по вероизповеданията и тя е тази, която би трябвало да прави разпределението на парите. А в това време, приходите в манастира са съвсем нулеви от два месеца насам.

Изправени до стената поради дефицита на финанси, в манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но с цел да изпълнят условията по мярката, вършат и немалки разноски.

Засега в манастира се стремят да не редуцират от личния състав. Всички хонорари до този миг са платени с пари, останали като запас от предходната година.

Заради неналичието на държавната дотация ще бъдат замразени редица реставрационни действия. А посредством дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР