Къде отиваш?, обръща се минувач към бял робот, който прилича

...
Къде отиваш?, обръща се минувач към бял робот, който прилича
Коментари Харесай

Кой се страхува от робо доставчиците?

" Къде отиваш? ", обръща се минувач към бял робот, който наподобява на дребен ледник на колела.

Малко преди този момент чиновник в близкия супермаркет е връчил на автоматизирания си сътрудник артикули, които би трябвало да бъдат доставени на клиент.

Друг човек помахва на робота, до момента в който той приближава къщата на клиента в британския град Бедфорд, споделя Ройтерс.

" Роботите не са нещо, което чакаме да бъде част от бъдещето. Те към този момент са част от сегашното ", споделя Андрю Къртис, началник на английското поделение на компанията Starship Technologies, най-големият производител в света на роботи-доставчици.

От 2018 година насам 300 самоуправляващи се роботи, създадени от основаната в Съединени американски щати естонска компания, извършват по към 1000 доставки на ден във Англия.

В градските региони може да се видят от ден на ден машини – от роботи, които се движат по тротоарите, до летящи дронове. Използването им се усилва по време на пандемията от Covid-19, когато доста хора са принудени да не напущат домовете си и разчитат на доставки на храни и на други артикули.

Технологичните компании, измежду които е и Starship Technologies, настояват, че електрическите им роботи са по-безвредни за околната среда спрямо колите, с които обичайно се правят доставки.

Те споделят също по този начин, че технологията не пречи на основаването на нови работни места

Профсъюзите във Англия обаче сигнализират, че роботите основават действителна заплаха за утежняване на изискванията на труд, както и за работните места на доставчиците и на водачите към компаниите за доставка.  

" Някои компании за куриерски услуги към този момент третират своите служащи като роботи, тъй че не е учудващо, че демонстрират все по-голям интерес към автоматизацията на своя бизнес ", споделя язвително Ахмед Хафез от синдикалната организация на куриерите към Независимия работен съюз на Англия (IWGB).

" Вместо да " трошат " пари за нови технологии, компаниите би трябвало да се поучават с служащите и с техните профсъюзи, с цел да подсигуряват, че автоматизацията няма да докара до загуба на работни места или до в допълнение натоварване на чиновниците с още отговорности ", счита Хафез.

Нашествието на робо доставчиците

Предвижда се, че към 2030 година с помощта на роботите-доставчици ще бъдат генерирани към 670 милиона $ от всички доходи в световен мащаб, което е сериозен скок по отношение на 70-те милиона $, които се чакат през 2022 година, сочат данни от изследване на ABI Research. 

Производителят Starship Technologies разгласи, че през 2021 година е доставил три пъти повече от своите машини на клиенти в целия свят. Около 1700 самоуправляващи се роботи, основани от компанията, са направили 3 милиона доставки в редица страни, измежду които Съединени американски щати, Германия, Финландия и Естония.

Редица корпорации, измежду които FedEx, Amazon и Uber също употребяват самоуправляващи се роботи за доставки по земя.  

Amazon обаче разгласи неотдавна, че стопира тестванията в действителна среда на своите роботи за доставки от серията Scout, защото те " не дават отговор напълно на потребностите на клиентите " на компанията.

Междувременно Alphabet и Amazon пуснаха на пазара летящи роботи (дронове) за доставки.

Нови роботи и нови работни места

„ Ние сътворяваме цялостен бранш, който не е съществувал преди “, споделя за Ройтерс мениджърът на Starship Technologies Андрю Къртис.

„ Роботите носят изгоди за обществото, защото могат да поемат някои от неприятните и зле платени задания, изпълнявани сега от хора – и да основат нови работни места, привличайки чиновници, заети в тяхното ръководство “, разяснява Къртис, имайки поради нововъзникващите инженерни функции в робо бранша.

От Amazon също декларират, че усилват работните места и се ангажират да влагат както в роботизация, по този начин и в подобряването на правата на служащите. Компанията твърди, че е вложила 7 милиарда $ през последните четири години в образование на водачи, технологии за сигурност и в повишение на възнагражденията на своите служащи.

В същото време чиновниците в складовете на Amazon постоянно се оплакват от неприятните условия на работа и ниското възнаграждение и се пробват да основат синдикат. Гигантът в е-търговията към този момент съумява да стопира тази концепция. През април служащи в склад на Amazon в Ню Йорк гласоподаваха за основаването на първия профсъюзен клон на компанията в Съединени американски щати. Amazon обаче оспори този резултат.

Докато профсъюзите и фирмите разискват въздействието на роботите върху правата и изискванията на служащите, остават доста въпроси за това дали самоуправляващите се транспортни средства в миналото ще доближат цялостна автономност или постоянно ще имат потребност от човешка интервенция.

Шефът на Starship Technologies във Англия има вяра, че роботите-доставчици ще работят дружно с хората, изключително в градове, където пътищата постоянно са прекомерно комплицирани.
" Роботите съблюдават направления за доставки, които са програмирани авансово. Те се движат най-вече по тротоарите и употребяват камерите и датчиците си, когато се постанова да пресичат пътища или да заобикалят трудности “, споделя Къртис. „ Ако въпреки всичко не съумеят да го създадат, операторите им, които работят в Естония и управляват роботите от разстояние, поправят маршрута им и те не престават да извършват поръчките си. “ 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР