Къде отидоха ромите, напуснали Войводиново след свадата, в която двама

...
Къде отидоха ромите, напуснали Войводиново след свадата, в която двама
Коментари Харесай

Неизвестни извършители застрояват Столипиново

Къде отидоха ромите, напуснали Войводиново след свадата, в която двама брата от махалата пребиха военнослужещ? В " Столипиново ", къде другаде. Тук е царството на противозаконното строителство и има място за всички. Нито една институция не разполага с публични данни какъв брой хора действително живеят в най-голямото ромско гето на Балканите. Според администрацията в регион " Източен ", на чиято територия се намира етническият квартал, ромите тук са сред 35 и 40 хиляди. Според други преброявания през зимата гетото побира над 60 000 души. А те би трябвало да имат покрив над главата. " Марица " реши да ревизира по какъв начин се строи в " Столипиново " и има ли институция, която да управлява процеса.

Триетажен дворец се издига на ъгъла на ул. „ Храбрец ” и „ Възход ” в „ Столипиново ” на същото място, където преди три години беше съборена къща, за която нямаше никаква строителна документи. Тогава премахването на постройката стана по разпореждането на районното кметство на „ Източен ”, откакто на 20 октомври 2015 година бетонна плоча, излята за градеж на втория етаж, се срути. Отломките затрупаха лека кола, паркирана до противозаконната къща. По знамение се размина без жертви.

Проверка на " Марица " след случая сподели, че въпросната сграда е вдигната без никакви документи. Днес в същия имот, отново без утвърден план и строително позволение, са издигнати три солидни етажа, откри репортерска инспекция.

Сградата е правена с копнеж и доста пари.

Явно притежателите не се тормозят, че може да бъде съборена, тъй като е противозаконна. Не би и трябвало, тъй като 90% от постройките в гетото са със същия статут.

На първия етаж има четири магазина. Не е ясно по какъв начин работят и дали от Национална агенция за приходите знаят за съществуването им. Вероятно не, тъй като данъчните работят по документи, а такива не е допустимо да съществуват. Дори администрацията в " Източен " не би си разрешила да позволи разкриването на търговски обект в противозаконна постройка.

Етажът над магазините е жилищен, с огромни тераси, парапети от цветно стъкло и климатици. Прозорците са с PVC дограма. Третият етаж към този момент е незавършен, само че проличава, че скоро и там ще има новодомци.

Богати са, работят в чужбина,

споделя жена, която работи в прилежащ дюкян. На въпрос кои са притежателите подвига плещи. Вратата на къщата - дворец е заключена. " Пращат багери да събарят дребните будки и гаражи, където бедните хора си изкарват за парче самун, а богаташките къщи не пипат ", приказват жители на махалата.

„ Къщата е противозаконна и сме издали констативен протокол и заповед за унищожаване. Срокът за доброволното срутване на постройката изтече и ще прекосяваме към идната процедура - насилственото унищожаване. Това ще стане, когато имаме средства. Събарянето на такава къща коства не по-малко от 30-40 хиляди лв. ”, изяснява кметът на „ Източен ” Николай Чунчуков. Той припомня, че преди три години след сриването на бетонната плоча в същия парцел са организирали акцията по разчистването на постройката. След половин година притежателите още веднъж са почнали да строят, отбелязва Чунчуков.

Абсурдното е, че в нелегално застроения имот на ул. " Храбрец " и " Възход "

част от земята е общинска благосъстоятелност.

" Инвеститорите " не са подавали молба за закупуване на общинския дял, както изисква законът. В районното кметство от тях не е постъпвало искане за виза за планиране, нито е бил импортиран план. Съответно не е издавано строително позволение. Въпреки това сгазилите закона се радват на комфорта в новия си дом за злоба на сиромасите в махалата.

Николай Чунчуков отхвърля да назове имената на добре облечените ромски предприемачи. „ Има възбрана да се оповестяват персоналните данни и аз не мога да я подцени ”, изяснява районният кмет. Не излиза наяве в последна сметка знае ли чия е противозаконната къща, или не. Обяснява, че постоянно ромите, които подвигат къщи без документи, криели самоличността си. Така де юре гетото се застроява нелегално под носа на институциите от " незнайни причинители ", въпреки де факто всички да знаят кой строи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР