Къде живее властта? Този въпрос винаги е вълнувал масите, а

...
Къде живее властта? Този въпрос винаги е вълнувал масите, а
Коментари Харесай

Славчо Атанасов пази у дома 4000 книги

Къде живее властта? Този въпрос постоянно е вълнувал масите, а в България той стана още по-актуален след " Апартаментгейт ", терасите на управниците и къщите за посетители, издигнати с европейски пари, които богоизбраните трансфораха в персонални имения и вили.

В новата си поредност " Марица " ще гостува на известните, с цел да опише къде и по какъв начин живеят, по какъв начин са построили своите домове и кои са обичаните им кътове, в които релаксират и се веселят.

Над 4000 тома пази като очите си Славчо Атанасов, фамозен с пословичната си обич към четенето. В двустайния апартамент на Пещерско шосе книгите, най-вече на историческа тема, българска и международна класика, са на всички места - на рафтовете в хола, на дребната масичка, където двамата със брачната половинка Елена си пият кафе, и даже под спалнята.

Това е единствено част от библиотеката. Жилището не е в положение да побере всички шедьоври на литературата, препрочитани нееднократно от депутата и някогашен кмет на Пловдив, а в този момент и претендент за кмет. Останалите томове са грижовно подредени на тавана в бащината му къща в Скутаре, при майка му и сестра му.

" Мечтата ми е някой ден да ги събера на едно място - признава Славчо Атанасов, израснал в градската библиотека. - Покойната директорката на НБ " Иван Вазов " Радка Колева, която по това време беше организатор, напряко ме беше осиновила измежду необятния свят на книгите ", спомня си с признателност депутатът. Когато беше кмет на Пловдив, съвсем не пропускаше свободна минута да прескочи насреща до книжарница „ Хермес” на издателя Стойо Вартоломеев.

Книги са оставени и на нощните шкафчета в спалнята. Славчо се захласнал по „ Български дневници " за княз Фердинанд на граф Робер дьо Бурболон, а брачната половинка му е запленена от „ Орехови двори " на Миленко Йоргович. Разказва, че Славчо чете в късните часове, след тежките съвещания в комисиите и Народното събрание. А той разпалено вади от рафтовете книга след книга - на Гор Видал за Линкълн, „ Черните знамена " на Джоби Уорик, „ Името на розата " на Умберто Еко, история на Испания, Ирландия и Русия, спомените на Нелсън Мандела. " Почти 27 години лежи в пандиза, само че не си продава концепциите ", отбелязва Славчо Атанасов.

И показва " Време разделно " на Антон Дончев: „ Тази книга би трябвало да я има във всеки дом ". До българския създател са подредени осемте тома на Шекспир и определените произведения на Гьоте. Славчо, приключил Висше военно учебно заведение, а по-късно и юридически факултет в Университета във Велико Търново, може да приказва с часове за създателите на обичаните книги, за историческите персони, цитирайки безпогрешно дати, събития и имена.

Апартаментът, в който двамата съпрузи живеят, е скромен, както и самите те, известни в града със своята невзискателност. " Многото пари и власт постоянно провалят хората, решили да ръководят. Луксът, който си разрешават някои политици, води до деградация ", разсъждава някогашният кмет.

Самият Славчо Атанасов е в политиката от 1992 година, откогато е възобновена Вътрешна македонска революционна организация. Бил е кмет на регион " Тракия ", по-късно кмет на Пловдив и народен представител от " Обединени патриоти ". През всички тези години дружно със брачната половинка си и щерка им Силвия са живеели в панелката на ул. " Скопие " с повърхност 55 квадрата. Преди една година се преместили в кв. " Христо Смирненски ", откакто продали остарелия си апартамент. Жилището е същото като повърхност, със семпло обзавеждане и безупречна непорочност и ред. Топлота излъчват двамата домакини, открити и благонамерени.

В хола на Атанасови е окачена картина на Светлин Ненов " Подготовка за танц ", подарена на депутата от другари за 50-годишния му празник. Отсреща е цветен пловдивски пейзаж на Юрий Буков, също подарък.

На един от рафтовете, до книгите, е подредена сбирката на оловните войничета - другото занимание на някогашния кмет след книгите. Събрал е 57 фигурки. Приятелите са му донесли ватиканско войниче от швейцарската армия, малтийски рицар, кръстоносец.

" Няма какво да укривам и мога да виждам хората умерено в очите. Сребролюбието е пагубно, а от морала на нас, политиците, зависи народът да има вяра в институциите и властта ", споделя своята светая светих претендентът за кмет. Всеки ден, в случай че не е в Народното събрание, той обикаля кварталите, с цел да изслуша съгражданите. Познават го на всички места.

Елена го запленила с красивите си очи

Най-важното за една брачна половинка и майка е да внася положителна сила у дома, споделя Елена. Останала на 14 години сирак, тя се е научила на всичко, належащо за една стопанка. " Много добра готвачка е, а обичаното ми ядене, което подготвя, е пиле с ориз ", прегръща брачната половинка си Славчо Атанасов.

Двамата са дружно към този момент 31 години и са неразделни. Оженили са се, откакто Славчо отслужил в казармата. " Рядко момиче чака боеца две години, а Ели ме дочака ", споделя с деликатност Славчо и си спомня по какъв начин е бил запленен от красивите й очи. " Такава е и душата й ", радва се на вярната си половинка депутатът. Елена е споделяла всички негови триумфи, победи, разочарования и паники. За мъжа си споделя: " Славчо постоянно е бил войник и цялостен живот се бори за правдивост ".

Гордеят се с порасналата си щерка. Силвия от дребна е желала да стане лекарка, приключила Медицинския университет в Пловдив и в този момент е психиатър. Живее настрана, държи да бъде независима и самостоятелна, описват родителите. Когато Славчо Атанасов беше кмет, Силвия си сменила семейството с тази на дядо си. Спонтанното решение е взела, откакто един от преподавателите я попитал на изпита да не би да е щерка на кмета. А по-късно й и задал два доста лесни въпроса и й писал „ отличен ". " Дъщеря ми доста се ядоса. Върна се у дома и сподели: " Аз няма да съм твоята сянка ", спомня си Славчо Атанасов, привикнал също самичък да се оправя в живота.

Приятелят

Славчо Атанасов е прелестен човек, който съвършено може да работи с хората. Умее доста добре да структурира управнически екип от експерти и го потвърди, когато беше кмет на Пловдив. Държи да разисква проблемите с експерти и специалисти, преди да се вземе решение, което е значимо за ръководството. Внимателно изслушва хората, които се обръщат към него, и се старае да помогне на всеки. Познавам го като почтен, открит и непретенциозен човек.

Славчо е човек с основно Ч, разяснява Костадин Гаров, общински консултант и координатор на НФСБ.

Опонентът

В мандата на Славчо Атанасов, когато и Българска социалистическа партия участваше в ръководството, видях, че не той, а други политически партии и съпартийци към него взимат решения. Направи ми неприятно усещане, че когато неговият партиен водач Валери Симеонов обиди майки на заболели деца, които стачкуваха в София, Славчо Атанасов в качеството си на народен представител и ръководител на парламентарната комисия не взе мнение, с цел да ги отбрани.

Слабостта му е в неналичието на храброст да отстоява своята позиция и решенията, смята ръководителят на групата съветници от Българска социалистическа партия, претендент за кмет и шеф на ЕГ " Пловдив " Николай Радев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР