Къде е зеленият преход на България през 2022г е основната

...
Къде е зеленият преход на България през 2022г е основната
Коментари Харесай

Може ли войната да катализира прехода към въглеродна неутралност в България

Къде е зеленият преход на България през 2022г е главната тематика на форума Панелите ще имат над 40 лектори от цяла Европа Голяма част от поканените посетители са част от бизнеси, които са директно подвластни от въглеродно неутралните упоритости
В началото на октомври температурите са към 15 градуса. Нито е доста топло, нито е извънредно студено. Производството на електрическа енергия в страната върви по напълно нормален метод, като се изключи че единият реактор на АЕЦ " Козлодуй " е в планов ремонт, поради което към 50% от силата се генерира от въглища, а единствено 27% - от възобновими източници на сила.

Като цяло тази година е извънредно необикновена за енергийния микс освен на България, само че и на Европа. Заради скъпия газ има растеж в потреблението на въглища за производството на ток, които са локален запас, само че пък замърсяват доста повече и слагат под риск климатичните цели на Европейски Съюз. Конкретно у нас данните демонстрират от ENTSO-E, че от началото на годината 46.4% от цялото произвеждане на електрическа енергия е пристигнало от въглища. За съпоставяне през същия интервал на предходната година делът на въглищата е бил 39% и то при доста по-ниско произвеждане като цяло.
Реклама
Числата обаче не значат, че единствено България употребява мръсния ток,. Така страната зарежда всички страни от Унгария до Гърция и е топ 3 чист експортьор на ток в цяла Европа.

Какво обаче значат данните за упоритостите за въглеродна индиферентност на Европа и света? Отговорът е явен, това не е устойчивият метод, по който да бъде задвижвана стопанската система.

България напълно при започване на своята декарбонизация. Проблемът не е в неналичието на технологии или в неналичието на вложения. Страната има задоволително доста капацитет да притегли нужното ноу-хау, само че през последните 10 години направи доста по-малко стъпки съпоставяне с другите страни към нас. И в този момент ще би трябвало да наваксва.
Поглед в бъдещето
За да изместим фокуса от днешните проблеми към бъдещите " Икономедиа " - конгрес, който цели да засегне всички проблеми в зеления енергиен преход.
Реклама
В събитието ще вземат участие редица международни специалисти, които ще дискутират тематики от зеления водород до природния газ, от слънчеви системи до геотермални технологии, от smart мрежи до енергийна успеваемост в промишлеността, от потребността от децентрализация на енергийната система до електрическите автомобили и все по задълбочаващи се ESG практики.

По време на събитието най-важната задача ще бъде да се направи оценка къде стои България и какво и липсва, с цел да може да.

Конкретни тематики, които ще се разискват са разграничени на пет подтипа:

- България и климатичните цели на Европейски Съюз - политики, стратегии и проекти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР