Къде е ДНСК след като има незаконен строеж? Изпратихме им

...
Къде е ДНСК след като има незаконен строеж? Изпратихме им
Коментари Харесай

Димитър Куманов за Фрог: ДНСК са на Марс, унищожаването на р. Вит е непоправимо

Къде е ДНСК откакто има противозаконен градеж? Изпратихме им на 14 ноември публично съобщение, че там се строи нелегално. Резултатът е, че ДНСК се е преместила на Марс сега. Абсурдът всеки ден се задълбочава. Ако в действителност съществува контракт с компанията „ Хидрострой “, ще би трябвало и да им платим че са унищожили реката.
Това сподели пред Фрог Нюз Димитър Куманов от рибарски клуб " Балканка ", които алармираха за скандалните изкопни работи, които се правят в коритото на река Вит около градежа на автомагистрала „ Хемус “.

Това в което аз съм безусловно сигурен е, че там към този момент е изпълнен насип, големи количества насип, който е изкопан от реката несъмнено, само че там няма издадено позволение за градеж. Това прави изпълнените неща освен противозаконни, ами според Закона за устройство на територията те би трябвало да бъдат отстранени незабавно. Дали имат и какви са аргументите да нямат позволение за градеж.

Куманов удостовери получената от Фрог информация, че няма позволение за градеж след 89-ти километър, само че изпълнителят на плана „ Автомагистрали “ строят сред 94 и 96 км.

Ние сега се занимаваме да се спасим рекичката, тъй като те към този момент направиха непоправима пакост. Абсолютно верен е въпросът къде се складира издълбаната от реката баластра. Ако насипът е 100% от тази баластра, това може да се откри доста елементарно, само че Дирекция „ Национален строителен надзор “ (ДНСК) като че ли умря. Вече повече от 10 дни тази дирекция просто е на друга планета. Въпросът къде е отишла изкопаната баластра е доста забавен, тъй като има няколко благоприятни условия. Едната е да е вложена в автомагистралата. Втора опция е да е продадена на някого. Може да бъде и депонирана някъде. Има и четвърта – тази баластра да се е нихилирала някак си.

За мен доста по-интересният въпрос е от къде се е взело това, което е насипано там сега. Никой не знае. След като не знаме къде е отишло това от реката, въпросът е за насипът - от къде идва насипаното. Там би трябвало да има документи, че е платен материалът от някого, превозен е от еди-коя си компания, тъй като нали се сещате, че това се заплаща от нашите налози.

Няма никаква изясненост кой прави градежа. В изявления в медиите и изказване на регионалния шеф на Ловеч Ваня Събчева, която сега играе ролята изкупителна жертва, реализатор на „ чистенето на речното корито “ е компания „ Хидрострой “ АД. Реално ние не знаем кой е, съдим единствено по изказването на регионалната администрация. Почистването на реката е нелегално, тъй като няма нужните разрешителни и като такова е спряно от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Никой не може обаче, да открие представени контракт, евентуално той не съществува, тъй като той би трябвало да е обществен. Бъдете сигурни, че сега го пишат. Това не е социална поръчка, няма и такава обява. В този контракт най-интересното е, че в случай че регионална администрация разпорежда на частна компания да извърши някаква активност, следва и да заплати за това. Изпадаме в неуместната обстановка, че те към този момент са ликвидирали реката, а сеща ще би трябвало да се заплати за това. Трябва да бъде запитана регионалната шефка какъв брой от нашите налози са отишли за заплащане на „ Хидрострой “ АД с цел да унищожи река Вит.

Цялото това опрощение със спрения контракт евентуално го измислиха в Министерството за околната среда и водите, само че както постоянно мислеха, че ще им се размине, а стана по-зле, те единствено затъват.

Ние ще напишем тъжба до Европейска комисия, до основния прокурор на Европейски Съюз и до Тимерманс, в които ще покажем по какъв начин се строят автомагистрали в България. Не знам до къде ще стигне това, в случай че те си мислят, че ще не престават да лъжат и да се въртят и усукват обстановката може да стане ужасно неприятно за страната ни.

Нямам концепция за какво опозицията си мълчи. Всички празненство в България „ топят човките “ в тези автомагистрали под една или друга форма.

Едно съществено некадърно момче обясняваше на военачалник Борисов при огледа на строителните работи, че те единствено били чистили, с цел да строят мост… Два километра изрината река не е нужна с цел да се строи мост, споделям го като строителен инженер. Не единствено това - в доста случаи може да се строи мост без въобще да стъпва техника в коритото на реката. Мисля, че сме първата страна единствено по този метод би могла да строи. Фактът, че това момче говореше за 50 тонни греди, за които би трябвало да се употребяват 200 тонни кранове, които да са в коритото на реката. Това също демонстрира неповторима непросветеност, тъй като същите тези греди, които са някакви стоманобетонови, могат да бъдат изпълнени със стоманена структура, а тя тежи 5 тона. Тогава ще му трябват 25 тонни кранове, а не 200 тонни. Така ще се избави природата, тъй като въобще няма да има потребност крановете да влизат в река.

Тук към този момент е генерално въпросът за стила на строене на мостове в България, тъй като се потвърди към този момент, че стоманобетонните не са изключително подобаващи. И по Автомагистрала “Хемус “ и по Автомагистрала „ Тракия “ сменяхме към този момент сума греди, които се скапаха. По „ Хемус “ има два доста огромни стоманени моста, които са в прелестно положение, 40 години празнувахме предходната година на Аспаруховия мост във Варна, също е в прелестно положение, моста на дружбата при Русе – също, нитован, железен мост, с който никой не се занимава. Да не приказваме за жп- стоманените мостове, които германците са строили – и с тях никой не се занимава.

Тези мостове, които строим на автомагистралите Му, ще би трябвало да сменяме след 20-30 години стоманобетонните им греди.

Още повече, че в земетръсни региони би трябвало да се вършат всички старания за оптимално олекотяване на структурите. Това което се прави сега се дължи на схемите, по които се строят автомагистралите в България, или така наречен „ цялостен инженеринг “, в който строителят е и архитект. Това значи, че не се избират най-хубавите планове и по-късно свободните проектанти да управляват строителя, а се избира съответния лот да го прави този, който може да извърши и след това би трябвало проектантите да наблюдават началника си. Това е непрекъснатата процедура и резултатът е, че проектантът не смее да кихне, а строителите си вършат каквото желаят. На тъкмо този проблем сме сега.

Фрог Нюз

===

* Димитър Куманов е строителен инженер, експерт по стоманени структури. Един от създателите на Сдружение „ Риболовен Клуб Балканка”. Един от основателите на уеб страницата Наблюдение на настоящите ВЕЦ/МВЕЦ в България. Той и съидейници му от „ Балканка “ са подали редица тъжби до Главна Дирекция „ Околна среда” към Европейска комисия свързани с проблемите, които откриват по българските реки.

Вижте какво сподели премиера Бойко Борисов за случая с река Вит и тежката техника там.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР