Къде да празнуваме Нова година? Този въпрос ще си задават

...
Къде да празнуваме Нова година? Този въпрос ще си задават
Коментари Харесай

Има ли изненадани? СПА курортите вдигнаха цените за Нова година с 10%

 Къде да честваме Нова година? Този въпрос ще си задават все по-често хората с наближаването на 2021 година. Изборът тази година не е огромен, тъй като съвсем на всички места има ограничавания в пътуванията. Рискът зад граница ще бъде по-голям, тъй като всяка една страна може да затвори границите си или да вкара карантина. Туроператорите и хотелиерите чакат, че резервациите ще се случват last minute, т.е. в последния миг. СПА курортите, които през лятото бяха цялостни с български туристи и регистрираха невиждана претовареност съвсем до 100%, се чака да привлекат максимален интерес за посрещане на Нова година. Хотелите в тях са повишили цените приблизително с към 10% и доближават до 3000 лева за три нощувки в двойна стая, полупансион и празнична вечеря, оповестиха пред TravelNews представители на бизнеса. Това се отнася за Велинград, Сандански, Хисаря, село Баня (до Банско) и село Белчин (до Самоков). Докато в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово има понижение на цените с към 20% поради предстоящата липса на непознати туристи за празниците.

" Започнаха да идват цените за Нова година от СПА хотелите, които са с 10% по-високи от предходната година. Това е разбираема наклонност, като повода евентуално е в по-големите разноски поради ограниченията против пандемията от COVID-19. Хотелите би трябвало да имат по-малко заети стаи от потенциала си, а в заведенията за хранене да има разстояние сред масите “, съобщи пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници " Бъдеще за туризма “ и шеф на " Сейф травел “. Тя означи, че покачване на цените има и в хотелите в Турция за Нова година. Докато в Банско, Боровец и Пампорово са по-добри и има намаляване по отношение на предходната година, защото не се чакат доста непознати туристи.  

" Търсенето дефинира предлагането. Велинград и Сандански са доста търсени за Нова година. Цените на спомагателните услуги около празниците също са доста високи. Хотелите наемат реализатори, DJ, вършат стратегия и заплащат спомагателни надници на личния състав “, разяснява Константин Занков, специалист от Института за разбори и оценки в туризма.

Подобна е позицията и на Елена Иванова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е притежател на хотелите " Бор “ и " Еделвайс “ в Боровец. " СПА курортите подвигнаха цените още през лятото, тъй като бяха доста цялостни с български туристи. Търсенето дефинира предлагането. Те бяха доста търсени през лятото и съумяха да вдигнат цените. Това ще се случи и за Нова година, тъй като още веднъж хората желаят да бъдат в тях “, сподели Иванова. По думите й българските туристи са доста чувствителни на тематика цени. Хотелите по морето тази година ги смъкнаха и по тази причина съумяха да ги привлекат. В зимните курорти също предлагаме отстъпки от 20% спрямо предходната година, означи Елена Иванова. В Боровец, Банско и Пампорово цените за първи път ще са по-нормални. В момента има предложения по 380-400 лева на човек за 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, добави тя.

Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова беше внимателна в мненията си. " Все още не всички СПА хотели са излели с цените за Нова година “, сподели тя. Според нея офертите в Кюстендил, Сандански и Девин са по-добри спрямо предходната година. За Велинград, Павел баня и другите места нямала информация. Във Велинград най-скъпата оферта е на 5-звездния " Арте СПА и парк хотел “, демонстрира информация на интернет страницата му. Цената е 2880 лева, като няма смяна от предходната година. Тя е за двойна общоприета стая за 3 нощувки, полупансион, празнична вечеря, прилагане на басейни и СПА център. За четири нощувки при същите условия, цената е 3165 лв.. Децата до 12 години са гратис. Празничната стратегия е богата с осъществявания на Ъпсурт, Краси Радков, Силвия Кацарова, DJ Дамян, Ваня и Преслава.

Останалите 4 и 5 звездни хотели във Велинград имат лек растеж в цените с към 10%. Те стартират от 1400 лева за двойна стая при 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, обясниха туроператорите. " Велинград е елитарна и висок клас дестинация. Хотелите са най-вече 4 и 5 звезди с висока категоризация и първокласен артикул. Дестинацията постоянно провокира интерес за Нова година, което значи, че хората получават нещо против тези пари “, сподели Николай Вучев, член на УС на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и притежател на " Вила Вучев “. Според него Велинград има непрекъснати клиенти, които идват постоянно и са по-платежоспособни. Неговата вила се отдава чартърен за Нова година при цена от 4499 лева дневно при най-малко 3 нощувки с храна и празнична вечеря. Тя разполага с 8 двойни стаи и могат да бъдат настанени 16 индивида. Вилата по нищо не отстъпвала на първокласните шалета в курорта Куршавел във Франция и на тези в Швейцария и Австрия.

На второ място по високи цени за Нова година е четиризвездният хотел " Белчински извор “ в Белчин баня, демонстрира информация измежду туроператорите. Двойната общоприета стая е 1767 лева за 3 нощувки със закуски, вечери, прилагане на басейни и СПА център. За празничната вечеря се доплаща 200 лева на човек. Така пакетът излиза 2167 лева за двама индивида. Конкурентният четиризвезден хотел " Белчин гардън “ е на цена от 1648 лева обаче при 4 нощувки. В село Баня до Банско също е по-скъпо спрямо други курорти.

Четиризвездният хотел " Хот спрингс медикъл и СПА “ предлага пакет от 2018 лева за двама при 3 нощувки, на полупансион и празнична вечеря, която е включена в тази цена и е на стойност 250 лева на човек, обясниха туроператорите. Петзвездният хотел " Медите “ в Сандански разгласи на уеб страницата си оферта от 1600 лева за двойна стая при 3 нощувки със закуски и празнична вечеря. В другия " Парк хотел Пирин “ цената излиза 1286 лева при същите условия.

В случай, че не можете да си позволите скъпите удоволствия в българските СПА курорти може да резервирате петзвездни хотели за Нова година в Турция – в Истанбул, Кушадасъ и Анталия. Туроператорите оферират чартърни стратегии, само че към момента няма изясненост дали ще се състоят, тъй като би трябвало да се изпълнят самолетите. Цените стартират от 288 евро и доближават до 900 евро на човек за 4 нощувки с all inclusive в Кушадасъ и Анталия. Те са според от транспортното средство и категорията на хотела.  В Истанбул за три нощувки в четиризвезден хотел има предложения по 250 лева на човек с включена празнична вечеря и пътешестване с рейс.

В Македония се надяват да привлекат българи с евтина и изобилна македонска софра, жива музика и обиколки из прилежащи градове. Пакетите за три нощувки с превоз стартират от 300 лева на човек за Скопие и доближават до 350 лева за Охрид. За Белград и Крагуевац в Сърбия офертите започват от 315 лева на човек. В Гърция най-ниските предложения са по 280 лв. на човек за две нощувки и 320 лв. за три нощувки в Кавала или Солун. Гърците залагат на любовта на българите към гръцката музика, сиртакито и изобилните трапези. И несъмнено разходка по брега на морето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР