кадър: youtubeУчени създадоха изкуствено око, чието устройство почти напълно копира

...
кадър: youtubeУчени създадоха изкуствено око, чието устройство почти напълно копира
Коментари Харесай

Създадоха роботизирано око, което вижда почти като нас

кадър: youtube

Учени сътвориха изкуствено око, чието устройство съвсем изцяло копира структурата на човешкия зрителен орган. Диаметърът му е към два сантиметра, има ретина, направена от нанопроводници и леща за фокусиране на светлината, оповестява БГНЕС, цитирайки списание Nature.

Способността ни да виждаме се дължи на обстоятелството, че светлината, която влиза в очите, минава през система от лещи и навлиза във фоторецепторите на ретината. Те трансформират частиците светлина в сигнали, които се предават на мозъка. Учените от дълго време се пробват да реконструират тази комплицирана система за основаване на робот или с цел да оказват помощ на хора, изгубили зрението си.

Поредният и относително сполучлив опит за реализиране на това е изработен от учени под управлението на Чжиюн Фан от Хонконгския университет за просвета и технологии.

 

Изкуственото око, което те са основали, наподобява като топка с диаметър към два сантиметра, изпълнена с течност, която организира електрически ток. Окото на възрастен е с почти същия размер и вътре също е цялостно с желеобразна течност.

Устройството оказва помощ да се вижда с помощта на изкуствена ретина от фоточувствителни нанопроводници. Те са направени въз основата на перовскит - хибриден материал, който заради неповторимата си конструкция в този момент се употребява необятно в производството на слънчеви панели.

Нанопроводниците реагират на светлината и предават сигнала за нея по-нататък, по същия метод като фоторецепторите на човешкото око.

За да ревизират дали това око може да вижда, учените проектирали изображения на няколко букви. Устройството сполучливо разпознало буквите I, E и Y, само че въпреки всичко пресъздало изображението с много неприятно качество - към 100 пиксела в съпоставяне със 120-140 мегапиксела на човешкото око.

За да работи, устройството се нуждае от външен източник на сила. Учените обаче възнамеряват да създадат изкуственото око независимо, тъй че устройството да работи като дребна клетка на слънчева батерия.

Следващите им проекти са да ревизират дали е допустимо нанопроводниците да бъдат включени към човешкия оптичен нерв. Освен това разработчиците се надяват да покачат качеството на картината до равнището на човешкото око и даже да го надминат.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстано
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР