Кадър Youtube, Посолство на САЩ в Северна МакедонияПосланикът на САЩ

...
Кадър Youtube, Посолство на САЩ в Северна МакедонияПосланикът на САЩ
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Скопие изрази разочарованието си от страната ни заради ветото

Кадър Youtube, Посолство на Съединени американски щати в Северна Македония

Посланикът на Съединени американски щати в Скопие Кейт Мари Бърнс съобщи в изявление за радио Voice of America: " Разочаровани сме от ветото на България по ред аргументи, първо тъй като имаме вяра, че Северна Македония е била подготвена да стартира процеса на отваряне и затваряне на глави с Европейски Съюз ", предаде  " ".

Тя споделя, че ветото крие опасности освен за Северна Македония, само че и за Европейски Съюз, както и на процеса на разширение като цяло.

" Съединени американски щати са ангажирани с този район и със Северна Македония от десетилетия. Бих споделила, че през последните няколко години доста интензивно участваме в подпомагането на Северна Македония за присъединение към НАТО, в поддръжка на нейните желания и старания за присъединение към Европейски Съюз, както и към разширение на икономическото съдействие и районното съдействие като цяло. Вярвам, че този тип съдействие ще продължи и, несъмнено, то ще бъде фокусирано главно върху нашата поддръжка за евроатлантическата интеграция на Северна Македония. Това е основата на нашата политика тук и има доста работа, която би трябвало да се направи във връзка с подпомагането на програмата за промени, както и обезпечаването на прогрес в процеса на присъединение към Европейски Съюз ", сподели Бърнс.

По думите й е значимо двустранните договаряния да продължат под някаква форма и " мисля, че и двете страни признават това ".

" Надявам се, че тези полемики ще продължат по градивен метод и по подобаващ метод и за двете страни, както и в полза на двете страни. Отделно от това е значимо да се поддържа почвата в подготвеност и да се проведат договарянията за процеса на присъединение към Европейски Съюз. Вярваме, че Северна Македония сподели, че е подготвена за първата си междуправителствена конференция, която се надяваме въпреки всичко да се случи допустимо най-скоро. Окуражени сме, че Португалия акцентира, че разширението на Европейски Съюз като цяло ще бъде приоритет по време на нейното председателство ", сподели Бърнс.

" Очевидно е, че бяхме доста разочаровани от решението на България да блокира началото на процеса на присъединение през предходната година и ще продължим да вършим каквото можем, с цел да подсигуряваме, че двустранните въпроси се вземат решение по двустранни канали и че положителната воля и продължаващите старания, които Северна Македония демонстрира, с цел да може двустранните договаряния със София да продължат по позитивен метод, настрана от политическата изразителност ", съобщи посланикът.

Според нея има страни, които не споделят идентични визии за Северна Македония в Европа и които не споделят полезностите на Европа като свободна и обединена, където има дълготраен мир и непоклатимост.

" Те могат да се опитат да употребяват обстановката за своя стратегически интерес. Ясно е, че Русия и Китай не споделят тази визия и мисля, че това е нещо, което всеки би трябвало да има поради. Ето за какво е изключително значимо процесът на присъединение към Европейски Съюз да продължи напред допустимо най-бързо ", уточни тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР