Кадър: YotuTubeРуши се къщата, в която е живял Стефан Караджа

...
Кадър: YotuTubeРуши се къщата, в която е живял Стефан Караджа
Коментари Харесай

Руши се къщата, в която е живял Стефан Караджа в Тулча

Кадър: YotuTube

Руши се къщата, в която е живял Стефан Караджа в румънския град Тулча. Сградата е оставена на произвола на ориста и се продава за 50 000 евро. Демонтирана е и паметната плоча, която е напомняла, че там е израснал огромният български челник и бунтовник, съобщи Българска национална телевизия.

Къщата се намира в центъра на Тулча, единствено на 150 метра от българската черква " Св. Георги ".

" Стефан Караджа, както е добре известно, е роден в село Ичме, Ямоблско, където прекарва доста дребна част от своето детство. Той съзрява и възмъжава, на, процедура, на територията на Северна Добруджа ", сподели Костадин Костадинов - експерт по етнография.

През 2007 година, от Българското посолство в Румъния е инсталирана паметна плоча на къщата. Днес, тя липсва, а за съществуването ѝ напомнят единствено четири дупки на фасадата на рушащата се постройка.

" Тъй като къщата остава от 2 години без притежател - дамата, която беше собственичка умря - нейните наследници са я оповестили за обмен. Самата къща рискува да бъде закупена от някой локален вложител и да бъде съборена ", разясни експертът по етнография Костадин Костадинов упорства българската страна да се погрижи за дома на Караджата и постройката да бъде превърната в български културен център.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР