Кадър tv.idnes.czНапрежението между Чехия и Москва се засилва.Положението в Прага

...
Кадър tv.idnes.czНапрежението между Чехия и Москва се засилва.Положението в Прага
Коментари Харесай

Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан заради проруски изказвания

Кадър tv.idnes.cz

Напрежението сред Чехия и Москва се ускорява.

Положението в Прага припомня на Пражката пролет. 

В Прага и десетки други градове на Чехия жителите излязоха на масови митинги против президента на страната Милош Земан поради изказаните от него подозрения за това, че съветски сътрудници стоят зад гърмежите в оръжейния склад във де Врбетица през 2014 година

На Вацлавския площад в Прага стачкуващите са били около 10 хиляди, съгласно информация на локалната полиция, а по данни на уредниците на митинга са се събрали около 20 хиляди.

В неделя Земан съобщи, че има и друга версия за експлозиите - той позволи, че може да става дума за " игра на спецслужбите " и че гърмежите може да са плод на немарливост. Същевременно той призна, че съмненията против Русия са съществени, и прикани те да бъдат тествани.

Изявлението на президента предизвика гневна реакция у доста политици и цивилен деятели. На процедура от него се дистанцира и министър председателят Андрей Бабиш, който съобщи, че версията за гърмежите е единствено една и че става дума за измама на съветски сътрудници. Срещу Земан прозвучаха обвинявания, че приглася на кремълската агитация и че разгласява секретна информация, представен от нюз.бг.



Група сенатори има намерение да го упрекна публично в държавна измяна. Демонстрантите поддържаха решението на сенаторите да издигнат такова обвиняване.

На митинга се виждаха плакати с послания против политиката на Русия и лично против съветския президент Владимир Путин.

В Чехия не престават да работят противоепидемичните ограничения, масовите прояви не са неразрешени, при изискване, че се съблюдава условието за отдалеченост и хората са с маски.

Организаторите на митингите приканиха жителите да съблюдават хигиеничните правила и по опция да си създадат тест за ковид преди да вземат участие в деянията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР