Кадър ПироговАутопсии на починали с коронавирус в световен мащаб не

...
Кадър ПироговАутопсии на починали с коронавирус в световен мащаб не
Коментари Харесай

Доц. Каменова: Вирусът живее 8 дни след смъртта на човек

Кадър " Пирогов "

Аутопсии на умряли с ковид в международен мащаб не се вършат постоянно. Причините са разнообразни – от заплахата за самите лекари до отвод на роднините на умрелите. В „ Пирогов ” от началото на пандемията са направени четири аутопсии. Заключение от тях мъчно може да се направи, само че най-общото е, че вирусът е безмилостен - без значение от пола и възрастта на пациента.

„ Професията е сложна, само че тя обгръща цялата медицина. Всичко в нашата работа има детайл на творчество – да разпознаем това, което гледаме, да сравним с рентгеновите и други проучвания. И след това да сложим диагноза ”, споделя пред Нова тв доцент Маргарита Каменова, която към този момент над 50 години работи като патолог, съобщи Стандарт.

През последните дни броят на инфектираните, умрелите, а и на излекуваните от ковид се усилва. Ваксина към момента няма. А медиците не престават да водят борба с вируса. Тя е друга и непредвидима всякога. И даже когато COVID-19 надделее, лекарите още веднъж не престават да работят, с цел да може смъртните случаи да са по-малко, а излекуваните – повече. Надеждата е, че аутопсията ще даде отговори, които другояче няма по какъв начин да станат ясни.

„ Изследваните умряли са доста малко и в международен мащаб. Не че се не разрешава, само че първата рекомендация на СЗО беше това да се заобикаля с оглед да се резервира личният състав. Защото не знаехме какъв брой време след гибелта този вирус може да се задържи. Освен това условията да се работят аутопсии са доста високи ”, описа Каменова. „ Обикновено се работи с шлемове, двойни ръкавици, очила. Самите трупове се слагат в чували с дезинфектант. ” Мерките за сигурност са наложителни, тъй като вирусът продължава да живее в тялото на умрял човек до 8 дни след гибелта, демонстрира проучване в Германия.

Винаги има дифузни увреждания на белите дробове. Това значи, че страните на всички алвеоли са повредени. Там се е загнездил вирусът и това е довело до тежка патология. В алвеолите, вместо да има единствено въздух, има доста кафези и оток. Алвеолите в белите дробове са извънредно значими за дишането. Те вземат участие и при поемане, и при издишане. При няко пациенти вирусът минава доста по-леко. Не е наложително вредите по белите дробове да са толкоз доста, споделя патологът. „ Има значение и количеството на вируса. Затова един от главните препоръки е да сме на разстояние, да носим маски. При говорене, в случай че съм притежател, ще отделя от 5 до 1000 вируса, а в случай че се дръзвам, кашлям, кихам, те стават хиляди ”, разясни Каменова. „ Част от оздравелите заболели, които са претърпели тежък респираторен дисктрес синдром, ще останат с промени в белите дробове цялостен живот ”, заключва експертът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР