Кадър от The Mandalorian, основната привлекателна сила на Disney+ за

...
Кадър от The Mandalorian, основната привлекателна сила на Disney+ за
Коментари Харесай

Бъдещето на развлекателния тв бизнес

Кадър от The Mandalorian, главната привлекателна мощ на Disney+ за момента

[Disney] Казано на холивудски диалект, стартирането на Disney+ се оказа блокбъстър. В " блиц деня ", както Disney назова вечерта на премиерата на стрийминг услугата си, всеобщата маркетингова акция на компанията доближи своя връх. Преди това рейсове и паркове бяха опаковани в реклами, чиновниците на Disney в магазините й носеха QR кодове за искащите да станат клиенти през смарт телефоните си, а предаването Dancing with the Stars по малкия екран ABC беше изпълнено с препратки към заветния ден. Към края на деня към този момент 10 млн. души бяха станали клиенти на услугата - над всички упования на Disney. Сървърите се оправиха мъчно с трафика и компанията оправяше бъгове в придвижване, до момента в който феновете се насочват към The Mandalorian, извънреден сериал, част от вселената на Star Wars.

За 7 $ на месец - малко по-ниска цена, в сравнение с един билет за кино, феновете в Съединени американски щати, Канада и Холандия могат да гледат всичко от най-ценния медиен азбучник в света. Освен ново автентично наличие те могат да видят всичко - от " Снежанка и седемте джуджета " до филмите по комикси на Marvel и вследствие на придобиването за 71 милиарда $ на 21st Century Fox от Disney по-рано през годината - всички 662 епизода на The Simpsons ( " Семейство Симпсън " ). Зад кулисите нов логаритъм за оферти събра задоволително информация от консуматори, с цел да предложи на милиони хора персонализирани оферти, споделя Кевин Мейър, шеф на интернационалния отдел за потребителски бизнес на компанията, в който влиза и Disney+.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Навлизането в стрийминга е епохална смяна за 96-годишната компания. Подобно на съперниците си от Холивуд тя сътвори империята си към следения достъп до своите филми и телевизионни излъчвания, които бяха предлагани на публиката последователно в кината и през тв канали. Индустрията обаче доближи до заключението, че този модел към този момент не работи в ерата на интернет. През октомври AT&T, която има WarnerMedia (бившата Time Warner - бел. ред.), разгласи услугата си HBO Max. Новата услуга ще даде на феновете цялостен достъп до всички стратегии на HBO, както и библиотеките на Warner Brothers, New Line Cinema, Studio Ghibli и нови истински шоута. NBCUniversal ще се конкурира с другите посредством Peacock, стрийминг платформа, която ще бъде пусната идната година и ще се устоя най-вече от реклами. По-малки услуги като CBS All Access и Showtime също ще навлязат на пазара. На 1 ноември пък софтуерният колос Apple пусна публично своята стрийминг услуга Apple TV+, в която също има истински шоупрограми.

" Учудени сме, че им лиши толкоз време ", разяснява Тед Сарандос, шефът за наличието в Netflix, която стартира стрийминг революцията през 2007 година Но в този момент те са тук. И по думите на Браян Робъртс, изпълнителен шеф на Comcast, кабелният колос, който с изключение на всичко е и притежател на NBCUniversal, " това е значим миг, в който доста играчи от разнообразни промишлености влизат в конкуренцията за основаване на наличие ".

Тази конкуренция ще се отрази на потребителите, които могат да чакат високо качество. За медийните компании и техните акционери борбата ще бъде жестока - ще бъдат вложени милиарди долари, а някои крайни резултати ще бъдат по-добри от други.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Теорията за огромния гърмеж

Оригиналният сюжет за развиването на филмовата промишленост беше простоват. Хората плащаха пари за билети за кино (а по-късно и за наем на видео), с цел да гледат филми, а рекламодателите си плащаха, с цел да доближават до феновете по време на телевизионните шоута. Всичко това се промени през 90-те години. Хитови сериали като The Sopranos ( " Семейство Сопрано " ) и Sex and the City ( " Сексът и градът " ) по HBO - кабелната телевизия по това време беше благосъстоятелност на Time Warner, потвърдиха, че хората биха си плащали в допълнение за по-добър ефирен артикул. Но HBO към момента разчиташе на поредния модел на седмичните епизоди. Бари Дилър, президент на IAC и създател на Fox Broadcasting, споделя, че огромният гърмеж на конкуренцията на трите огромни безвъзмездни мрежи - ABC, CBS и NBC, идва в средата на предишното десетилетие с Netflix и малко по-късно с Amazon Prime.

Първоначалният отговор на промишлеността към новите играчи беше да опази перлите си. Netflix заплати стотици милиони долари за правата да стриймва ситкоми като Friends ( " Приятели " ). HBO подписа договорка с Amazon за доставка на наличие като Six Feet Under ( " Шест метра подземен " ). Това разреши на стрийминга да стартира да набира клиенти и да заплаща за повече наличие. Скоро те започнаха да основават свои лични сериали като House of Cards ( " Къща от карти " ). Netflix пусна целия първи сезон на политическата драма по едно и също време и по този метод даде начало на ерата на " гледането едновременно ".

В същото време останалата част от бизнеса също се променяше - голям брой медийни групи се трансфораха във отвесно интегрирани конгломерати, които управляват както основаването, по този начин и дистрибуцията на наличие. През 2013 година Comcast завърши договорката по закупуване на NBCUniversal. През 2015 година телекомът AT&T закупи сателитната компания DirecTV, а през 2018 година заплати 85 милиарда $ за Time Warner, притежателя на HBO и Warner Bros. Disney се отдалечи от отвесната интеграция, само че порасна хоризонтално. Мегасделката с 21st Century Fox беше четвъртата за сегашния началник Боб Айгър, който преди този момент купи Pixar, Lucasfilm и Marvel Entertainment.

Вълната от консолидации докара до основаването на дребен брой великански притежатели на наличие, с солидни каталози и предпочитание да заплащат големи суми за остарели шоута и нови стратегии. През октомври HBO Max се съгласи да заплати 500 млн. $ за американските права върху 23 остарели и три нови епизода на South Park, сатирична анимация, благосъстоятелност на Viacom. Това е една от най-големите лицензионни покупко-продажби за всички времена. Само преди четири години тези права костваха 192 млн. $. Както споделя един медиен шеф: " AT&T не играе на дребно ". От 2010 година насам единствено три групи - WarnerMedia, Disney и Netflix, са изхарчили общо 250 милиарда $ за наличие.

Разходите в това отношение се подвигат и надлежно старите бизнес модели към този момент не са толкоз привлекателни. Netflix накара феновете да се замислят, преди да платят за огромен пакет телевизионни канали, които преди правеха към 50% марж на облагата и отговаряха за три четвърти от облагата на медийни конгломерати като Time Warner, Disney, Viacom и News Corporation. Стриймингът като независим бизнес или губи пари, или в най-хубавия случай е на нула. Netflix регистрира облаги, само че към момента няма позитивен паричен поток, въпреки скоро да чака подобен. Фирмата има 12 милиарда $ дълг даже без да е правила придобивания. Преминаването на медийните компании към стрийминга " значи, че разменят 25 цента за 1 цент и заплащат 5 $ за цялото наслаждение ", разяснява един шеф.

Има три метода, по които можеш да накараш стрийминга да печели. Компаниите могат да съберат голям брой лоялни клиенти вкъщи и в чужбина. Могат да вдигнат цените. Или да понижат разноските си за стратегии.

Печеленето на над милион клиенти става все по-трудно. Веднъж щом потребителите са си платили интернета, а с него и елементарен пакет канали с вести и спорт, са нужни три или четири стрийминг услуги, с цел да доближат цените до старите равнища на сметки. Компаниите скачат в стрийминг модела в миг, в който стопанската система се мери във внимание, споделя Тим Мълиган от MIDiA Research. Потребителите имат все по-малко време за нови тв приложения. Рийд Хейстингс, изпълнителен шеф на Netflix, счита, че най-голямата конкуренция на компанията му са сънят и видеоиграта Fortnite.

На процедура фирмите за стрийминг услуги евентуално ще би трябвало да си крадат фенове едни от други. Разходите за промяна на услуга са ниски. Хората могат да се абонират за Disney+, с цел да изгледат The Mandalorian, и по-късно да се върнат година по-късно за новия филм на Marvel.

Ако основаването на огромна база клиенти наподобява мъчно, то какво да кажем за повдигането на цените? Netflix го направи напролет и общоприетият проект нарастна с два $. Слуховете са, че и Disney ще направи същото скоро, само че по този начин рискуваш клиентите ти да отидат при конкуренцията.

И тук Netflix играе ролята на предизвестие за бизнеса. През третото тримесечие компанията добави единствено 500 хиляди клиенти в Съединени американски щати, с 300 хиляди по-малко, в сравнение с очакваше. По-рано през годината броят на клиентите се сви за пръв път от 12 години. А това беше, преди Disney, Apple и всички останали да влязат на игралното поле. Глобално Netflix чака да добави 26.7 млн. клиенти през тази година по отношение на 28.6 млн. през 2018 година Външните пазари обезпечават 90% от растежа, само че на тях печеленето на нови консуматори е по-скъпо, тъй като всеки пазар желае характерно наличие.

Така последният лост остава намаляването на разноските, за сметка на облагата. Според Браян Робъртс от Comcast, това ще се случи постепенно в бъдеще. Но към този момент такива сигнали липсват. Според Bloomberg intelligence междинните разноски за един епизод на сериал са към 6 млн. $ - два пъти повече, в сравнение с преди четири години. Тази година 16 компании - от Disney до Quibi, платформа за видеоигри, ще изхарчат общо над 100 милиарда $ за наличие, сочи проучване на UBS. Това дава отговор на сумата, която ще бъде вложена общо в петролната промишленост на Съединени американски щати.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Шантаво?

Disney чака стрийминг услугата й да доближи прага на доходност до 2024 година, откакто има сред 60 и 90 млн. клиенти. Компанията възнамерява две трети от тези консуматори да дойдат от чужбина. Някои анализатори на Уолстрийт се тревожат, че Disney+ може да се окаже губеща инвестиция за години напред. Стриймингът може да насърчи и повече " рязане на кабели ", когато хората се отхвърлят от по-скъпите си абонаменти за платени телевизионни канали, и по този метод услугата да изяде от главните облаги от кабелна телевизия на компанията.

Айгър съвсем непосредствено признава, че Disney залага всичко на стрийминга. Компанията обаче няма избор, както той изяснява в неотдавна оповестената си автобиография. Конкурентите на Disney, наподобява, са на същото мнение. AT&T чака HBO Max да погълне 2 милиарда $ вложения в първата си година, без да носи облага първоначално. Надеждата на компанията е, че с времето нужните вложения ще понижават, а приходите ще се усилват - сходно на Disney+ упованията са HBO Max да доближи прага на доходност до пет години.

И въпреки всичко отпадането от пазара на някои от играчите наподобява неизбежно, като е доста нестабилно кои услуги ще оцелеят. Преобладаващото мнение в промишлеността е, че Netflix ще е мъчно да бъде детронирана. Компанията към този момент е натрупала 158 млн. световни клиенти, като основаният бранд притегля хора от всички възрасти и усети. Наскоро добитите права за Seinfeld ( " Зайнфелд " ) ще наваксат загубата на две от най-популярните излъчвания на Netflix - Friends и The Office, които AT&T и Comcast възнамеряват да изтеглят от платформата. Според изследователската компания Ampere Analysis единствено в американския си азбучник Netflix предлага 47 хиляди епизода на сериали и 4000 кино лентата. Това е доста повече от 7500-те епизода и 500 кино лентата, които Disney+ ще предложи в първата си година. Netflix ще похарчи и към 15 милиарда $ тази година за автентично наличие. Сарандос декларира, че компанията няма проекти да приспособява тактиката си към всички нови съперници.

Със наложителните за гледане продукции и с облаги, на които цялата промишленост завижда, Disney също влиза на пазара, с цел да остане. Най-вероятно това е правилно и за HBO Max, защото услугата може да се възползва от 170-те млн. клиенти на компанията майка. " Не бихме могли да вършим това без AT&T ", счита ръководителят на WarnerMedia Entertainment Боб Грийнблат, който управлява потребителската част от бизнеса. " Не би имало метод да достигнем толкоз елементарно до десетки милиони хора, в случай че бяхме сами. " Както и в Comcast, чиято услуга Peacock би трябвало да си откри място в новата медийна среда. Развлечението се трансформира във значим източник на доходи за AT&T - телекомуникационният колос ще употребява HBO Max и с цел да притегли и задържи безжични клиенти. CBS и Vivacom (които се сливат) възнамеряват тактика като за оръжеен търговец - да дават наличие на всеки, който желае да си го закупи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Отвъд безкрайните избори

С времето фирмите, които могат да съберат другите стрийминг услуги в пакети с наличен интерфейс, ще завоюват доста. Потребителите към този момент са затрупани от голям размер наличие. Все по-често им писва да търсят избран сериал в разнообразни платформи. Доставчиците на интернет като Comcast и Verizon могат да оказват помощ с подбора. Платформата Xfinity Flex на Comcast, нова услуга за броудбенд клиентите на компанията, предлага безжичен метод да се употребяват над 100 стрийминг услуги. Гласово следено отдалечено може да вземем за пример да търси " епизода на Seinfeld, в който Джордж твърди, че е морски биолог ".

Разбира се, в играта са забъркани и софтуерните колоси. За тях основаването на развлекателно наличие не е самоцел, счита Матю Бол, който е някогашен шеф тактики в Amazon Studios, както и периодически създател в The Economist. В случая на Amazon, малкия екран е метод да се задържат клиентите на услугата Prime и да се продават повече обувки и тоалетна хартия. За Apple стриймингът значи продажби на повече хардуер и разширение на обсега на услугите на компанията.

Много медийни мениджъри и изключително ветераните се тревожат какво значи това за бъдещето на качественото наличие. От тяхната позиция огромна част от филмовия и телевизионния бизнес сега се ръководи от невежи новобранци. Те дават за образец " Stories to Believe in " на Apple като доказателство за доверчивост, защото първите излъчвания в платформата са били блудкави. " The Morning Show ", драма за работата в една телевизия с присъединяване на Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун, получи смесени оценки.

" И шоуто, и услугата нямат причина да съществуват ", заключи списание Rolling Stone. Въпреки похвалите, че са подкрепили приети от критиците сериали като Fleabag и The Marvelous Mrs Maisel, цялостното телевизионно показване на Amazon получава сходно хладни оценки като тези на Apple. " Apple си нямат концепция какво по дяволите вършат, а Amazon знае още по-малко ", заключва някогашен шеф на кино студио.

Висшият мениджмънт в AT&T желае HBO да създава доста повече наличие. На процедура това може да значи по-масов артикул, който да се хареса и навътре в Съединени американски щати, а освен на елитите по крайбрежието. Невъзмутимо елитарната остаряла армия в HBO не утвърждава тази нова тактика. Решението на началника на развлекателния бизнес на AT&T Джон Станки да усили производството докара до редица оставки, в това число тази на Ричард Плеплър, шефа на HBO, който даде зелена светлина на " Игра на тронове ". " Станки желае HBO да се състезава с Netflix ", счита създателят на Endeavour Agency Рик Роузън. Много хора обаче се тревожат, че в това се крие големият риск марката на HBO да загуби отличителния си темперамент. " След още 20 години процедура Джон Станки ще бъде страховит креативен управител ", майтапи се стрийминг началник.

И въпреки всичко би било неточност да заключим, че работата на новобранците в никакъв случай няма да потръгне. Бившият изпълнителен шеф на Time Warner Джеф Бюкс преди години е омаловажавал Netflix като " албанската войска ". Днес Холивуд счита компанията за законно кино студио. Също по този начин е елементарно да се преувеличи ролята, която старшите мениджъри от фирмите майки играят в креативния развой. Голяма част от действителното творчеството в Холивуд става по-надолу по веригата, отвън огромните компании и в неофициални мрежи от писатели и звезди, някои от които си имат лични продуцентски компании като Рийз Уидърспун и Майкъл Б. Джордан.

Бляскавият свят на Холивуд има свойството да приобщава новобранците. Медийни шефове настояват, че Apple и Amazon към този момент се приспособяват към средата. В началото те слагаха техничари отпред на телевизионните си интервенции, само че по-късно назначиха опитни кино фрагменти със мощни връзки с креативния свят. На 12 ноември стана ясно, че Плеплър договаря с Apple за извънредно продуцентско съглашение. Като доста съблазнени от Холивуд магнати през годините шефът на Amazon Джеф Безос също наподобява запленен. Той посещава всички церемонии, в това число Златните глобуси – и прави доста повече от това, което даже шефовете на кино студиа се усещат задължени да вършат, разяснява някогашен студиен управител.

Докато парите не престават да текат, творчеството би трябвало да процъфтява. Засега акционерите наподобяват щастливи да оставят кранчето отворено. Цената на акциите на Netflix спадна от достигнатия връх през средата на 2018 година, само че компанията остава високо оценена по отношение на облагите си. Акциите на Disney са се покачили с 28%, откогато компанията разкри детайлите към Disney+ през април. AT&T и Comcast също се радват на по-високи цени на книжата си тази година.

Дори преди стягането на коланите, което неизбежно ще последва, войната за стрийминга към този момент е трансформирала медийната среда надалеч отвън видеоразвлечението. Смяната на метода на гледане на наличие – от стратегия по часове до фрагментирано гледане по поръчка, прави въздействието над навиците на хората по-трудно за всяка компания, счита основният изпълнителен шеф на Viacom Боб Бейкиш. Всяка компания би трябвало надлежно да се приспособява, прибавя той. Стрийминг войната също по този начин отслабва връзката сред развлечението и телевизионните вести. Това е най-видимо в решението на Рупърт Мърдок да продаде огромна част от 21st Century Fox на Disney. Мърдок продължава да управлява News Corp, в която влизат вестници и Fox Corporation, която държи Fox News и други активи.

Силициевата котловина, втори сезон

Въпросът, който надвисва над промишлеността, е какво ще създадат в бъдеще софтуерните колоси. Някои считат, че Apple може да понижи разноските си за развлекателни стратегии или даже да напусне бизнеса. Той се преглежда от експертите като по-непредсказуем от този на Amazon, която наподобява ангажирана да основава и излъчва наличие.

Все отново преобладаващото мнение в Холивуд е, че с големите парични средства и пазарни оценки от над 1 трлн. $ софтуерните колоси едвам в този момент навлизат в този бизнес. Така че секторът елементарно би преглътнал една или две медийни компании в него.

Антитръстовите органи елементарно могат да попречват всеки подобен ход от Alphabet, компанията майка на Гугъл, която е притежател на YouTube. Amazon също може да има компликации заради разширението си (Джеф Безос е притежател на Washington Post). За Apple може да е по-лесно – когато Джеф Бюкс искаше да продаде Time Warner преди няколко години, бяха извършени диалози с Apple, както и с AT&T. В автобиографията на Боб Айгър има любопитен коментар, че в случай че Стив Джобс към момента беше жив, Disney и Apple щяха да се комбинират (Disney беше напът да купи Twitter през 2016 г.).

Въпреки всички смели изказвания на Тед Сарандос даже Netflix може да се трансформира в цел за придобиване, в случай че стрийминг войните повлияят на растежа й, а финансите на компанията са под напън.

Колкото и да е главозамайваща смяната в медиите през последните години, малко евентуално е тя да спре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР