Кадър Нова твЗаради дъждовното лято регистрираха бум на заболели от

...
Кадър Нова твЗаради дъждовното лято регистрираха бум на заболели от
Коментари Харесай

Бум на заболели от лаймска болест заради дъждовното лято

Кадър Нова тв

Заради дъждовното лято записаха взрив на болни от лаймска болест у нас. Случаите са двойно повече от нормално, сочат данните на инфекциозните отделения.

Случаите на инфектирани с лаймска болест от началото на годината са 275. За съпоставяне през същия интервал през 2017 година записаните случаи са единствено 160. Опасността да се разболеем след захапване от кърлеж е близо 30% - това е процентът на кърлежите, които придвижват микроба, причиняващ заболяването, заяви Нова тв.

На някои места в страната към този момент започнаха безвъзмездни прегледи и съвещания от експерти - за ранно диагностициране на инфекцията.

Миналата година Николай сбъдва една от своите фантазии - да посети Бразилия.

„ Бях и в Рио де Жанейро и в други градчета, само че и в джунглата. И няма по какъв начин човек да се защищити на 100% от ухапвания от комари ”, изяснява Николай Бояджиев.

Почивката свършва, а месец по-късно здравето му внезапно се утежнява.

„ Голяма уязвимост в краката, внезапно все едно не мога да ходя като хората, януари съвсем бях на легло. Страшна отмалялост. Имунната система беше срината ”, споделя Николай.

Лекарите във Франция, където Николай живее със фамилията си, не съумяват да открият причина за положението му.

„ Четири месеца всички проучвания бяха безусловно естествени, само че той се утежняваше пред очите ни. Загубихме скъпо време. И най-после взехме решение да си дойдем в България ”, споделя Стефка Колева, майката на Николай.

Той към този момент е под грижите на доктор Попов, който твърди, че лаймската болест е едно от най-големите провокации в медицината.

„ Защото проучването, което се прави за доказване на това заболяване, е много мъчно за интерпретация. Не постоянно позитивният резултат приказва за лаймска болест и не постоянно изисква антибиотично лекуване ”, изяснява доцент Георги Попов.

Затова след захапване от кърлеж лекарите поучават да потърсим хирург, а насекомото да отнесем за проучване в лаборатория. Да следим и за промени в положението си.

„ Задължително да се потърси лекарска помощ, когато се появи леке, което е  особено, кръгло, зачервено с изсветляване по средата във тип на биволско око или цел ”, поучава доцент Попов.

Колкото по-късно е открита заболяването толкоз по-дълго лишава лекуването й, което е за сметка на пациента.

Лечение без краен период.

„ Никой не може да каже точна дата, само че значимото е, че има лекуване и ще се оправя рано или късно ”, разяснява Николай.

Профилактиката включва отбягване на неокосени тревни площи, носене на облекла с дълги ръкави и дълги панталони, както и приложимост на репеленти.

Медиците успокоиха, че към този момент у нас няма мотиви за паника от разпространяване на западнонилска тресчица, пренасяна от комарите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР