Кадър Нова твЗадълбочава се кризата в Стрелча. Десети ден градът

...
Кадър Нова твЗадълбочава се кризата в Стрелча. Десети ден градът
Коментари Харесай

Кризата в Стрелча се задълбочава, искат помощ от държавния резерв

Кадър Нова тв

Задълбочава се рецесията в Стрелча. Десети ден градът бедства без питейна вода. Кметът на Стрелча Стойно Чачов изиска незабавна помощ от държавния запас. В града към този момент доставят минерална вода и хранителни артикули от първа нужда, заяви Нова тв.

Водоноски са ситуирани на две места в града, само че водата от тях е негодна за пиянство. Може да се употребява единствено за битови потребности. Тъй като бедственото състояние продължава, в понеделник локалната власт ще раздаде на популацията минерална вода и хранителни артикули. Два тира с държавна помощ през днешния ден дойдоха в града. Те ще бъдат раздадени на 4500 души.

Въпреки възобновеното водоподаването в домовете на хората, десети ден водата от чешмите е негодна за пиянство и крие опасности за здравето. Предупредена за заплахата Василка Кичукова към този момент седмица, по четири пъти дневно, пешком с туби в ръце върви да налива от  близкия минерален извор, само че и там водата към този момент стопира. „ Така е. Потреблението и огромно и за това стопира. Няма по какъв начин. И освен това хората го пазят ”, споделя Кичукова.

Детската градина работи на спешен режим. Заради страха от болести от 100 в този момент има 35 деца. „ Децата си носят, всеки си носи водичка в шишенце ”, сподели Ангелина Прощакова – преподавател в ДГ- Стрелча.

Кризата с питейна вода докара до напрежение измежду хотелиерите, които регистрират отлив на туристи. „ Обаждат се по телефона и питат какво е ситуацията, тъй като с дребни деца, с внучета и се опасяват хората да потеглят въобще ”, сподели Василка Динчева - притежател на фамилен хотел.

По искане на кмета на града Агенция „ Държавен запас и военновременни ресурси ” достави два тира с безплатна помощ от страната. „ Консерви дойдоха, грах, сухи супи, телешко като порции и домати. Няколко са продуктите 4 или 5 плюс минерална вода, която също ще раздадем по лист на всеки един нуждаещ се и искащ наш съгражданин ”, разяснява кметът на град Стрелча Стойно Чачов.

В най-оптимистичният вид жителите на Стрелча ще имат годна питейна вода при започване на юли, в случай че времето разреши. „ Но би трябвало да почистим и третия контейнер. Да извършен обеззаразяване на мрежите и оборудванията от палнинското водохващане до водоизточниците от домовете на хората ”, разяснява шефът на ВиК- Стрелча Филип Фингаров.

Бедственото състояние в града остава до понеделник, когато кметът ще реши дали да удължи с още седмица изключителната обстановка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР